Regionale arbeidsmarkt: Investeren in talent

Bijeenkomsten
 Aanmelding gesloten
 
56
Datum: 13 april 2017 17:00

Locatie: Resato International BV, Duitslandlaan 1  |  Plaats: Assen

Geachte deelnemers, dames en heren,

Op 13 april staat het thema 'arbeidsmarkt' centraal tijdens het Economisch Platform. Ik nodig u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. De kerngroep ondernemers, die dit thema gekozen heeft, ziet een grote uitdaging in hoe we de economie en de arbeidsmarkt in de toekomst goed op elkaar aan laten sluiten. Hebben we voldoende inzicht in het beschikbare talent en vaardigheden in onze regio? Hoe zorgen we voor de juiste opleiding van talent en ook voor de gewenste (door)ontwikkeling van personeel? Hoe kunnen bedrijven en talenten elkaar optimaal vinden en vasthouden? Tijdens het Economisch Platform gaan we hierover graag met elkaar in gesprek om te komen tot nieuwe inzichten én concrete oplossingen! Verder wordt ook nog de uitwerking van het ‘businessmodel van de regio’ besproken, het onderwerp van de vorige platformbijeenkomst.

Programma
16.00   Rondleiding Resato (voor geïnteresseerden)
16.45   Inloop
17.00   Welkom door Joop Boertjens (voorzitter) en Ton Driessen (gastheer)
              Vervolg op ‘het businessmodel van de regio’: door Linda Kaput (Jester Strategy)
              Thema: ‘regionale arbeidsmarkt: investeren in talent en personeel
              - Introductie: Rob Schuur (Noorderpoort/Onderwijsraad)
              - Presentatie: Richard Libregts (Ecorys): onderzoek skills/vaardigheden in de regio
              - Panelgesprek met Korwi Mooibroek (Centric), Jannes Stokroos (Groningen Seaports) en Arnoud Hoogsteen (FNV/SER Noord-Nederland)
              - Pitch: ‘Zelf aan het werk’ door Radjoe Dharmlall (Maatschappelijke Coalitie)
              - Aan de slag: ophalen en bespreken van ideeën voor mogelijke acties
19.30   Buffet
21.00   Afsluiting

Goed functionerende arbeidsmarkt vormt grote uitdaging
De Nederlandse economie groeide in 2016 met 2,1%, de sterkste groei sinds 2008. Door krachtiger te groeien dan alle omringende landen, maakt Nederland haar titel als meest concurrerende economie van de Europese Unie waar. De werkgelegenheid nam in het laatste kwartaal met 53.000 banen toe. Mede hierdoor kende 2016 de sterkste daling van de werkloosheid sinds tien jaar. In die context is een goed functionerende arbeidsmarkt meer dan ooit cruciaal voor de economie van onze regio.

Uit de businessmodel-analyse Regio Groningen-Assen (gemaakt door Jester Strategy) komt naar voren dat het arbeidsaanbod zowel als kracht én als kwetsbaarheid wordt gezien. Met Groningen als studentenstad, en de regio als aantrekkelijk woongebied, hebben we sterke punten in handen. Tegelijk wordt de spoeling van gekwalificeerd personeel als dun ervaren evenals ook de uitstroom van het MBO. Er wordt groot belang gehecht aan het hebben van ‘21st century skills’ zoals het flexibel opleiden van mensen en het ‘leven lang leren’. Dat dit een actueel thema is, blijkt ook uit het recente SER-adviesrapport hierover

Ecorys: skills en vaardigheden in beeld gebracht
Samen met Regio Eemsdelta en de Arbeidsmarktregio Groningen-Assen hebben we vorig jaar een opdracht gegeven aan onderzoeksbureau Ecorys voor een actuele analyse en prognose van de regionale arbeidsmarkt. Belangrijk onderdeel hierbij is de Location Skills Audit waarmee in sleutelsectoren de vaardigheden van de beroepsbevolking in beeld worden gebracht. Het doel daarbij is inzicht en handvatten voor gerichte acties in de regio ter versterking van een toekomstbestendige arbeidsmarkt die aansluit bij de uitdagingen en behoeften van het bedrijfsleven in de komende jaren. Tijdens het Economisch Platform worden onder andere ook de resultaten hieruit gepresenteerd en besproken. 

Bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden hebben elkaar hard nodig als het gaat om de versterking van onze economie en een goed functionerende arbeidsmarkt. We dagen u als deelnemers, en betrokkenen bij het Economisch Platform, uit gezamenlijk te komen tot goede ideeën en concrete acties hiervoor. 

Resato: parel in de regio
We zijn deze keer te gast bij Resato International in Assen, één van de meest innovatieve bedrijven uit onze regio (en zelfs van Nederland!) maar ook een bedrijf dat al veel investeert in de ontwikkeling van haar personeel. Voorafgaand aan de bijeenkomst geeft Ton Driessen (directeur Resato) om 16.00 uur voor geïnteresseerden een rondleiding. Wilt u hieraan deelnemen dan kunt u dit aan geven bij uw aanmelding.

Aanmelden
Aanmelden kan heel eenvoudig via deze link. Na uw aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging.

Graag tot ziens op 13 april!

Met vriendelijke groet,

Joost van Keulen,
Wethouder gemeente Groningen
voorzitter Economisch Platform
Regio Groningen-Assen

Mede namens de kerngroep ondernemers (Jan Loeters, Bram Fetter, Ton Driessen, Ralph Steenbergen, Harrie Bulthuis)

 

Telefoon
06-52634432
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Duitslandlaan 1

 

Alle datums


  • 13 april 2017 17:00
 

Aankomende bijeenkomsten

Geen komend evenement!
Regio Groningen-Assen