previous arrow
next arrow
Slider

LANDGOEDEREN EELDE-PATERSWOLDE

Naam project: Landgoederen Eelde-Paterswolde
Projecttrekker: Natuurmonumenten
Locatie: Eelde-Paterswolde
Omvang projectkosten: € 550.000,-, de bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 150.000,-
Betrokken partijen: Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo, Natuurmonumenten, diverse landgoedeigenaren, Verslavingszorg Noord-Nederland. Omwonenden en scouting participeren.
Status/planning: Afgerond

Wat houdt het project in?
De landgoederen zijn meer dan een groen gebied voor route gebonden recreatie. Diverse landgoederen hebben een extra functie, zoals een B&B van landgoed De Braak, trouwlocatie landgoed Lemferdinge, muziekmuseum landgoed Vosbergen en VNN op landgoed Hoog-Hullen. De landgoederen zijn een mix van groen, recreatie en cultuurhistorie. Binnen het project worden historische tuinstijlen en parkelementen vernieuwd, wordt een centrale parkeerplaats met entree aangelegd en komen er nieuwe bewegwijzerde routes.

Waarom dit project?
Natuurmonumenten heeft het initiatief genomen voor opwaardering van de landgoederen. Andere landgoedeigenaren/ - gebruikers (bijv. Kraus-Groenveld stichting) participeren in deze aanpak. In de aanloop naar de eerste fase is een samenwerkingsverband van landgoedeigenaren ontstaan. In fase 1 hebben de landgoederen een onderhouds- en kwaliteitsimpuls ondergaan. Tijdens deze tweede fase gaat het om de recreatieve benutting en marketing. Een aantal jaren geleden is de knip gemaakt tussen landgoedherstel/ - onderhoud en recreatieve kansen benutten. Dit project omvat het tweede deel.

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?
De landgoederen vormen een groene parel binnen de regio Groningen-Assen. Samen met de Onlanden behoort dit gebied voor Natuurmonumenten tot de noordelijke top 5 van natuurgebieden met een belangrijke publieksfunctie. Inzet is gericht op meer bezoekers van dit gebied en een grotere regionale en landelijke bekendheid. De bijdrage van Regio Groningen-Assen was nodig om het laatste deel van de benodigde financiering rond te krijgen.

Meer informatie? https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/vennebroek/herstel-landgoederen-van-paterswolde

Van dit project is ook een animatiefilm gemaakt. Deze vindt u op https://www.youtube.com/watch?v=KxRkOTGncBM.

Regio Groningen-Assen