Zelfrijdende bus in Loppersum

Afgelopen weken is in Loppersum geëxperimenteerd met een zelfrijdend busje. Het busje reed op een afgesloten stuk van het verlengde van de Parallelweg in Loppersum. Eerder al is in de Eemshaven gestart verschillende proeven met zelfrijdende voertuigen in een afgeschermd gebied. Het zelfrijdende busje is een experiment van de Provincie Groningen, 5Groningen en de Economic Board Groningen.

In de experimenten  wordt getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden en worden camerabeelden verzonden als onderdeel om in de toekomst de bus zonder chauffeur op afstand te kunnen besturen. Met behulp van een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst.

Tijdens de testperiode worden de voertuigen ook een aantal keren naar de testomgeving van 5Groningen op het Zerniketerrein gebracht, het zogenoemde ‘living lab’. Hier kunnen tests worden uitgevoerd in combinatie met 5G-techniek. Het experiment in Loppersum is de eerste plek in Europa, waar op deze manier wordt getest met een combinatie van zelfrijdend vervoer en 5G-techniek. De 5G-techniek kan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer sterk versnellen.

Proefregio
De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe tekenden september vorig jaar samen met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring, waarmee ze Noord-Nederland op de kaart zetten als dé proefregio voor zelfrijdend vervoer. Toen werd ook de eerste proef uitgevoerd in Appelscha.  De partijen zien zelfrijdend vervoer als een slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer, die inwoners en voorzieningen op het platteland met elkaar verbindt. Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.

 

 

Regio Groningen-Assen