Officiële opening uitkijktoren De Onlanden

Op 18 januari 2018 openen Fleur Gräper-van Koolwijk (voorzitter Stuurgroep Regio Groningen-Assen en gedeputeerde provincie Groningen), Henk Kosters (wethouder gemeente Noordenveld) en Roeland van der Schaaf (wethouder gemeente Groningen) de uitkijktoren in de Onlanden.

De vijfentwintig meter hoge toren rijst aan de zuidkant van het gebied op uit één van de houtwallen op het Beeld. De uitkijktoren heeft drie verschillende platforms, die een spectaculair uitzicht bieden over het natuur- en waterbergingsgebied en de ‘skyline’ van Groningen. De uitkijktoren bestaat uit een stevige staalconstructie, bekleed met hout uit bossen van Natuurmonumenten op de Veluwe. De trap zwaait er met een hele draai omheen. Het is een ontwerp van Ateliereen Architecten en gebouwd door Bouwbedrijf Doornenbal uit Appelscha en abtWassenaar uit Haren.

Grootste klimaatbuffer
De uitkijktoren geeft bezoekers zicht over de Onlanden. Het nieuwe natuurgebied was in 2012 klaar en is ingericht om regenwater op te vangen. Als het langdurig regent, wordt het water dat Drenthe uitstroomt vastgehouden. Door de klimaatverandering neemt de kans op extreme regenval toe. De uitkijktoren stond tijdens de inrichting van het gebied als beleefpunt in de plannen, maar de financiering ontbrak toen.

Dankzij financiering door Regio Groningen Assen, de gemeenten Groningen en Noordenveld en particulieren heeft het noorden er een markant bouwwerk bij.

Regio Groningen-Assen