previous arrow
next arrow
Slider

Nieuwe uitkijktoren in De Onlanden krijgt naam Het Beeld

Op 9 mei was het eindelijk zover. Na de valse start in januari van dit jaar werd de nieuwe uitkijktoren in De Onlanden feestelijk geopend door gedeputeerde Fleur Gräper (voorzitter stuurgroep Regio Groningen-Assen) en directeur Teo Wams (directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten). Kinderen van de naburige christelijke basisschool De Rietzanger uit Eelderwolde onthulden samen met de sprekers van diverse organisaties de naam van de toren, 'Het Beeld'.

Officieus al open
De nieuwe uitkijktoren was al sinds eind 2017 toegankelijk voor publiek. Het officiële openingsfeestje liet even op zich wachten vanwege slecht weer in januari. Op 9 mei 2018 was het zover. Met Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten als gastheer woonden o.a. vertegenwoordigers van de gemeenten Noordenveld en Groningen, waterschap Noorderzijlvest, provincie Groningen en de Anna Dorothea Hingst Stichting de feestelijke opening bij.

Oorsprong naam
Vorig jaar vroeg Natuurmonumenten de omgeving om een toepasselijke naam voor de toren te bedenken. Boswachter Bart Zwiers: "Via Facebook De Onlanden ontvingen we honderden namen, waarvan de naam 'Het Beeld' het meest in het oog sprong. Veel mensen uit de buurt kennen het verhaal dat monniken op weg van het klooster van Aduard naar Vries hier onderweg op deze hoge zandkop even uitrusten. Logisch, want honderden jaren geleden was dit het hoogste punt in een verder moerasachtig gebied. In die tijd schijnt er een beeld te hebben gestaan. Wat en hoe dat er precies uit zag weten we niet zo", vervolgt Zwiers, "maar daarom hebben we gekozen voor deze naam."

Financiers
De nieuwe uitkijktoren is mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van de gemeenten Noordenveld en Groningen, regio Groningen-Assen, waterschap Noorderzijlvest en de Anna Dorothea Hingst Stichting.

Regio Groningen-Assen