Regiofondsbijdrage toegekend aan vier nieuwe projecten

Vanuit de Regeling Regionale & Innovatieve Projecten zijn aan vier projecten een bijdrage toegekend. De projecten variëren van een theatervoorstelling, het creëren van baangarantie voor vluchtelingen, het creëren van nieuwe ondernemingen met een economische impuls voor de regio en het ontwikkelen van een Veenbad en Veenlijn waarmee je het Drentse landschap op een nieuwe manier kan evenaren.

Theatervoorstelling De Poolse Bruid
In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid over een ontmoeting tussen een Groninger boer en een Poolse vrouw. De film werd een hit. Toneelgroep ECHO bouwt hier op verder en wil De Poolse Bruid 20 tot 25 keer op het toneel brengen op "Boerderij De Haver" in Onderdendam (gemeente Het Hogeland). De theatervoorstelling wordt een ode aan het Groninger erfgoed, de identiteit en het landschap, maar toont ook het innerlijk van de Groninger boer en de Poolse bruid. Naast de theatervoorstelling wordt een randprogramma aangeboden met als doel de thema's van de voorstelling te verbreden en te verdiepen. Overkoepelend thema is 'verandering'.

De Groene Stoel
De Groene Stoel is een lunchroom/restaurant en een leerbedrijf waar vluchtelingen, zonder diploma’s of werkervaring, een stageplek krijgen aangeboden en daarnaast de entree-opleiding Horeca Assistent volgen bij Noorderpoort. Het uiteindelijke doel is om een baangarantie te creëren, waarmee ze kunnen doorstromen naar een betaalde baan.

De Noorderlingen
De Noorderlingen is een bewezen startupprogramma voor ambitieuze studentondernemers die willen groeien met hun bedrijf. Het is hogeschool- en gemeenteoverstijgend opgezet en heeft direct een noordelijke aanpak gekozen. In 5 jaar tijd hebben ruim 100 bedrijven deelgenomen, waarvan ca. 65% nog actief is als ondernemer. De afgelopen jaren is er gewerkt met onderbezetting en met een te laag budget is het programma Veenlijn2draaiend gehouden. Om het programma voort te kunnen zetten, wordt er ingezet op het opschalen van het bewezen concept.

Veenlijn
Diep onder de Drentse veenlandschappen (laagveengebieden) zit in het grondwater humuszuur en fulvinezuur; zeer vruchtbare stofjes, die uit de plantenresten van het veen in het grondwater zijn gekomen. Deze geven het veenwater een prachtige gouden kleur. KETTER&co wil een pop-up veenbad en plug-in veenbad ontwikkelen, waarmee je het landschap op een nieuwe manier kan ervaren. Met de pop-up en plug-in wordt aangesloten bij verschillende evenementen en bestaande spa's en wellness centra. Daarnaast wordt de veenlijn ontwikkeld. De lijn bestaat uit gebotteld water en wellness-producten zoals een masker, zeep en zalf.

 

 

 

 

 

Regio Groningen-Assen