previous arrow
next arrow
Slider

International Cargo Bike festival & SUMP

Groningen profileert zich op het gebied van duurzame mobiliteit: de gemeente Groningen heeft de ambitie om voor 2025 haar stadslogistiek volledig zero-emissie te laten zijn, en om voor 2035 een zero-emissie gemeente te hebben. Een hele opgave, die zich niet alleen beperkt tot aan de gemeente Groningen maar voor steeds meer stedelijke gebieden in Europa een uitdaging wordt. Daarnaast staat Groningen bekend om haar compacte binnenstad waarin al decennia lang ruimte gegeven wordt aan fietser en voetganger, en dit ook in de toekomst centraal blijft staan. Ook internationaal wordt voor dit thema meer aandacht gevraagd, en hierin is Groningen een heel mooi voorbeeld.

Groningen mag zich dit jaar daarom vol trots de host noemen van het International Cargo Bike Festival, en het SUMP (Sustainable Urban Mobility Plan).

14-16 juni: International Cargo Bike Festival, Groningen        
Met de stijging van de online aankopen neemt ook het vrachtverkeer met pakketten voor particulieren in de binnenstad toe, evenals de bezorging van maaltijden wat in rap tempo groeit. Een substantieel deel hiervan kan in de nabije toekomst met de cargo-bike of andere kleine licht elektrische vrachtvoertuigen, de zogenaamde LEVV’s plaatsvinden. Die zijn niet alleen schoon, ze bewegen ook makkelijker door de binnenstad en passen beter bij de maat en schaal van de straten en pleinen in het centrum van de stad. Grote pakketvervoerders zijn volop bezig met deze ontwikkeling. Dit past bij de Green Deal Zero Emission Stadsdistributie, waar ook de gemeente Groningen samen met de logistieke sector aan werkt.

Op het Cargo Bike Festival laten zo’n 100 bedrijven en organisaties zien wat bak- en vrachtfietsen te bieden hebben. Daarnaast is er met name op zondag 16 juni, tijdens de publieksdag, veel ‘fietsentertainment’ zoals Slowbiking en Cargo Bike Races, en natuurlijk lekker eten en drinken van de FoodBikes. Kortom, dit is dé kans om vele tientallen soorten bakfietsen uit binnen- en buitenland te bewonderen en uit te proberen. Voor meer informatie, zie https://cargobikefestival.com/

17-18 juni: SUMP, Groningen
In juni 2019 wordt de Sustainable Urban Mobility Plan conference (SUMP) in Groningen georganiseerd. Dit is een Europees congres over duurzame mobiliteit. Er worden circa 500 deelnemers uit heel Europa verwacht. De focus ligt op het stimuleren van toepassingen om steden leefbaarder te maken voor voetgangers en fietsers, om zo de stad ook schoon, gezond en veilig te houden. Dit thema sluit mooi aan bij het Cargo Bike Festival en is voor Groningen interessant om een breed publiek aan te kunnen trekken.

Voor meer informatie en aanmeldingen, zie http://www.eltis.org/sump2019      

Regio Groningen-Assen