previous arrow
next arrow
Slider

Project Riolering Euvelgunne maakt bedrijventerrein klimaatbestendig

Op het bedrijventerrein Euvelgunne in de gemeente Groningen is een proef gestart om de afvoer van het regenwater van het riool af te halen. De RGA betaalt via de regeling Regionale en Innovatieve Projecten mee aan deze pilot om het rioolstelsel klimaatbestendig te maken.

Het belangrijkste doel van de proef is om de overbelasting van de riolering te voorkomen, maar de maatregelen dragen ook bij aan de biodiversiteit en het voorkomen van hittestress. Daarbij wordt het regenwater zo mogelijk (her)gebruikt. Deelnemende bedrijven zijn enthousiast en de eerste resultaten zijn in 2020 al zichtbaar. Op 19 mei is er een vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Klimaat Adaptatie een kennisbijeenkomst over het project.

Bij vier bedrijven zijn al maatregelen gerealiseerd. BMN koppelt ruim 27.000 m2 verhard oppervlak af van het riool. Riolering Euvelgunne 1Daarmee komt er ieder jaar 24.000 m3 minder regenwater in de riolering. Een deel van dat water gebruiken ze nu om de toiletten door te spoelen. Salomons Metalen koppelt 8.000 m2 af. Zij infiltreren het in een natuur-wadi. Zo ontstaat leefruimte voor  wilde planten en dieren. United Care Products kiest voor een groen dak en een wadi. Met het groene dak is investeren in een airco niet meer nodig. Perkin Elmer gebruikte altijd veel drinkwater als koeling, dat wordt nu vervangen door regenwater. Bij nog 12 bedrijven worden de plannen momenteel uitgewerkt.

Kennisbijeenkomst

De pilot laat zien dat er veel winst te behalen is met het afkoppelen van regenwater en het tegelijkertijd klimaatbestendig maken van het bedrijventerrein. De aanpak in Groningen is uniek in Nederland. U kunt kennismaken met de pilot tijdens de kennisbijeenkomst op dinsdag 19 mei. Wilt u hier bij zijn, neem dan contact op met Bjartur Swart (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Kijk voor meer informatie op https://gemeente.groningen.nl/aanpassingen-afvoer-regenwater-euvelgunne.

Regio Groningen-Assen