Minister geïnteresseerd in onze succesvolle aanpak

Op het Beter Benutten congres van 8 februari 2017 heeft Regio Groningen-Assen de succesvolle aanpak aan 700 geïnteresseerden gepresenteerd. Het was een hele eer dat Minister Schultz de tijd nam om persoonlijk te worden geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Zij had vooral belangstelling in de projecten van Groningen Bereikbaar en Assen slim bereikbaar.

In Regio Groningen-Assen werken onderwijsinstellingen, scholieren, studenten, overheden, vervoerders en het bedrijfsleven samen aan het thema Onderwijs & Bereikbaarheid. Groningen Bereikbaar brengt relevante partners om tafel, waaronder vertegenwoordigers van de 77.000 Groningse studenten op MBO, HBO en universiteit.  En dankzij Assen slim bereikbaar zijn 30% van de Asser werkgelegenheid vertegenwoordigd door 27 enthousiaste partners.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil meer slimme technieken in auto’s en bestuurdersondersteuning inzetten: “Smartphones, navigatie en communicatiesystemen tussen voertuig en infrastructuur bieden enorme kansen om onze infrastructuur beter te benutten. We willen de stap van klein naar groot maken: van kleinere proeven tot een landelijke uitrol van kansrijke projecten.”

De uitspraak van de minister sluit aan bij de ambitie en de uitgangspunten benoemd door partners in het bedrijfsleven en overheidsinstellingen van Regio Groningen-Assen: Onze regio wordt dé proeftuin voor nieuwe slimme en groene concepten waarbij de reiziger centraal staat.

Bestuurders Bram Fetter (CEO Suiker Unie) en Reint-Jan Auwema,(wethouder gemeente Noordenveld) waren onder andere aanwezig om de minister te informeren over genomen maatregelen in Regio Groningen-Assen. "Regio Groningen-Assen is, vergeleken met andere regio's, goed op stoom, oftewel: Lekker onderweg", vertelde Bram Fetter. Reint-Jan Auwema gaf aan dat "De resultaten met name zijn behaald dankzij de samenwerking tussen zowel het bedrijfsleven, als onderwijsinstellingen en de overheid."

Een grote werkgever in Noord-Nederland is DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), zij zijn partner bij Beter Benutten. Volgens Piet Koehorst (Manager Services & Bereikbaarheid) en Sylvia Hendriks, (Operational Manager) is een belangrijke reden van gedragsverandering van de medewerkers van DUO de fietsenstalling. Een mooi en veilig ingericht plek met moderne snufjes en ruimte voor 1.300 parkeerplekkken. Slim en groen als antwoord op krimp en groei. Ook de Hanzehogeschool, de provincie Groningen en Rijkswaterstaat waren vanuit de regio mee om inspiratie op te doen bij het congres.

Hoe blijven Groningen en Assen de komende decennia optimaal toegankelijk en bereikbaar, terwijl beide steden groeien en het omliggende gebied krimpt? Wat is de nieuwe balans tussen enerzijds mobiliteitsgroei en bereikbaarheid van binnensteden en anderzijds het ontsluiten van het buitengebied dat met krimp te maken heeft? Hoe kunnen de noodzakelijke infrastructurele megaprojecten (Zuidelijke Ringweg & Spoorzone Groningen, FlorijnAs Assen) uitgevoerd worden, terwijl het vervoer gewoon doorstroomt en doorgroeit? Enkele vragen die beantwoord zijn in de 'Beter Benutten' aanpak.

Het Beter Benutten congres 2017 stond in het teken van het thema: 'Een kijkje in de keuken bij Beter Benutten'. In een markt-setting deelden de regio’s de voortgang en leerervaringen van het vervolg en de verankering van Beter Benutten. Elke regio kreeg de gelegenheid om zich in een ‘keuken’ te profileren richting de bezoekers. Ook werden er ‘goede gesprekken rond de keukentafel’ (workshops) georganiseerd. Tot slot boden alle regio's de resultaten en ambities aan de minister aan.

Meer weten over onze aanpak en/of ambities? www.beterbenutten.nl of mail met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Regio Groningen-Assen