Groningen Airport Eelde eerste Europese ‘droneluchthaven’

Groningen Airport Eelde wordt het eerste kennis-, innovatie- en ontwikkelcentrum in Europa voor civiele Drone toepassingen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de regeling hiervoor aangepast waardoor de DroneHub GAE nu kan onderzoeken hoe drones volledig geïntegreerd kunnen worden in het reguliere vliegverkeer.

Egbert Swiers van Omnidrones Academy vertelde tijdens het Economisch Platform op 12 oktober over de plannen. “We starten met een proef voor het leveren van noodmedicatie aan de Wadden-eilanden, maar we zien ook grote kansen in andere sectoren. Met verschillende partijen wordt hierover al serieus gesproken maar anderen nodigen we graag uit om met nieuwe vraagstukken en experimenten aan te sluiten”. DroneHub GAE

In de DroneHub GAE werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om drone-business te ontwikkelen, te faciliteren en om innovatieve oplossingen te onderzoeken op het gebied van drones. Daarbij worden verbindingen gemaakt om de ontstane nieuwe economie rondom drones aan te jagen en te versnellen. 

Naar verwachting vinden in maart 2018 de eerste drone-vluchten plaats op de luchthaven van Groningen Airport Eelde. Deze gecontroleerde vluchten worden alleen uitgevoerd door gediplomeerde piloten. De burgerluchtvaart ondervindt geen hinder van de vluchten met drones omdat het vliegen eerst gescheiden gaat plaatsvinden. De veiligheid staat altijd voorop. 

Een prachtige verbeelding van de proef voor de levering van noodmedicatie aan Schiermonnikoog is te zien in het volgende filmpje (https://youtu.be/pfncT0-3aiY).

 

 

Regio Groningen-Assen