Reshoring in Zicht: verkenning door de Hanzehogeschool

Reshoring is het terughalen van productie uit het buitenland. Een trend die de afgelopen periode gaande is en ook in onze regio de aandacht trekt. Vanuit het Economisch Platform is samen met de Hanzehogeschool Groningen een onderzoek gestart om inzicht te krijgen in de kansen voor reshoring in Noord-Nederland en wat dat betekent voor de economie en de werkgelegenheid. 

Ook het nieuwe kabinet heeft aandacht voor het thema ‘reshoring’ en de kansen die dit biedt voor werkgelegenheid, inclusief de onderkant van de arbeidsmarkt. In het regeerakkoord wordt aangegeven dat het kabinet reshoring initiatieven van banen voor bepaalde doelgroepen zal ondersteunen en aanjagen. 

Waarom reshoring in Regio Groningen-Assen?
Vanuit het Economisch Platform is het onderwerp op de agenda gekomen naar aanleiding van een bijeenkomst over de ‘inclusieve arbeidsmarkt’. Belangrijkste conclusie toen was dat als we stappen willen zetten, het nodig is dat er nieuw werk komt (‘de taart moet groter’). Eén van de dingen die daarbij geroepen werd, is de kansen die reshoring hiervoor biedt. 

Conclusies
Er zijn diverse gesprekken gevoerd en we kunnen concluderen dat de maakindustrie weer volop in de belangstelling staat. Door innovatie, digitalisering en robotisering worden kansen gezien om productie te behouden, dan wel terug te halen naar de regio. In dat kader zien veel mensen wel iets in de kansen voor ‘reshoring’. Er werd ook geconcludeerd dat er nog onvoldoende zicht is op de omvang en de mate waarin bedrijven overwegen om hun productie terug te halen. Daarnaast is er weinig zicht op de kansen voor werkgelegenheid en hoe bedrijven hierin ondersteund kunnen worden. 

Vervolgtraject
Met de lectoraten Arbeidsparticipatie en Juridische aspecten van de arbeidsmarkt van de Hanzehogeschool is afgesproken een verkennend onderzoek uit te gaan voeren. Binnenkort wordt gestart met een enquête en verder worden een aantal verdiepende interviews met bedrijven gehouden met bedrijven die hun productie hebben terug gehaald of er bewust voor gekozen hebben om hun productie niet te verplaatsen. MKB Noord en Werk in Zicht participeren in deze verkenning. Begin volgend jaar worden de uitkomsten verwacht.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Anneloes Scholing, projectleider Hanzehogeschool (06-57585224 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

 

Regio Groningen-Assen