Regeling Regionale Projecten (ReP)

Delen

Naam project

Verplaatsen en vernieuwen pontje over het Drents Diep bij het Zuidlaardermeer

Projecttrekker

Gemeente Midden-Groningen en gemeente Tynaarlo

Locatie

Zuidlaardermeer

Omvang projectkosten

Totale kosten € 419.000,- de bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 167.600,-

Betrokken partijen

Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Gemeente Midden-Groningen, Gemeente Tynaarlo, Het Groninger Landschap, Waterschap Hunze en Aa’s, Camping Meerwijck, Provincie Drenthe

Status/planning

in uitvoering

Datum

Verplaatsen en vernieuwen pontje over het Drents Diep bij het Zuidlaardermeer

Wat houdt het project in?

Een nieuw pontje en nieuwe fietspaden zorgen ervoor dat het Rondje Zuidlaardermeer bewaard blijft. Het pontje krijgt een nieuwe oversteekplaats op een andere plek in het Drents Diep en wordt waarschijnlijk in juni 2023 in gebruik genomen op de nieuwe plaats.

Waarom dit project?

Het fietspontje over het Drents Diep is een populair knooppunt voor veel wandelaars en fietsers. De oversteek maakt een volledig wandel- of fietsrondje om het Zuidlaardermeer mogelijk. Het Zuidlaardermeer is een Natura 2000-gebied, waar bijzondere diersoorten leven. De otter en de bever leven er en zelfs de zeearend en de witwangstern hebben het Zuidlaardermeergebied gekozen om er te broeden.

Vanaf half april 2023 kunnen inwoners weer met het pontje het Drents Diep oversteken. Dat is eerst nog met het oude pontje, maar al wel op de nieuwe plek. Er wordt druk gewerkt aan nieuwe fietspaden naar de oversteekplaats.

Het nieuwe pontje is duurzaam en toegankelijk voor mensen met een handicap. Het pontje is geschikt voor rolstoel, scootmobiel en duofiets. Het pontje is elektrisch. Stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Het pontje kan ook nog eenvoudig met de hand bediend worden.

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Het pontje is van belang voor de ontsluiting en beleving van het Zuidlaardermeergebied en Onnerpolder is evident. Daarnaast is duidelijk dat meerdere ondernemers hiervan profiteren en er veel regio inwoners recreëren. De regionale samenwerking is daarnaast sterk.

Vanuit het project

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen