img 0070

Terugblik op de Groeningen Netwerkbijeenkomst: Aan de slag!

Delen

Een bijeenkomst over wat het onderwijs voor Groeningen kan betekenen en andersom

Op 3 oktober vond de Groeningen Netwerkbijeenkomst plaats in samenwerking met Groeningen partner de Hanze. De middag stond in het teken van samenwerking en kennisdeling rondom het gebied Groeningen, waar onderwijs en duurzame gebiedsontwikkeling samenkomen. Een 60-tal deelnemers uit verschillende organisaties ging aan de slag om uitdagingen praktisch te maken en de mogelijkheden van Groeningen voor het onderwijs te verkennen. Met een inspirerend programma werden de uitdagingen en kansen in het unieke laagveengebied tastbaar gemaakt voor de aanwezigen.

Middag vol kennis en inspiratie
Na de ontvangst met koffie en thee werd de bijeenkomst om 13:30 uur geopend door voorzitter van het Bestuurlijk Platform Groeningen, Henk Kosters. Peter Idema, gastheer en Directeur Instituut voor Business, Marketing en Finance bij de Hanze nam vervolgens het woord en schetste de ambitie van de Hanze als het gaat om leren in en met de omgeving. Hij gaf een introductie op het thema van de dag: “Aan de slag met Groeningen!” en benadrukte het belang van ‘impact onderwijs’ en het werken aan actuele projecten in de regio voor zowel studenten als onderzoek partners. Eén van de manieren om dit te doen is via de Innovatie Werkplaats (IWP) Groeningen.

Aansluitend gaf Titian Oterdoom, van Bureau Elzinga & Oterdoom, een boeiende inleiding over het belang van de laagveengordel Groeningen. Hij benadrukte dat het gebied een cruciale rol speelt in diverse maatschappelijke opgaven zoals waterbeheer, klimaatverandering en biodiversiteit. Hij schreef in 2013 de eerste verkenning van het gebied en wist het publiek met zijn actuele inzichten te prikkelen.

Voorbeeldprojecten in Groeningen
Duco Schenk, beleidsadviseur vrijetijdseconomie bij de gemeente Noordenveld vertelde over de samenwerking tussen de Hanze en de inzet van studenten in het kader van vrijetijdsbeleving in Groeningen en de regio. Hij liet zien hoe onderwijs en praktijk elkaar kunnen versterken, met concrete voorbeelden zoals de ontwikkeling van recreatieve routes in het gebied.

Deelsessies
Na een netwerkpauze begonnen de deelsessies, waarin uiteenlopende onderwerpen rond de ontwikkeling van Groeningen aan bod kwamen.

Uko Vegter van Stichting Het Drentse Landschap besprak de rol van natuurbeheer in het Hunzedal en het belang van klimaatadaptatie.

Lieselot Smilde van Stichting Natuurbelang De Onlanden nodigde deelnemers uit om mee te denken over hoe regeneratieve verhalen kunnen worden verteld in het stroomgebied van De Onlanden.

Ook Marleen Gotlieb van Vereniging Ontdek Midden-Groningen en initiatiefnemer van Groeningen ambassadeursproject ’t Roege Pad zette de deelnemers aan het denken over de mogelijkheden voor duurzame toeristische ontwikkeling in Groeningen.

Nanoek Wiersma en Julia Brink van de Gemeente Westerkwartier en gemeente Midden-Groningen over toenemende ontwatering en klimaatverandering in de laagveengordel en de gevolgen hiervan voor de bodemdaling.

Niels Godron van Waterschap Noorderzijlvest over de vraag hoe je verschillende belangen samenbrengt. Welke rollen zijn weggelegd voor overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers? En over hoe de wateropgaven zich verhoudt tot hoe we wonen, werken en recreëren.

Conclusies en vervolgafspraken
De bijeenkomst werd plenair afgesloten, waarbij de deelnemers per deelsessie hun bevindingen deelden. Het was duidelijk dat er veel mogelijkheden zijn voor verdere samenwerking tussen onderwijs, overheden, natuurorganisaties en lokale ondernemers. De dag eindigde met een informele borrel, waar nieuwe contacten werden gelegd en concrete afspraken werden gemaakt om de ingezette projecten verder te ontwikkelen.

De Groeningen Netwerkbijeenkomst was weer een succesvolle middag die het groeiende netwerk rondom dit unieke gebied verder heeft versterkt. De aanwezigen gingen naar huis met nieuwe inzichten, samenwerkingsmogelijkheden en plannen om de uitdagingen van Groeningen om te zetten in concrete actie. Een uitgebreid verslag kunt u binnenkort lezen op de website van Groeningen

 

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen