rga 165

Aanmelden nieuwsbrief

Bijna 1400 nieuwe woningen in onze regio

Delen

Dankzij de Woningbouwimpuls regeling van het Rijk kunnen er bijna 1400 nieuwe woningen in onze Regio worden gebouwd. In de zesde en voorlopig laatste ronde van de Woningbouwimpuls (Wbi) zijn er 48 projecten die een rijksbijdrage krijgen voor de bouw van nieuwbouwwoningen. Een flink aantal kleinere en middelgrote gemeenten had zich aangemeld. Dit werd mogelijk door de verlaging van de minimale projectomvang van 500 naar 200 woningen. Zo konden deze ronde ook de gemeenten Midden-Groningen en Tynaarlo een aanvraag doen. Net als de gemeente Groningen krijgen zij een bijdrage toegekend.

Gemeente Groningen
Groningen ontvangt een bijdrage 7 miljoen voor het bouwen van 850 nieuwe woningen in de Eemskanaalzone (Stadshavens Zuid en Scandinavische Havens Noord). In Stadshavens Zuid zijn 650 woningen gepland. Op de landtong ten zuiden van de Sontbrug komen 200 flexwoningen en een broedplaats voor de creatieve sector. Het geld is ook voor aanpassing van de Bornholmstraat en de Sontweg. Als Stadshavens helemaal klaar is, staan daar 3300 woningen. “De gemeente en de bouwbedrijven willen zo snel mogelijk aan de slag want we hebben hard meer huizen nodig.” aldus Wethouder Rik van Niejenhuis.

Gemeente Midden-Groningen
Voor de wijken Stadshart en Vosholen In Hoogezand krijgt Midden-Groningen een bijdrage van het rijk van 1,5 miljoen om 210 woningen te bouwen. Met deze Wbi bijdrage kan ze in beide wijken betaalbare woningen realiseren; sociale huurwoningen en koopwoningen. Midden-Groningen heeft het geld aangevraagd in het kader van bodemsanering en uitplaatsing. Wethouder Erianne van der Burg: “Met deze bijdrage kunnen we tekorten binnen beide projecten opvangen en verder aan de slag gaan met onze woningbouwopgave: 1350 nieuwe woningen bouwen voor 2030.”

Gemeente Tynaarlo
Binnen Tynaarlo komen 321 nieuwe woningen. De gemeente ontvangt een bijdrage van 2,4 miljoen om de bouw van deze woningen te versnellen. In Laarhove komen zowel betaalbare koopwoningen als sociale huurwoningen. Laarhove in Zuidlaren met 268 woningen is aangemerkt als sleutelproject binnen de verstedelijkingsstrategie RGA (nu NOVEX). Op de locatie De Kooi en Bladergroen in Eelde-Paterswolde komen in totaal zo’n 53 sociale huurwoningen. Dit komt tegemoet aan de grote vraag naar betaalbare woningen in Eelde-Paterswolde. Tynaarlo krijgt het geld in het kader van bodemsanering en infrastructurele ontsluiting.

Minister De Jonge: “De inzet om te blijven doorbouwen is onverminderd hoog. Nog niet eerder ontvingen we zoveel aanvragen voor een ronde van de Wbi. Het is fantastisch om te zien hoe partijen zich inzetten om het woningtekort in te lopen. Met deze 6e, en voorlopig laatste ronde van de Woningbouwimpuls zorgen we ervoor dat de schop voor een flink aantal woningen snel de grond in kan.”

213.195 nieuwe woningen versneld gebouwd
Dankzij de Wbi kunnen sinds 2020 tot nu toe al 213.195 nieuwe woningen versneld worden gebouwd. Dat is hard nodig om het woningtekort in te lopen: tot en met 2030 moeten er 981.000 woningen bijgebouwd worden. Met de Woningbouwimpuls draagt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen doordat ze een financieel tekort kennen. Het geld wordt ingezet voor bijvoorbeeld de sanering van vervuilde grond, het uitplaatsen van bedrijven en het aanpassen van toegangswegen.

Eerdere toekenningen
In de 2de en 3de trache van de Woningbouwimpuls werden al eerder gelden toegekend aan gemeenten in onze Regio;

  • In de 3de ronde kreeg Assen € 4.213.515 voor 866 woningen in het project Assen Centraal (nu Stadskwartier). Groningen kreeg toen € 8.665.375 voor 1.850 woningen in het project Suikerzijde Oost.
  • In de 2de ronde kreeg Groningen € 18.155.630 toegekend voor 2.200 woningen in het project Stadshavens.

Klik hier voor de Woningbouwimpuls infographic

Klik hier voor meer informatie over de Woningbouwimpuls regeling

 

 

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen