groeningen 14

Aanmelden nieuwsbrief

Landbouw staat centraal tijdens Groeningen netwerkbijeenkomst

Delen

Hoe ziet de huidige landbouw in de laagveengordel van GROENINGEN eruit? Wat zou de ontwikkelingsrichting kunnen zijn en kunnen we een toekomstbeeld schetsen? Over deze onderwerpen wordt gepraat tijdens de vierde GROENINGEN netwerkbijeenkomst die op vrijdag 5 juli plaatsvindt in de Cazemierboerderij in Tolbert. Naast een aantal inspirerende sprekers en interactieve workshops is er volop ruimte voor ontmoeting en kennisuitwisseling. Programmacoördinator Roos Galjaard verwacht een goede opkomst: ‘zo’n 80 bezoekers en veel verschillende organisaties’.

Programma 5 juli:
9.00 uur Ontvangst met koffie en thee
9.30 uur Welkom door voorzitter Henk Kosters en start plenair programma”
– Rieks van der Wal, ambassadeur Groeningen, geeft in vogelvlucht aan welke rol landbouw speelt binnen Groeningen en hoe de Groeningen partners hier vorm aan geven.
– Henk Hulshoff, regiobestuurder LTO Noord schetst de huidige situatie van de landbouw in Groeningen.
– Alex Datema, directeur Food en Agri Rabobank, vertelt over het toekomstbeeld voor de landbouw in Groeningen vanuit perspectief van de RABO.
10.45 uur Pauze met koffie en thee
11.15 uur Deelsessies
1) Leren van inspirerende voorbeelden
– Marjolein Feiken, secretaris van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Slochteren (ANLS) en veehouder. Zij vertelt over hoe ANLS al bijna 25 jaar de natuurbegrazing in het natuurgebied Roegwold verzorgt.
– Jan Arends van De Buurderij Noordlaren beheert met zijn 400 Limousin runderen 450 ha natuurterrein van het Groninger Landschap in het Zuidlaardermeergebied. De Buurderij levert in de streek hoogwaardig natuurvlees. Hij deelt met veel plezier zijn ervaringen.
2) Buffer+,
Een Europees project waarin kennisuitwisseling plaatsvindt tussen regio’s in Ierland, Frankrijk, Vlaanderen, Duitsland en Nederland. Voor Nederland is dat het gebied Groeningen! Provincie Groningen is trekker en samen met BUFFER+ (en Groeningen-) partners Hanzehogeschool, gemeente Midden-Groningen en gemeente Westerkwartier werken zij aan het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen en functies in het gebied, het tegengaan van veenoxidatie, waterberging en veenherstel.
12.15 uur Afronding sessies en plenaire afsluiting
12.30 uur Lunch
13.30 uur Einde programma

Kijk hier voor het hele programma.

Aanmelden kan hier

Groeningen
Ten noorden van Assen en ten oosten, zuiden en westen van de stad Groningen ligt het gebied GROENINGEN. Het is een laagveengordel die uit vele kleine en grote natuurgebieden, meren en omliggende landschappen bestaat. Overheid, ondernemers, onderwijsinstellingen en andere organisaties willen van dit gebied een klimaatpositieve regio maken, waarbij ook ruimte is voor andere functies zoals wonen, recreëren en energie. Groeningen verbindt de vijf gemeenten Westerkwartier, Noordenveld, Tynaarlo, Groningen en Midden-Groningen, de provincies Groningen en Drenthe, de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest. Deze partijen komen regelmatig bijeen om samen met de Hanze Hogeschool en Staatsbosbeheer de plannen voor een klimaatpositieve regio verder uit te rollen.

 

 

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen