Home | Uitgelicht: Aan de andere kant

Uitgelicht: Aan de andere kant

Delen

Het theaterproject Aan de andere kant heeft een bijdrage gekregen van € 10.000 uit de Regeling Regionale Projecten (ReP).

Gekoppeld aan de theatervoorstellling, die dit jaar is voorzien om opgevoerd te worden op Kamp Westerbork, is er een aanvullend jongeren- en educatieprogramma opgesteld op basis van verhalen van oud-bewoners van Kamp Schattenberg (1951-1971). Het project bestaat uit twee delen. Het verzamelen van voorwerpen en verhalen van Schattenberg (1) en jongeren in de leeftijd van 14-18 jaar hierover interviewfilms laten maken (2).

1. Voor op de parkeerplaats van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft kunstenares Karin van der Molen een kunstwerk ontworpen dat bestaat  uit een groot op palen gebouwd nest van houten kastjes. Deze kastjes bevatten voorwerpen van oud-bewoners. Samen met werk van de Molukse kunstenaars Junus Ririmasse en Dick Latul wordt dit het beginpunt van de voorstelling, waar bezoekers een brief van een oud-bewoner ontvangen waarin deze over zijn/haar voorwerp in het nestkastje schrijft. Na afloop van de voorstelling kunnen bezoekers thuis via de brief een door jongeren gemaakt filmpje terugzien en brieven en filmpjes van de andere voorwerpen en verhalen lezen en bekijken. Onder leiding van Anis de Fretes (zelf oud bewoner van Schattenberg) gaat een Moluks team de voorwerpen en achterliggende verhalen ophalen.

2. Via scholen in Drenthe en Groningen wordt jongeren een 5-delig videolesprogramma aangeboden waarin ze kennis maken met ADAK en het project (1), de Moluks-Nederlandse geschiedenis en leren ze hoe ze een filmpje gaan maken bij een oud-bewoner over diens voorwerp dat een plek gaat krijgen in het kunstwerk. Deze film wordt gepresenteerd door twee van de jonge professionele spelers van onze theatervoorstelling (Nick Kamerling en Nikki Manuputty) en wordt gemaakt in samenwerking het met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, locatie Quintus van het Nassau College in Assen, het Drents Archief en ‘Digital Art Factory’ (D.A.F.) gevestigd bij Podium Zuidhaeghe in Assen. Aan het videolesprogramma zijn lesopdrachten verbonden. Scholen en jongerenorganisatie kunnen dit lesprogramma per leerling afnemen tegen aanschaf van een CJP entree ticket voor de voorstelling van ADAK in de zomer van 2021.

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen