8 Vestigingsklimaat

Aanmelden nieuwsbrief

‘Het vestigingsklimaat van de regio, werken aan ons businessmodel’

Delen

Op 17 november 2016 vond de bijeenkomst van het Economisch Platform van de Regio Groningen-Assen plaats in the Big Building. De bijeenkomst stond in het teken van het vestigingsklimaat van de regio en werd verzorgd in samenwerking met strategisch adviesbureau Jester Strategy. Zij heeft een onderzoek gedaan naar het business model van de regio. 

Na de opening door dagvoorzitter Joop Boertjens, en het welkomstwoord door wethouder Joost van Keulen, geeft Ralph Steenbergen een enthousiaste toelichting op de ontwikkelingen in the Big Building. Hij vertelt dat het veel meer gaat om een community project dan een vastgoedproject en dat ondernemers the Big Building snel wisten te vinden.

De regio heeft veel sterke kanten, zoals voldoende hoogopgeleid personeel, de ondersteuning voor startups en de aanwezige infrastructuur. Dit kwam naar voren in het vraaggesprek met drie ondernemers uit de regio: Rene Coppens van IBM, Jolijn Creutzberg van de sociale onderneming van Hulley en Jan Zuidema van PPG Delfzijl. Op de vraag wat nog beter zou kunnen, wordt geantwoord: behoud van talent, keuzes in profilering (wat wil je uitstralen) en sociale waarde toevoegen aan economische ontwikkeling. Denisa Kasova van de Noordelijke Innovation Board deelde haar enthousiasme over de mogelijkheden voor innovatie in de regio. Zij signaleerde ook uitdagingen, zoals het opschalen en vermarkten van innovaties, het ontsluiten van innovaties voor een groter publiek en het zoeken van aansluiting bij maatschappelijke uitdagingen.

Het business model van de regio
Een groot deel van de avond stond in het teken van het business model van de regio Groningen-Assen. Op basis van een aantal workshops, interviews en een enquête hebben Michiel de Vries en Linda Kaput van adviesbureau Jester Strategy het huidige business model van de regio in kaart gebracht. De onderscheidende factoren, zoals kwaliteit van leven, de data- en energie-infrastructuur en het arbeidsaanbod werden door de aanwezigen herkend. Ook belangrijke economische clusters zoals energie, (semi-)overheid en de ICT/creatieve industrie waren geen verassing.

In de kantine van the Big Building werd, onder het genot van een hapje en drankje, uitgebreid over het business model doorgesproken. Het woord verbinding en cross-over is in veel groepen gevallen, zoals een cross-over tussen zorginnovatie, bouwen, sensortechnologie en leisure. Door faciliterende sectoren zoals de ICT/creatieve industrie en sensortechnologie te stimuleren kunnen ook de gevestigde sectoren als energie en de landbouw zich verder ontwikkelen. Verder was opvallend dat veelvuldig de waardepropositie ‘brand name’ ter sprake kwam. De algemene conclusie hierbij was dat deze voor het toerisme erg sterk is, maar dat de economische branding van de regio meer kan worden vormgegeven. De regio moet helder maken waarom zij aantrekkelijk is voor bedrijven en werknemers.

Resultaten en vervolg
De resultaten van alle discussies zijn vastgelegd en meegenomen door het kernteam die de vervolgstappen bespreken.

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen