Regeling Regionale Projecten (ReP)

Delen

Naam project

Feest! in Oost en West

Projecttrekker

Stichting Oude Groninger Kerken

Locatie

Garmerwolde

Omvang projectkosten

€ 1.894.000, de bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 295.000,-

Betrokken partijen

Museum Catharijneconvent Utrecht,Plaatselijke Commissie Garmerwolde, MX13architecten, designbureau 212Fahrenheit,landelijk museaal samenwerkingsverbandFeest! Weet wat je viert, RijksuniversiteitGroningen, PABO Hanzehogeschool, primaironderwijs in het Noorden.

Status/planning

afgerond

Datum

Feest! in Oost en West

Wat houdt het project in?

Doel van Feest! In Oost en West is het overdragen van kennis Feest in oost en westvan het immateriële erfgoed van religieuze feesten. Door Feest! in Oost en West te beleven, ontstaat meer begrip bij de bezoekers voor de wereld om hen heen; voor cultuur, cultuurhistorisch erfgoed en samenleving. Het project bestaat uit drie bouwdelen: de middeleeuwse kerk, de toren en het ontvangstgebouw. Het ontvangstgebouw biedt straks een welkome entree, hier is ook de museumwinkel met horeca ondergebracht. De 13e eeuwse laatromaanse kerk krijgt een nieuwe entree. In de kerk komen diverse middelen voor publieksbegeleiding. In de kerk zijn fascinerende 16e eeuwse gewelfschilderingen van Jan van Aken te zien. In de robuuste losstaande toren voert een spiralende cyclische trap langs acht interactieve, verrassende presentaties van religieuze feesten uit christendom en islam. Boven in de toren is een uitkijkpunt over het Groninger land.

Waarom dit project?

Met Feest! In Oost en West realiseert de Stichting Oude Groninger Kerken een nieuwe, permanente locatie voor een breed publiek in Garmerwolde. De geschiedenis van feesten is kleurrijk en vol verrassingen. Rondom dit thema biedt Feest! In Oost en West spannende museale presentaties, als integraal onderdeel van eeuwenoud erfgoed en spectaculaire nieuwe architectuur. Een fantastische plek voor kinderen en families, toeristen en recreanten. Een publiekstrekker in Noord-Nederland. Een feest om te bezoeken!

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Feest! In Oost en West draagt bij aan het speerpunt “Versterken van de kwaliteit van stad & land”, door het ontwikkelen van een publiekstrekker in de regio. Een parel op het platteland, op steenworp afstand van de stad en op dertig autominuten van Assen. Daarbij gaat het niet om restauratie, maar om het geven van een nieuwe maatschappelijke functie aan het kerkelijk complex. Feest! In Oost en West presenteert unieke Groninger cultuur (de laatromaanse kerk en toren van Garmerwolde), typisch voor de westerse, joods-christelijke traditie. Tegelijkertijd biedt het project zicht op de rijke cultuur van andere wereldgodsdiensten, en worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar, waardoor inzicht ontstaat. Feest! In Oost en West biedt een positief aanknopingspunt om meer kennis, begrip en maatschappelijke verbinding te realiseren.

Vanuit het project

Peter Breukink, directeur Stichting Oude Groninger Kerken: “Op een duurzame manier krijgt de middeleeuwse kerk met haar losstaande, majestueuze toren een nieuwe bestemming. Bezoekers maken op een eigentijdse manier kennis met de achtergronden van religieuze feesten in Nederland. De Escher-achtige trap door de toren leidt naar een prachtig uitzicht over het Groningse land. Een belevenis om nooit te vergeten!”

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen