Regeling Regionale Projecten (ReP)

Delen

Naam project

The Indietopia Accelerator

Projecttrekker

Stichting Indietopia

Locatie

Lübeckweg 2, Groningen

Omvang projectkosten

€ 515.000, de bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 200.000,-

Betrokken partijen

VentureLab North, RUG, Triade, NOM, F-Linc, Indiestad, SNN (ovb), Rabobank (ovb)

Status/planning

Afgerond

The Indietopia Accelerator

Wat houdt het project in?

Het doel is om te zorgen dat game-ontwikkeling in Noord-Nederland zakelijker wordt,  dat gamebedrijven gemakkelijker aan financiering komen en dat zij een grotere slagingskans krijgen. Dit wordt gedaan door tien startups een jaar lang te coachen, te voorzien van 15.000 – 20.000 euro als starterslening en in contact te brengen met investeerders. De helft van de producties betreffen entertainmentgames voor mobiele telefoons en (spel)computers, de andere helft serious games: producties die informatie of leermiddelen verstrekken via gamificatie. Een voorbeeld hiervan is een spel dat in de zorg gebruikt wordt voor de triage. Bij een succesvolle lancering van de startups zorgt omzetdeling ervoor dat het programma revolving wordt en dit project jaarlijks terugkomt.

Waarom dit project?

De game-industrie in Noord-Nederland is versnipperd. Bovendien sluit het onderwijs niet goed aan op het werkveld; er zijn wel opleidingen, maar er is te weinig werk. Dit project is een fonds en acceleratieprogramma om gamedevelopers te stimuleren bij het ontwikkelen van producten voor een grote, verzadigde markt. De bedoeling is dat het fonds zelfredzaam (dus terugkerend) wordt. De game-industrie is de snelst groeiende industrie ter wereld. In Hamburg is men een aantal jaren geleden begonnen met het actief ondersteunen van deze sector, wat goede resultaten opleverde. Hiermee wordt een regio écht op de kaart gezet.

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Het project draagt bij aan het speerpunt versterken ‘Economisch Kerngebied’; indirect draagt het ook bij aan het speerpunt versterken ‘Kwaliteit Stad en Land’. Groningen is de tweede ICT-stad van het land. De ICT-industrie is dus van belang. Op het vlak van games is Leeuwarden na Amsterdam de tweede stad in Nederland. De gaming-industrie is hiermee een belangrijke sector om als overheid actief in te participeren; zeker door de link met de medische sector en de kansen die er liggen door de koppeling met de energiesector. Het probleem is dat er in het Noorden zeer veel mensen jaarlijks worden opgeleid maar bijna iedereen wegtrekt uit het Noorden na de opleiding omdat er geen werkaansluiting is (braindrain). Doel van dit project is behoud en ontwikkeling van deze sector, haar kennis en haar personeel in de noordelijke regio.

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen