Regeling Regionale Projecten (ReP)

Indietopia 1

Naam project

The Indietopia Accelerator

Projecttrekker

Stichting Indietopia

Locatie

Lübeckweg 2, Groningen

Omvang projectkosten

€ 515.000, de bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 200.000,-

Betrokken partijen

VentureLab North, RUG, Triade, NOM, F-Linc, Indiestad, SNN (ovb), Rabobank (ovb)

Status/planning

Afgerond

The Indietopia Accelerator

Wat houdt het project in?

Het doel is om te zorgen dat game-ontwikkeling in Noord-Nederland zakelijker wordt,  dat gamebedrijven gemakkelijker aan financiering komen en dat zij een grotere slagingskans krijgen. Dit wordt gedaan door tien startups een jaar lang te coachen, te voorzien van 15.000 – 20.000 euro als starterslening en in contact te brengen met investeerders. De helft van de producties betreffen entertainmentgames voor mobiele telefoons en (spel)computers, de andere helft serious games: producties die informatie of leermiddelen verstrekken via gamificatie. Een voorbeeld hiervan is een spel dat in de zorg gebruikt wordt voor de triage. Bij een succesvolle lancering van de startups zorgt omzetdeling ervoor dat het programma revolving wordt en dit project jaarlijks terugkomt.

Waarom dit project?

De game-industrie in Noord-Nederland is versnipperd. Bovendien sluit het onderwijs niet goed aan op het werkveld; er zijn wel opleidingen, maar er is te weinig werk. Dit project is een fonds en acceleratieprogramma om gamedevelopers te stimuleren bij het ontwikkelen van producten voor een grote, verzadigde markt. De bedoeling is dat het fonds zelfredzaam (dus terugkerend) wordt. De game-industrie is de snelst groeiende industrie ter wereld. In Hamburg is men een aantal jaren geleden begonnen met het actief ondersteunen van deze sector, wat goede resultaten opleverde. Hiermee wordt een regio écht op de kaart gezet.

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Het project draagt bij aan het speerpunt versterken ‘Economisch Kerngebied’; indirect draagt het ook bij aan het speerpunt versterken ‘Kwaliteit Stad en Land’. Groningen is de tweede ICT-stad van het land. De ICT-industrie is dus van belang. Op het vlak van games is Leeuwarden na Amsterdam de tweede stad in Nederland. De gaming-industrie is hiermee een belangrijke sector om als overheid actief in te participeren; zeker door de link met de medische sector en de kansen die er liggen door de koppeling met de energiesector. Het probleem is dat er in het Noorden zeer veel mensen jaarlijks worden opgeleid maar bijna iedereen wegtrekt uit het Noorden na de opleiding omdat er geen werkaansluiting is (braindrain). Doel van dit project is behoud en ontwikkeling van deze sector, haar kennis en haar personeel in de noordelijke regio.

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen