Regeling Regionale Projecten (ReP)

Delen

Naam project

Top Dutch Solar Racing

Projecttrekker

Regionale en Innovatieve Projecten van de Regio Groningen-Assen

Top Dutch Solar Racing

Wat houdt het project in?

De Stichting Solar Racing Groningen heeft vanuit de regeling Regionale en Innovatieve Projecten van de Regio Groningen-Assen een bijdrage ontvangen. Het team van de Stichting Solar Racing Groningen, dat bestaat uit 26 studenten (zowel mbo, hbo- als wo-studenten), gaat een zonneauto bouwen om uiteindelijk mee te racen.De oorsprong van het project ligt in 2017. In 2018 zijn de eerste tekeningen gemaakt en begin 2019 is gestart met de bouw van de auto.

Omdat het project vanaf de tekentafel compleet nieuw wordt ontworpen, liggen er veel technische uitdagingen, zoals het ontwerpen van een nieuwe elektromotor, efficiënte en lichte accu’s en speciale coatings. Deze innovaties krijgen daarna toepassing in de reguliere industrie. Ook wordt kennis opgedaan voor de ingezette transitie in de automotive industrie.

Waarom dit project?

Stichting Solar Racing Groningen heeft als doel een bijdrage te leveren aan innovatie en duurzaamheid door een zonneauto te bouwen en daarmee te racen in de Bridgestone World Solar Challenge (BWSC) in oktober 2019 in Australië. Daarnaast is het project gestart om een platform te geven aan studenten die zichzelf in een complexe, multidisciplinaire, technische en duurzame setting verder willen ontwikkelen en ervaring op willen doen.

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Er is een nauwe relatie met het bedrijfsleven. Het borgen van de kennis voor onderwijs en bedrijven vormt een belangrijk uitgangspunt. De toegepaste innovaties kunnen op termijn worden gebruikt voor andere vormen van mobiliteit. Het project zet tenslotte Regio Groningen-Assen op de kaart als innovatieve cluster op gebied van automotive en energie(transitie).

Vanuit het project

Jeroen Brattinga: “Hoewel onze eerste uitdaging was om een technisch project neer te zetten op wereldniveau, vanuit de regio, kwamen we er al snel achter dat er buiten de techniek nog veel meer uitdagingen zijn dan we hadden voorzien. Dat maakt dit project ook zo waardevol.”

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen