Fotografie Door Diepzeekonijn.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Regio brengt marktruimte kantoren in beeld

Delen

In opdracht van de Regio Groningen-Assen heeft Adviesbureau Stec een Marktanalyse kantoren uitgevoerd. Tijdens het Portefeuillehoudersoverleg Economie op 7 december jl. werden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd. Belangrijkste conclusie is dat er op een aantal locaties nog flink wat marktruimte is om nieuwe kantoren te realiseren. Met name geldt dat rond het hoofdstation en op Europapark in Groningen en op campuslocaties. Op andere plekken – waaronder snelweglocaties en op bedrijventerreinen – verwacht Stec een afnemende vraag.

De Marktanalyse kantoren maakt onderdeel uit van een breder onderzoek naar werklocaties. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om als regio Groningen-Assen te kunnen bepalen, hoe we de komende jaren (tot 2040) in de regio voldoende ruimte kunnen bieden aan de groei van de werkgelegenheid als gevolg van de regionale verstedelijkingsstrategie. Dit bredere onderzoek zal medio 2023 worden afgerond.

De behoefte aan kantoorruimte wordt in belangrijke mate door twee factoren bepaald. Enerzijds verandert het gebruik van kantoren: van werkplek naar ontmoetingsplek. Per saldo neemt daardoor naar verwachting de benodigde kantoorruimte per medewerker af. Dit met name omdat er sinds COVID meer thuis wordt gewerkt. Daar staat tegenover dat de werkgelegenheid de komende jaren – vooral in de stad Groningen – zal blijven groeien. Deze beide factoren houden elkaar op het niveau van de regio nagenoeg in balans. Per locatietype zal de vraag naar nieuwe kantoren echter verschillen.

 

Kantoorgebruikers vestigen zich bij voorkeur bij hoogstedelijke OV-knooppunten en in centrummilieus. De bereikbaarheid met het OV is hierbij van belang, maar daarnaast ook de in het gebied aanwezige functiemix. Dat maakt dat met name vraag is naar locaties rond het station van Groningen en op Europapark en de Kempkensberg. Tenslotte voorziet Stec ook nog een groeiende behoefte aan kantoorruimte op een aantal campuslocaties binnen de regio.

 

Op locaties die minder goed kunnen voldoen aan de eisen van de kantoorgebruikers -zoals snelweglocaties, solitaire kantoren in woonwijken en op bedrijventerreinen-, voorziet Stec op termijn een terugloop van de vraag. Kantoorontwikkeling is alleen kansrijk als dit gebeurt in een goede mix met andere functies, zoals wonen en voorzieningen. Het is van belang om in geval van structurele leegstand de situatie goed te monitoren en daar waar nodig de bestemming aan te passen.

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen