Delen
Tijdens het najaarscongres ‘Koppelkansen’ dat eind november werd georganiseerd door het Koninklijk Waternetwerk in Rotterdam vertelde Betty de Boer over koppelkansen in het gebied Groeningen. Een terugblik op haar verhaal.
Nederland wordt geconfronteerd met grote ruimtelijke (transitie-) opgaven zoals energie, landbouw, klimaatadaptatie, waterbeheer en biodiversiteit. De klimaatverandering zorgt daarbij ook nog eens voor extra uitdagingen met meer neerslag in de winter, en meer droogte in de zomer en verzilting door de zeespiegelstijging. Landelijk maar ook lokaal in de regio Groningen Assen zijn we op zoek naar een aanpak voor deze opgaven. Dat doen we door tal van projecten in gang te zetten in het gebied Groeningen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kenmerken van het gebied, de kwaliteiten van het gebied – natuur & landschap, om andere doelen (bijv. van waterkwaliteit, klimaat) te bereiken en daarmee het gebied als geheel te versterken.
Kenmerkend gebied
Groeningen behoort tot één van de meest hoogwaardige ecologische gebieden van Nederland. Er komen unieke landschappen samen zoals Drentsche Aa Nationaal Park en Landschap, Geopark De Hondsrug. In het zuiden ligt het Drents Plateau en dwars door het gebied loopt van noord naar zuid de zogenaamde Hondsrug met op de flanken het Hunzedal. Op de noordelijkste punt van de Hondsrug is ooit de stad Groningen ontstaan.
De natuur ontwikkelt zich ook nog eens spectaculair. Niet alleen otters en bevers voelen zich hier thuis: dankzij de omvang van het gebied en de aanwezigheid van zeldzame soorten als de zeearend en de witwangstern is de Laagveengordel nu al één van de mooiste vogelgebieden van ons land met populaties van internationale betekenis.
Daarnaast en zeer zeker niet in de laatste plaats is Groeningen een enorm belangrijke bron voor het Groninger drinkwater: er wordt grond- en oppervlaktewater gewonnen en gezuiverd tot drinkwater. Het water komt van de Hondsrug af en sijpelt door naar dieper gelegen delen.
De problemen
Omdat we jarenlang ook zelf de waterpeilen verlaagd hebben, is er sprake van inklinking en bodemdaling in het veen. Wat zijn de gevolgen?
De oplossingen
In feite is er maar 1 oplossing voor al die problemen en dat is water vasthouden door meer waterberging te creëren, en te zorgen voor een goede infiltratie in de bodem op plekken waar dat kan.
Innovatiewerkplaats Groeningen
Groeningen heeft inmiddels een groot netwerk met verschillende partijen. In het Bestuurlijk Platform Groeningen zitten bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen aan tafel met o.a. de Hanzehogeschool en Staatsbosbeheer. Het netwerk met 25 partijen zoekt elkaar op en treft elkaar in de zogeheten innovatiewerkplaats Groeningen. Daar komen onderzoek, onderwijs, en beroepspraktijk bij elkaar. Zo wordt de opgedane kennis in de praktijk gelijk toegepast.
Meer over Groeningen weten: www.groeningen.nu
Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4 9726 AH Groningen
info@regiogroningenassen.nl
050-3164289
Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen