Home | Regio Groningen-Assen fietst door!

Regio Groningen-Assen fietst door!

Delen

Binnen de Regio Groningen-Assen is steeds meer aandacht voor de fiets: beide provincies en een groeiend aantal gemeenten hebben fietsstrategieën opgesteld. Om de gezamenlijke ambitie goed uit te kunnen dragen hebben de deelnemers besloten een flyer te maken, waarin de Regio Groningen-Assen wordt gepositioneerd als fietsregio. Hierin komen veel thema’s samen, zoals gezondheid, duurzaamheid, bereikbaarheid en leefbaarheid.

Met campagnes lukt het om steeds meer mensen op de fiets te krijgen en ondertussen wordt er hard gewerkt aan het oplossen van knelpunten in de infrastructuur. Er is echter nog flinke winst te boeken op de regionale fietsverbindingen: door de sterke toename van gebruik van e-bikes (waaronder speed pedelecs) liggen steeds meer regionale kernen op fietsafstand van de steden. De ambities liggen vooral op het vlak van de realisatie van een hoogwaardig regionaal fietsnetwerk, dat goed herkenbaar is voor de gebruikers en voor de fiets als onderdeel van de vervoersketen. De resultaten van deze extra inzet op de fiets kunnen vervolgens ook weer worden gebruikt in campagnes: de fiets wordt voor steeds meer mensen een aantrekkelijk alternatief voor de auto voor woon-werkverkeer.

Van het complete netwerk van regionale doorfietsroutes (160km) is inmiddels 60km gerealiseerd, voor de fiets als onderdeel van de vervoersketen beschikken we over ruim 26.000 fietsklemmen, 800 plekken in fietskluizen en 500 OV-fietsen. Het gebruik van fietspaden is, vooral in de stad Groningen, zeer hoog: 61% van de verplaatsingen binnen de stad vindt plaats op de fiets, de doorfietsroute naar Zernike wordt dagelijks door 19.000 fietsers gebruikt.

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen