Home | P+R Hoogkerk aantrekkelijker voor automobilisten naar Groningen

P+R Hoogkerk aantrekkelijker voor automobilisten naar Groningen

Delen

P+R Hoogkerk is nog aantrekkelijker gemaakt voor automobilisten die het laatste deel van de route naar Groningen met de bus of fiets afleggen. Het gratis P+R-terrein is fors uitgebreid. Daarnaast zijn er onlangs op- en afritten voor bussen opengesteld. Zo is er een kortere en veiligere route voor de bussen ontstaan naar de binnenstad en Martini Ziekenhuis. Op donderdag 1 februari vondt de officiële opening plaats door bestuurders uit de regio Groningen-Assen.

De hinder door werkzaamheden aan weg en spoor in Groningen neemt de komende tijd toe. Daarom stimuleert samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar anders reizen en werken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een van de P+R-terreinen aan de rand van de stad. Steeds meer forenzen uit de regio Drachten, Marum, Leek en Tolbert, maar ook uit Roden, Peize en Norg weten P+R Hoogkerk te vinden als overstappunt op de bus of fiets. Vanwege de groeiende populariteit is het P+R-terrein afgelopen zomer in opdracht van de gemeente Groningen met 400 plaatsen flink uitgebreid. Het biedt nu plaats aan 1.000 auto’s.

Voorzieningen
Vanaf het transferium gaan verschillende buslijnen om de paar minuten naar het Hoofdstation en ook snel naar Martini Ziekenhuis. Op het terrein staan fietsenstallingen, fietskluizen en afsluitbare fietsenstallingen voor bedrijven en er zijn OV-fietsen te huur. Verder heeft de P+R voorzieningen als digitale panelen met actuele informatie over de bustijden, een overdekte wachtruimte en toiletten.

Buslijnen
Met de aanleg van de speciale bus op- en afrit, op verzoek van de gemeente Groningen, is een nog betere verbinding ontstaan voor de bussen van Qbuzz en Arriva die via de A7 van de stad Groningen naar P+R Hoogkerk rijden, en omgekeerd. Zo mijden de bussen de rotondes bij Hoogkerk. Het gaat om de lijnen 8 (stadslijn richting Martini Ziekenhuis – Europapark), 85 (in de spits van Oosterwolde naar Groningen Zuid – Hoofdstation) en lijn 189 (van Drachten naar Groningen Zuid – Hoofdstation). De andere buslijnen die de P+R aandoen, rijden via de Peizerweg snel van en naar de binnenstad.

Aanpak Ring Zuid
De bus op- en afrit is een van de eerste concrete resultaten van Aanpak Ring Zuid. De aanleg ervan door aannemer Combinatie Herepoort is mede gefinancierd vanuit het Beter Benutten programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Beter Benutten
Beter Benutten staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren. Slimme keuzes, sterke combinaties.

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen