Luchttaxi GAE

Luchttaxi’s: waardevolle toevoeging op passagiersvervoer in Noord-Nederland

Delen

Elektrische luchttaxi’s kunnen een rol gaan spelen in de bereikbaarheid van en binnen Noord-Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van M3 Consultancy en PEN EM dat mede mogelijk is gemaakt door Hive.Mobility, de Provincies Groningen- en Drenthe en Regio Groningen Assen.

De eVTOL-vluchten stoten geen CO2 en fijnstof uit, hebben lagere kosten en zijn stiller dan huidige helikoptervluchten. Gerben Broekema, mede-oprichter van PEN EM: “De meeste mensen kunnen zich wel een voorstelling maken hoe het is om de huidige helikopteroperaties, zoals medische vluchten, te vervangen door deze schonere, stillere en goedkopere technologie. Maar de verwachting is dat de kosten op langere termijn dermate dalen, dat ook passagiersvervoer met luchttaxi’s voor de Nederlandse markt reëel wordt.”

Bereikbaarheid Noord-Nederland
Er zijn meerdere routes binnen en naar Noord-Nederland die voor passagiersvervoer relevant zijn. Denk hierbij aan snel en duurzaam vervoer naar de havens, bestemmingen over de grens of de Waddeneilanden. De operationele integratie van de luchttaxi’s bij regionale luchthavens zoals Groningen Airport Eelde is goed realiseerbaar. Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde: “Vanuit de luchthaven zetten we in op een innovatieve en duurzame toekomst. Met de komst van de luchttaxi’s kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan deze ontwikkeling en is Noord-Nederland daarmee nog beter bereikbaar en aantrekkelijker voor het bedrijfsleven.” Het is belangrijk dat er op den duur meerdere zogenoemde ‘vertiports’ worden ontwikkeld om het netwerk van luchttaxi’s te vergroten. De huidige lucht- en helihavens in Nederland zijn een mooie basis. Groningen Airport Eelde is één van deze luchthavens. “Het streven is dat we de luchttaxi’s aansluiten op een netwerk met elektrische verbindingen, waarmee je kan overstappen op Groningen Airport Eelde naar een andere gewenste bestemming,” aldus de Groot.

Concurrerende prijzen en tijdswinst
De onderzoekers hebben berekend dat rond 2030 de prijzen op afstanden van 50 tot 100 km concurrerend zijn met reguliere taxi’s op lange afstand. Richting 2035, wordt de prijs per persoon voor een luchttaxi-vlucht van 100-150 km geschat op ca. €60 – 80. Een vlucht van ongeveer veertig kilometer kost je €40 – 50 euro. Hierbij wordt uitgegaan voor het zogenaamde ridesharing-model, waar elke stoel apart verkocht wordt.
Naast kostenbesparing en reductie in uitstoot, kan een rit met de luchttaxi ook veel tijdswinst opleveren. Een reis van bijvoorbeeld Emmen naar Ameland (110 km directe afstand) duurt nu meer dan vier uur wanneer je met het openbaar vervoer reist. Als je vanuit Emmen met de auto naar Groningen Airport Eelde reist, waar je vervolgens een luchttaxi naar Ameland pakt, dan duurt de reis slechts anderhalf uur. De kosten per persoon voor deze veel snellere reis komen rond 2030 dan op ca. €20 – 40 euro extra per reiziger, ten opzichte van het openbaar vervoer.

Luchttaxidienst ELECTRON Aviation
In oktober werd reeds bekend dat Groningen Airport Eelde de eerste operationele luchthaven voor elektrische luchtvaarttaxi’s van ELECTRON Aviation wordt. De organisatie wil vanaf 2026 starten met de exploitatie van de luchttaxidienst vanaf Groningen Airport Eelde, met het elektrische Electron 5-toestel. Dit zijn horizontaal startende vliegtuigen (eCTOL) met een bereik van 750 km.

Logo Regiomonitor@2x

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Werk jij graag mee aan slimme, duurzame mobiliteitsoplossingen? Meld je dan gratis aan het voor ons HIVE LIVE-event op 17 november! Tijdens HIVE LIVE staan inspiratie en netwerken centraal, met dit jaar als thema 'Connect the Future'. Bekijk het programma: https://bit.ly/3ytgM1A

RGA-directeur Betty de Boer kreeg tijdens Let's Regio!: "Ik ben verrast door de vele ideeën en inzichten die vanmiddag zijn gedeeld. Het heeft ons haakjes gegeven voor de invulling van ons thema #ruimtelijkekwaliteit." #regionalesamenwerking

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen