GAE Werkbezoek November 2021

Aanmelden nieuwsbrief

Groningen Airport Eelde (GAE): broedplaats van kennis en duurzame innovatie

Delen

Groningen Airport Eelde (GAE) wil in 2030 in Europa voorloper zijn in de energietransitie, met name waar het gaat om groene waterstof in de luchtvaartsector. De energietransitie is daarmee een Europees thema, en een onderwerp wat de hele regio, en zelfs heel Noord-Nederland raakt. Medewerkers van de RGA lieten zich op 19 november informeren over en inspireren door de innovatieve ontwikkelingen binnen GAE.

De aanwezigheid van een regionale luchthaven in de regio Groningen-Assen biedt kansen voor de regionale economie en is voor sommige bedrijven een belangrijke vestigingsfactor. Groningen Airport Eelde (GAE) is meer dan een vliegveld waar vakanties beginnen en eindigen; het is een broedplaats van kennis en duurzame innovatie. Hier wordt nagedacht over én worden oplossingen gevonden voor de energie-uitdagingen van de toekomst.

Proeftuin
In de omgeving van GAE hebben zich onderwijsinstellingen gevestigd die zich richten op de luchtvaart en het toerisme. Gezamenlijk worden er onderzoeken uitgevoerd naar duurzaamheid en innovatie in de luchtvaartbranche. Vliegen met elektrische vliegtuigen wordt hier verder ontwikkeld en uitgetest, evenals het vliegen op schonere brandstoffen. De waterstofontwikkeling vindt plaats in ‘Hydrogen Valley Airport’, de proeftuin voor innovaties met betrekking tot groene waterstof. Het zonnepark op het vliegveld – het grootste ter wereld op een gecontroleerde luchthaven – levert met ruim 63.000 zonnepanelen energie aan zo’n 6200 huishoudens in de buurt. Ook wordt deze energie gebruikt om groene waterstof te creëren die in de toekomst gebruikt kan worden als energiebron voor activiteiten op het vliegveld. Ook een vulstation voor bijvoorbeeld op waterstofgedreven logistieke voertuigen in de hele regio is hiermee te realiseren. Tevens is het vliegveld aangewezen als fieldlab waar kan worden getest met onbemande vliegtuigen, zoals drones.

Medisch transport
GAE is tevens van belang voor het UMCG. GAE is de standplaats van de traumaheli en een onmisbare schakel in het transport van medische teams, organen en patiënten. Het Amerikaanse bedrijf Shine, een fabriek voor medische isotopen, heeft in de keuze van zijn vestigingsplaats meegewogen dat er een vliegveld dicht in de buurt zit. Dus ook voor de medische sector en nieuwe ontwikkelingen daarin, speelt GAE een rol. Kortom: allemaal interessante ontwikkelingen die tevens goed aansluiten bij de thema’s mobiliteit en economie van de RGA.

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen