Home | Proef met elektrische deelauto’s in Groningen en Drenthe: vul de enquête in!

Proef met elektrische deelauto’s in Groningen en Drenthe: vul de enquête in!

Delen

Binnenkort gaat in een deel van de regio Groningen-Assen en de provincie Drenthe, tussen Groningen en Borger, een proef van start met elektrische deelauto’s. Die worden neergezet op verschillende vervoershubs en in dorpskernen. Met de proef willen de betrokken overheden kijken of deelauto’s een waardevolle toevoeging zijn op het vervoersaanbod in de regio. De Rijksuniversiteit Groningen voert samen met de provincie Drenthe en Regio Groningen-Assen de proef uit, waarvan ook een enquête een onderdeel is. Bent u ouder dan 18 jaar, in het bezit van een rijbewijs en woont en/of werkt u in Groningen of Drenthe? Dan horen wij graag uw mening over de proef. Vul hier de enquête in – het duurt slechts 10 minuutjes – en maak daarmee kans op een waardebon t.w.v. €50,-!

Deelmobiliteit verheugt zich de laatste jaren in een toenemende belangstelling en gebruik. Delen is ‘in’, terwijl bezit steeds verder uit de mode raakt. En dat is niet voor niks. Het delen van voertuigen brengt vele voordelen met zich mee en kan een belangrijk middel worden om bepaalde beleidsdoelstellingen te halen. Door voertuigen te delen wordt de kostbare ruimte beter en duurzamer benut, is er sprake van minder uitstoot en worden mensen zich bewuster van de manier waarop ze reizen. Dat brengt ook kansen met zich mee. De ontwikkelingen in de ICT zorgen ervoor dat het delen van voertuigen steeds makkelijker en toegankelijker wordt. Ook deelscooters en deelfietsen kunnen steeds vaker en makkelijker worden gereserveerd.

De ontwikkeling van bezit naar gebruik/delen vindt op dit moment vooral in dichtbevolkt gebied plaats. Hier is voldoende vraag, dus speelt de markt daarop in door het creëren van aanbod. In minder stedelijk gebied komt het deelconcept minder goed van de grond. Hier zijn mensen immers meer afhankelijk van de auto en speelt het ruimtegebrek veel minder. Voor de markt is dit een minder interessant gebied. Om ook hier de gewenste ontwikkeling naar deelauto’s (sneller) van de grond te krijgen, zal de overheid dit moeten initiëren en promoten. Met de proef willen Regio Groningen-Assen en de provincie Drenthe kijken of deelauto’s een waardevolle toevoeging kunnen zijn op het vervoersaanbod in de regio, en wat er voor nodig is om deze ontwikkeling ook buiten de steden van de grond te krijgen.

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen