- Homepage
- >
- Regiocongres 2024
Regiocongres 5 april 2024
Evaluatie & Actualisatie Regio Groningen-Assen
Het Regiocongres voor raads- en Statenleden vond plaats in het Forum te Groningen.
De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. Na het welkom van Harmke Vlieg werd de voorzitter van de Stuurgroep RGA gedeputeerde Bram Schmaal geïnterviewd door dagvoorzitter Marcel Nieuwenweg.
Bram Schmaal sprak onder meer de hoop uit dat alle raads- en Statenleden zich vrij voelde om zich uit te spreken. Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
Daarna was het woord aan Roel Lauwerier van bureau TwynstraGudde met de presentatie van de eerste uitkomsten van de evaluatie. In de eerste 3 maanden van 2024 hebben zij interviews gehouden onder onze deelnemers, beleidsambtenaren en stakeholders. Zij hebben onder meer vragen gesteld over de effectiviteit van het gevoerde beleid.
Na deze terugblik werd het tijd voor een vooruitblik. Alle deelnemers gingen uiteen naar drie verschillende sessies. Doel van deze sessies het ophalen van input voor de actualisatie.
De strijd om de ruimte
Hierin vond gesprek plaats over de ruimtelijke opgaven die er spelen in de RGA. Denk hierbij aan: water en bodem sturend, de energietransitie, woningbouw, aanleg bedrijventerreinen, ruimte voor groen, etc. De centrale vraag was hoe al deze opgaven gerealiseerd kunnen worden en wat hiervoor nodig is. Veel deelnemers gaven aan dat er een capaciteitsvraagstuk speelt bij met name de ‘kleinere’ gemeenten. Wellicht kan de RGA hiermee helpen.
Wat zijn de belangrijke trends?
In deze sessie werd gesproken over de ontwikkelingen die op ons af komen en wat dat voor ons beleid betekent. Een duidelijke oproep die naar voren kwam was de discussie over de effecten van regionalisering. Dat het voor raden en Staten lastiger wordt om te volgen wat er speelt. Als idee werd geopperd dat de RGA vaker bij raden en Staten langsgaat. Zo krijgen de raden en Staten uit directe hand wat er speelt in de Regio.
Zijn de RGA thema’s nog actueel?
Naast een inhoudelijk gesprek over prioritering van de thema’s viel op dat er vooral werd gesproken over de netwerkfunctie van de RGA. Deelnemers komen elkaar geregeld tegen wat op zichzelf al van meerwaarde is. Zo blijven ze goed op de hoogte van wat er in de Regio speelt. Deze netwerkfunctie komt niet goed tot uiting als je alleen verantwoording aan raden en Staten aflegt via de Jaarstukken. Er is behoefte aan een inhoudelijke verantwoording.
Afsluiting
Na afronding van de werksessies volgde een korte plenaire terugkoppeling waarna Harmke Vlieg, de Secretaris/directeur de aanwezigen bedankte en uitnodigde voor de borrel.
Onder het genot van een hapje en en drankje werd er nog verder er nog druk nagepraat en genetwerkt, Wie naar huis ging kreeg een mooi RGA tasje met o.a. informatie en wat lekkere streekproducten. Van alle deelnemers zijn er ook nog ruim 30 mensen mee gaan dineren.
Het was een inspirerende dag waar we veel hebben opgehaald voor de evaluatie en actualisatie. Naast de inhoudelijke input ook fijn om iedereen te zien en te spreken.
Hoe nu verder?
De regio Groningen-Assen heeft tijdens het Regiocongres veel input gekregen en ideeën opgedaan. Deze input wordt verwerkt in de evaluatie en actualisatie. Zodra de evaluatie is afrond wordt een eerste opzet van de conclusies gepresenteerd aan de Stuurgroep. Na de zomer, medio november, organiseren wij verschillende bijeenkomsten met raden en Staten om verder in gesprek te gaan voor de actualisatie. Tijdens die bijeenkomsten presenteren wij het eerste concept van de nieuwe Toekomstagenda 2026-2030. In het Stuurgroep overleg van december zal de definitieve versie ter vaststelling worden voorgelegd. Daarna wordt deze ter instemming aan de raden en Staten aangeboden.
(Fotograaf Jan Buwalda)