Delen
Medio 2023 hebben onze bestuurders gesproken over de vraag, hoe we de komende jaren binnen de regio kunnen voorzien in de ruimtebehoefte van bedrijven. Dit mede naar aanleiding van de door Stec opgestelde Marktanalyse Werklocaties.
Eén van de instrumenten, die in dit kader kunnen worden ingezet, is functiemenging in bijvoorbeeld centrumgebieden en woonwijken. De laatste jaren is de beweging echter de andere kant op geweest; veel weinig overlast veroorzakende bedrijven zijn verhuisd naar een bedrijventerrein en bezetten daar de schaarse ruimte.
Op dit moment wordt op verschillende plekken in de regio – net als elders in het land – onderzocht, op welke manier invulling kan worden gegeven aan de wens tot meer functiemenging. In dat kader heeft de RGA samen met collega’s van de gemeente Assen, Groningen en Midden-Groningen een bijeenkomst georganiseerd, waarin we met elkaar van gedachten hebben gewisseld over de (on)mogelijkheden van functiemenging. Er stonden drie casussen centraal, die door genoemde gemeenten zijn gepresenteerd.
Gebiedsagenda Zuidoost Assen
De gemeente Assen werkt aan een gebiedsagenda voor Zuidoost Assen. Het zuidoostelijke deel van de stad kenmerkt zich door de aanwezigheid van een paar grote stakeholders: het Wilhelmina Ziekenhuis, het GGZ terrein, de rijkskantoren en het hoofdkantoor van de NAM. Ieder heeft in zijn eigen deelgebied een opgave als gevolg van ontwikkelingen en transities. De aanwezigheid van een rondweg en spoorlijn en de sterk wisselende dynamiek van de deelgebieden maken samenwerking (en daarmee ook samenhang) niet vanzelfsprekend, terwijl dit juist veel kansen oplevert. Denk aan het samen optrekken bij problemen als krapte op de arbeidsmarkt, de verduurzaming en de transitie in de zorg. Met de gebiedsagenda ZO zet de gemeente juist in om met aanwezige publieke en private partijen gezamenlijk een aantrekkelijk werklandschap te creëren en zo de ruimtelijk en economische positie van het gebied te versterken. Eén van de denkrichtingen is om juist een mix van functies te maken. Daarbij kan gedacht worden aan het transformeren naar een creatieve broedplaats en/of het toevoegen van voorzieningen, onderwijs of wonen.
Noorderparkwijk, Hoogezand
De wijk Noorderpark in Hoogezand wordt vernieuwd. Stap voor stap werkt de gemeente samen met woningcorporaties, ondernemers, wijkorganisaties en inwoners in de wijk de komende jaren toe naar een wijk waar het prettig is om te wonen, werken en recreëren. Het bedrijventerrein langs het Winschoterdiep wordt ook bij de plannen van Noorderpark betrokken. Naast twee machinefabrieken zijn hier ook de gemeentewerf en de brandweerkazerne gevestigd. Dat zorgt gelijk voor grote uitdagingen, want die functies laten zich niet zo goed mengen met wonen. En verplaatsen is niet altijd wenselijk en/of mogelijk. De aanwezige bedrijven zorgen ook nog eens voor de hard benodigde werkgelegenheid. Naast de opties voor het uitplaatsen en het handhaven lopen er daarom ook onderzoeken of het nemen van maatregelen een combinatie met wonen mogelijk kan maken.
Andere uitdagingen waar de gemeente tegenaan loopt zijn het vinden van schuifruimte en het toestaan van tijdelijke ontwikkelingen op locaties die op termijn pas gesloopt moeten worden.
De Work Mix – Groningen
Groningen hanteert de ladder voor duurzame verstedelijking. Op het gebied van het vestigingskader houdt dit in dat men eerst kijkt of wonen en werken gemengd kunnen worden. Vervolgens zet met in op het intensiveren van werklocaties en als dat niet kan kijkt men naar uitbreiding van de voorraad. Dit beleid is vastgelegd in de ‘Strategie Werklocaties’. Groningen wil niet alleen een ongedeelde stad zijn voor wonen, maar ook voor werken. In het kader van de menging wordt bijvoorbeeld bij nieuwbouw gekeken naar het verplichten van ‘werken in de plint’. Belangrijk is dat dit dan ook gelijk bij de eerste ontwikkeling in het gebied plaatsvindt. Op dit moment is de ervaring dat de bestemmingsplannen daarin te weinig bindend zijn en dat wordt als nadeel gezien.
De bestaande ruimte aan werklocaties is in Groningen nagenoeg uitgegeven. Met het beter benutten van de locaties valt echter nog veel ruimte te winnen. De Floor Space Index is in Groningen best wel laag en de toegestane bouwhoogte maakt uitbreiding in de hoogte (optopping) mogelijk. Ook zijn er kansen bij het benutten van zogenaamde milieuruimte; de gebruiksruimte die een bedrijf mag innemen op basis van de milieucategorie waartoe hij behoort.
De verschillende casussen leren ons dat er nog wel veel onderzoek nodig is om de vraag naar ‘werk’ in beeld te brengen. Dan gaat het niet alleen om typen werk, maar ook om opleidingsniveau, locatievereisten en natuurlijk de mate waarin werk gecombineerd kan worden met de andere opgaven.
Op vrijdag 8 november om 17.00 uur organiseert de Regio Groningen – Assen samen met de gemeente Groningen een lezing over dit thema tijdens het Let’s Gro Festival. U bent van harte welkom om hierbij aan te sluiten. Meer informatie leest u hier
Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4 9726 AH Groningen
info@regiogroningenassen.nl
06-4619 5503
De Groeningen Netwerkbijeenkomst op 6 februari 2025 belooft weer een inspirerende middag te worden. Hoe kan op basis van water en bodem sturend de NOVEX-opgave in Groeningen vormgegeven worden?
Programma en aanmelden via deze link:
https://groeningen.nu/groeningen-netwerkbijeenkomst-wintereditie-6-februari-2025/
@RegioGA
@gem_groningen
Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?
Onze directeur Harmke Vlieg heeft op de fiets de gemeente Midden-Groningen verkend.
Vandaag kennismaking met @havlieg als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en @ErikDrenth op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.
Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.
Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!
Als voorzitter @RegioGA tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met @hugodejonge Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.
Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal
4Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis
3
#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023
Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd
.
We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam
Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇
#regionalesamenwerking #RGA