Delen
Hoe ziet de huidige landbouw in de laagveengordel van GROENINGEN eruit? Wat zou de ontwikkelingsrichting kunnen zijn en kunnen we een toekomstbeeld schetsen? Over deze onderwerpen wordt gepraat tijdens de vierde GROENINGEN netwerkbijeenkomst die op vrijdag 5 juli plaatsvindt in de Cazemierboerderij in Tolbert. Naast een aantal inspirerende sprekers en interactieve workshops is er volop ruimte voor ontmoeting en kennisuitwisseling. Programmacoördinator Roos Galjaard verwacht een goede opkomst: ‘zo’n 80 bezoekers en veel verschillende organisaties’.
Programma 5 juli:
9.00 uur Ontvangst met koffie en thee
9.30 uur Welkom door voorzitter Henk Kosters en start plenair programma”
– Rieks van der Wal, ambassadeur Groeningen, geeft in vogelvlucht aan welke rol landbouw speelt binnen Groeningen en hoe de Groeningen partners hier vorm aan geven.
– Henk Hulshoff, regiobestuurder LTO Noord schetst de huidige situatie van de landbouw in Groeningen.
– Alex Datema, directeur Food en Agri Rabobank, vertelt over het toekomstbeeld voor de landbouw in Groeningen vanuit perspectief van de RABO.
10.45 uur Pauze met koffie en thee
11.15 uur Deelsessies
1) Leren van inspirerende voorbeelden
– Marjolein Feiken, secretaris van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Slochteren (ANLS) en veehouder. Zij vertelt over hoe ANLS al bijna 25 jaar de natuurbegrazing in het natuurgebied Roegwold verzorgt.
– Jan Arends van De Buurderij Noordlaren beheert met zijn 400 Limousin runderen 450 ha natuurterrein van het Groninger Landschap in het Zuidlaardermeergebied. De Buurderij levert in de streek hoogwaardig natuurvlees. Hij deelt met veel plezier zijn ervaringen.
2) Buffer+,
Een Europees project waarin kennisuitwisseling plaatsvindt tussen regio’s in Ierland, Frankrijk, Vlaanderen, Duitsland en Nederland. Voor Nederland is dat het gebied Groeningen! Provincie Groningen is trekker en samen met BUFFER+ (en Groeningen-) partners Hanzehogeschool, gemeente Midden-Groningen en gemeente Westerkwartier werken zij aan het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen en functies in het gebied, het tegengaan van veenoxidatie, waterberging en veenherstel.
12.15 uur Afronding sessies en plenaire afsluiting
12.30 uur Lunch
13.30 uur Einde programma
Kijk hier voor het hele programma.
Groeningen
Ten noorden van Assen en ten oosten, zuiden en westen van de stad Groningen ligt het gebied GROENINGEN. Het is een laagveengordel die uit vele kleine en grote natuurgebieden, meren en omliggende landschappen bestaat. Overheid, ondernemers, onderwijsinstellingen en andere organisaties willen van dit gebied een klimaatpositieve regio maken, waarbij ook ruimte is voor andere functies zoals wonen, recreëren en energie. Groeningen verbindt de vijf gemeenten Westerkwartier, Noordenveld, Tynaarlo, Groningen en Midden-Groningen, de provincies Groningen en Drenthe, de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest. Deze partijen komen regelmatig bijeen om samen met de Hanze Hogeschool en Staatsbosbeheer de plannen voor een klimaatpositieve regio verder uit te rollen.
Regio Groningen-Assen (RGA)
Gedempte Zuiderdiep 22 5-1, 9711 HG Groningen
info@regiogroningenassen.nl
06-4619 5503
Regio Groningen-Assen (RGA)
Gedempte Zuiderdiep 22 5-1
9711 HG Groningen