Let’s Regio: Geschiedenis van de Toekomst

over de Ruimtelijke Kwaliteit in de regio Groningen – Assen

LetsGro RGA 2022 1

Tijdens de achtste editie van het stad-Groningse inspiratiefestival Let’s Gro organiseerden we op vrijdag 4 november in het Forum samen met Stichting Libau en Strootman Landschapsarchitecten een bijeenkomst over de ruimtelijke kwaliteit in de regio Groningen Assen. Let’s Regio dus! Hier ziet u een impressie van de bijeenkomst in woord en beeld. Een verslag van de bijeenkomst vindt u hier.

Videoverslag

Het was een vol programma met drie sprekers, diverse stellingen en discussie met het publiek. Presentator Jelte Posthumus, wist er op een aangename manier de vaart in te houden. Aan het begin van de bijeenkomst vroeg hij directeur van Stichting Libau Dorien Fröling wat het belang is van deze bijeenkomst is. Ze zei: “Dit is een mooie regio, je mag best stellen dat we hier goud in handen hebben, maar hoe behouden we dat voor de toekomst en toekomstige generaties? Hoe maken we goede keuzes voor de lange termijn, dat is waar een strategie voor nodig is.”

Zef Hemel is planoloog en hoogleraar, hij bekleedt de Abe Bonnema-leerstoel aan de Technische Universiteit Delft en de Rijksuniversiteit Groningen. Onder de titel ‘Geschiedenis van de Toekomst’ nam hij het publiek zo’n 40 jaar mee terug in de tijd toen hij meewerkte aan 4 scenario’s voor het Nederland in 2050. Toen al voorzag men grote effecten van diverse (klimaat)crises op de samenleving anno 2050. Verrassend actueel. “Maar nadenken over de toekomst, daar zijn we nu niet goed meer in”, zo stelt Hemel, “het is allemaal moeilijk, moeilijk, terwijl in die tijd de gezamenlijke verbeeldingskracht alle ruimte kreeg.”

Joran Lammers van Strootman Landschapsarchitecten werkt onder meer mee aan de groenblauwe laag in de Verstedelijkingsstrategie van Regio Groningen – Assen. Zijn presentatie draaide om het maken van keuzes. Als voorbeeld nam hij (drink)water als voorbeeld. De helft van wat de Groningers aan drinkwater gebruiken komt uit het stroomgebied van de Drentse Aa. Daarvan wordt zo’n 40% benut voor douchen. Maar, zo stelde Lammers: “Het gaat in de toekomst niet alleen om 50.000 extra mensen die douchen, er komen bijvoorbeeld datacenters bij die extra water verbruiken, er is meer vervuiling van het water, er is water nodig voor dier en natuur, verdroging speelt. Dus harde keuzes: óf douchen óf snel internet óf natuur.”

Tim Willems-Kruize is stedenbouwkundige en atelierleider van het Team Ruimtelijke Kwaliteit van Stichting Libau. Hij ging onder andere in op hoe je een brede benadering van ruimtelijke kwaliteit concreet handen en voeten geeft. Willems-Kruize gebruikte hiervoor het zogeheten kwaliteitskwadrant, naar een concept van Sandra van Assen en José van Campen. Dit omvat diverse formele en informele instrumenten als basis voor een gesprek of kapstok voor het proces. Dan kan het gaan om het opstellen van een gebiedsbiografie, de inzet van inspiratieteams en overzichten van landschaps- en gebiedswaarden. “De kracht hiervan zit in het gesprek, maar ook in de inbreng door de expertise van ontwerpers en planologen in dat gesprek.”

Het publiek reageerde serieus en kritisch op de stellingen van de sprekers. Een greep uit de reacties:

“We zijn zo vaak te laat. Wat we hier nu doen had eigenlijk moeten gebeuren vóórdat de locaties voor woningen vaststonden.”

“De suggestie dat je met innovatie de problemen de baas kunt worden, is een grove onderschatting van de enorme opgaven waar we voor staan. We moeten wel degelijk minderen en kiezen.”

Betty de Boer, directeur van de RGA, sloot de bijeenkomst af. “Dit is het begin van de zoektocht naar wat precies ruimtelijke kwaliteit is en daarover moeten we in gesprek gaan én blijven. Dat de geschiedenis een rol speelt voor de toekomst, is duidelijk aan bod gekomen deze middag. Voor velen was het feit dat men al in 1987 sprak over extreme weersituaties, dé verrassing van deze inspirerende bijeenkomst. Dit smaakt naar meer!”

In de Newsroom van het Forum was na afloop de gelegenheid om na te praten over de bijeenkomst.

Hoe nu verder?

De regio Groningen-Assen heeft tijdens de bijeenkomst veel Ideeën opgedaan om verder op te pakken. Naast deze ideeën liggen er bij de regiopartners al de nodige visie- en beleidsdocumenten en overlegstructuren. We beginnen met te kijken waarin de verschillen zitten en wat de gezamenlijke deler is. Hierbij is het kwaliteitskwadrant een handig instrument om de documenten te ordenen. Deze inventarisatie wordt onder andere uitgevoerd binnen de opdracht van Strootman in het kader van de Verstedelijkingsstrategie. Samen met de regiopartners gaan we daarna verder invulling geven aan het thema ruimtelijke kwaliteit. Waarbij het regiobureau vooral het informele gesprek wil organiseren, om te inspireren en te motiveren op basis van een gezamenlijk gedragen panorama van de regio. Vragen over of suggesties voor het thema ruimtelijke kwaliteit in de regio Groningen-Assen? Mail met grotenhuis@regiogroningenassen.nl

 

(Fotograaf Jan Buwalda)

Foto's

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen