8 Vestigingsklimaat

‘Het vestigingsklimaat van de regio, werken aan ons businessmodel’

Delen

Op 17 november 2016 vond de bijeenkomst van het Economisch Platform van de Regio Groningen-Assen plaats in the Big Building. De bijeenkomst stond in het teken van het vestigingsklimaat van de regio en werd verzorgd in samenwerking met strategisch adviesbureau Jester Strategy. Zij heeft een onderzoek gedaan naar het business model van de regio. 

Na de opening door dagvoorzitter Joop Boertjens, en het welkomstwoord door wethouder Joost van Keulen, geeft Ralph Steenbergen een enthousiaste toelichting op de ontwikkelingen in the Big Building. Hij vertelt dat het veel meer gaat om een community project dan een vastgoedproject en dat ondernemers the Big Building snel wisten te vinden.

De regio heeft veel sterke kanten, zoals voldoende hoogopgeleid personeel, de ondersteuning voor startups en de aanwezige infrastructuur. Dit kwam naar voren in het vraaggesprek met drie ondernemers uit de regio: Rene Coppens van IBM, Jolijn Creutzberg van de sociale onderneming van Hulley en Jan Zuidema van PPG Delfzijl. Op de vraag wat nog beter zou kunnen, wordt geantwoord: behoud van talent, keuzes in profilering (wat wil je uitstralen) en sociale waarde toevoegen aan economische ontwikkeling. Denisa Kasova van de Noordelijke Innovation Board deelde haar enthousiasme over de mogelijkheden voor innovatie in de regio. Zij signaleerde ook uitdagingen, zoals het opschalen en vermarkten van innovaties, het ontsluiten van innovaties voor een groter publiek en het zoeken van aansluiting bij maatschappelijke uitdagingen.

Het business model van de regio
Een groot deel van de avond stond in het teken van het business model van de regio Groningen-Assen. Op basis van een aantal workshops, interviews en een enquête hebben Michiel de Vries en Linda Kaput van adviesbureau Jester Strategy het huidige business model van de regio in kaart gebracht. De onderscheidende factoren, zoals kwaliteit van leven, de data- en energie-infrastructuur en het arbeidsaanbod werden door de aanwezigen herkend. Ook belangrijke economische clusters zoals energie, (semi-)overheid en de ICT/creatieve industrie waren geen verassing.

In de kantine van the Big Building werd, onder het genot van een hapje en drankje, uitgebreid over het business model doorgesproken. Het woord verbinding en cross-over is in veel groepen gevallen, zoals een cross-over tussen zorginnovatie, bouwen, sensortechnologie en leisure. Door faciliterende sectoren zoals de ICT/creatieve industrie en sensortechnologie te stimuleren kunnen ook de gevestigde sectoren als energie en de landbouw zich verder ontwikkelen. Verder was opvallend dat veelvuldig de waardepropositie ‘brand name’ ter sprake kwam. De algemene conclusie hierbij was dat deze voor het toerisme erg sterk is, maar dat de economische branding van de regio meer kan worden vormgegeven. De regio moet helder maken waarom zij aantrekkelijk is voor bedrijven en werknemers.

Resultaten en vervolg
De resultaten van alle discussies zijn vastgelegd en meegenomen door het kernteam die de vervolgstappen bespreken.