Regeling Regionale Projecten (ReP)

Stichting Arboretum

Naam project

Arboretum Assen

Projecttrekker

Stichting Arboretum Assen

Locatie

Assen, Ten Oeverstraat 11

Omvang projectkosten

€ 30.000,-, de bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 15.000,-

Betrokken partijen

Gemeente Assen, Terra-College Assen, Azimuth Geodentic, Nature2U Groningen.

Status/planning

Afgerond. De app is gereed

Datum

30/01/2018

Arboretum Assen

Wat houdt het project in?

Het Arboretum in Assen is een bomenpark met een bijzondere collectie. Het park beslaat 20 ha. Het park wordt versterkt op 3 manieren:
– Belevingsstimulans via een arboretum app;
– Arboretum als leslokaal;
– GPS bepaling van bomen.
Doel hiervan is om enerzijds bomenkennis te verspreiden, en anderzijds meer mensen naar het bomenpark te trekken. Er wordt ingezet op marketing van het Arboretum en er zal nog meer voor kinderen uit de regio worden georganiseerd. Het Arboretum als leslokaal is de eerste stap om verdere educatieve programma’s en marketing op te zetten.

Waarom dit project?

Tien jaar na aanleg en veel onderhoud, is het tijd om de aandacht te gaan verleggen naar de mogelijkheden om het park te bewandelen en te laten beleven. Bij veel mensen in Assen en wijde omgeving blijkt het Arboretum nog onbekend. Doel is om bewoners en bezoekers aan het Arboretum te binden met moderne middelen en zo voor hen de beleving te verdiepen. Ook krijgen scholen educatieve programma’s aangeboden.

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Het project levert een bijdrage aan het speerpunt ‘Kwaliteit van Stad & Land’. Het Arboretum heeft een belangrijke uitloopfunctie voor inwoners van Kloosterveen. Ook liggen er verbindingen met de golfbaan en een bijenpark. Daarnaast fungeert het Arboretum als leerwerkplaats voor het AOC Terra. Studenten, specialisten en recrenten uit de regio Groningen-Assen en daarbuiten zullen blijvend hun weg vinden naar het Arboretum Asen om te genieten an een uniek bomenpark, vrij toegankelijk voor iedereen.

Vanuit het project

Ivo Baurichter namens Stichting Arboretum: “De bijdrage van de RGA maakte de ontwikkeling van de innovatieve Arboretum App mogelijk. Intensieve samenwerking van: Gemeente Assen, app-specialsiten, vrijwilligers, scholen en het IVN resulteerde in een interactieve app met belangrijke educatieve en wetenschappelijke waarde. Na de oplevering start een continu proces van updates en innovaties van de app.”

Logo Regiomonitor@2x

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Werk jij graag mee aan slimme, duurzame mobiliteitsoplossingen? Meld je dan gratis aan het voor ons HIVE LIVE-event op 17 november! Tijdens HIVE LIVE staan inspiratie en netwerken centraal, met dit jaar als thema 'Connect the Future'. Bekijk het programma: https://bit.ly/3ytgM1A

RGA-directeur Betty de Boer kreeg tijdens Let's Regio!: "Ik ben verrast door de vele ideeën en inzichten die vanmiddag zijn gedeeld. Het heeft ons haakjes gegeven voor de invulling van ons thema #ruimtelijkekwaliteit." #regionalesamenwerking

Tim Willems-Kruize van Libau vertelt tijdens Let's Regio! over de kwaliteitsinstrumenten voor #ruimtelijkekwaliteit. "Bij de grote woningbouwopgave in de regio is extra denk- en ontwerpkracht nodig anders missen we kansen," is zijn stelling. #regionalesamenwerking

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen