Regeling Regionale Projecten (ReP)

Lving Lab

Naam project

Living Lab Groningen Airport Eelde

Projecttrekker

Provincie Drenthe

Locatie

In de RLS1957 in Eelde

Omvang projectkosten

€ 600.000, de bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 150.000,-

Betrokken partijen

Gemeente Tynaarlo, Groningen Airport Eelde, DroneHub GAE, Hanzehogeschool, bedrijven, rondom de RLS1957 en Provincie Drenthe.

Status/planning

afgerond

Living Lab Groningen Airport Eelde

Wat houdt het project in?

Een Living Lab is een broedplaats voor nieuwe ideeën.Kennisinstellingen, overheden en ondernemers kunnen er hun onderzoeksvragen kwijt. Living Lab Groningen Airport EeldeIn co-creatie tussen studenten, onderzoekers en ondernemers ontstaan toepasbare concepten. Dat heeft al interessante resultaten opgeleverd over het gebruik van de vertrekterminal, de logistieke functie en de verduurzaming van de omgeving. Deze resultaten zien we nu terug in de planvorming en uitvoering. In samenwerking met de DroneHub Groningen Airport Eelde wordt gewerkt aan de ontwikkeling van projecten op het gebied van dronetechnologie en dronetoepassing, zoals een drone op waterstof. In het najaar komen nog meer leuke bedrijven in de RLS1957, dat biedt nieuwe kansen voor het gebied.

Waarom dit project?

De provincie Drenthe heeft de monumentale gebouwen van de voormalige Rijksluchtvaartschool (RLS1957) gekocht om ze te ontwikkelen tot een bedrijfsverzamelgebouw en evenementenlocatie. Op dit moment is de renovatie in volle gang. De unieke luchthavenlocatie, aantrekkelijke omgeving, goede bereikbaarheid en historische waarde, maken de RLS1957 een ideale vestigingsplaats. In de RLS1957 is ruimte om te pionieren en ideeën tot bloei te brengen. Ondernemers, onderwijsinstellingen, overheid en omgeving werken samen om het gebied rondom de luchthaven te versterken, om zo dé toegangspoort van het Noorden te kunnen zijn.

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Groningen Airport Eelde is één van de economische toplocaties van Noord-Nederland. Door de RLS1957 te renoveren en een nieuwe functie te geven, krijgt het voorterrein van de luchthaven nieuw elan. Daarmee draagt het project bij aan het verwezenlijken van de toekomstvisie van Groningen Airport Eelde. Het Living Lab is een faciliteit die de ontwikkeling van het gebied ondersteunt. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan de speerpunten ‘Kwaliteit Stad en Land’ en ‘Economisch kerngebied versterken’.

Vanuit het project

Gedeputeerde Cees Bijl, provincie Drenthe: “We zien vaak dat de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt moeizaam verloopt. De RLS1957 is een heel praktisch voorbeeld van hoe het ook kan. Over en weer hebben zowel de studenten als de ondernemers veel profijt van de samenwerking; de studenten zijn eerder ‘fit-for-the-job’ en ondernemers kunnen verder met de creatieve ideeën. En dat in de inspirerende omgeving van het vliegveld, waar de ontwikkeling letterlijk in de lucht hangt.”

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen