Regeling Regionale Projecten (ReP)

Landschapsboerderij2

Naam project

Natuur – en Landschapsboerderij (NLB)

Projecttrekker

Initiatiefnemers NLB

Locatie

Norg

Omvang projectkosten

€ 409.000,-, de bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 100.000,-

Betrokken partijen

SBB, zorgboerderij Prins,Peergroup, Donderboerkamp, Gemeente Noordenveld, Kenniscentrum Landschap (RUG) en Provincie Drenthe

Status/planning

Afgerond

Natuur – en Landschapsboerderij Norg-Donderen (NLB)

Wat houdt het project in?

Het Noordsche veld en de Peestermaden zijn unieke natuurgebieden met hoge cultuurhistorische waarden in Drenthe. Zo zijn hier onder meer raatakkers te vinden, maar ook grafheuvels, markegrenzen, middeleeuwse zandpaden en een munitiecomplex. Nergens liggen de verhalen uit verschillende tijdslagen zo voor het oprapen. De NLB wil deze verhalen aan de bezoekers vertellen door ze het te laten beleven. Men richt zich daarbij niet op één verhaal, maar men neemt de ontwikkeling van het landschap in het pleistoceen en holoceen en de natuurgeschiedenis als basis. Van de landschapsvormende processen in de ijstijden via de aanleg van raatakkers en grafheuvels uit de ijzertijd tot de moderne relatie tussen de mens en het landschap. Het project omvat de ontwikkeling van een dag/recreatieve attractie, waarbij de inzet is om de kansen die de vrijetijdseconomie in deze regio biedt beter te benutten. De NLB is een combinatie van beleven, spelen, educatie, natuur, kunst, cultuur, zorg en horeca, waarbij het gaat om de beleving van natuur en landschap. Het beleven van de verhalen over het ontstaan van het landschap kan het beste op de plek zelf, vandaar dat een buitenlokaal deel uitmaakt van de NLB.

Waarom dit project?

De initiatiefnemers waren al enige tijd op zoek naar een locatie waar het concept van een NLB op kon worden toegepast.  Gedurende deze zoektocht zijn er gesprekken op gang gekomen tussen SBB en Donderboerkamp en kwam een unieke locatie voor dit concept in beeld. Donderboerkamp is hier de organisatie die het voormalige munitiecomplex Donderen exploiteert met onder meer zorg en kunstfuncties. De gesprekken leidden tot de NLB op een locatie naast het munitiecomplex Donderen en tegenover het theehuis (halverwege Donderen-Norg). Voor deze locatie is vervolgens een bedrijfsplan opgezet; tevens is het concept nader op de locatie toegesneden.

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Doelstelling is het verbreden van een kenniscentrum voor natuur en cultuurhistorie. De locatie kan andere bekende gebieden als Onlanden, Mensinge en Fochteloërveen met elkaar verbinden. Waarbij het Noordsche Veld Drenthe in een notendop is en waar restanten van alle tijden terug te vinden zijn (het is een locatie in de regio met bijzondere landschappelijke en historische kenmerken).

Vanuit het project

Peter en Marianne van Wijk (NLB): “Mede door de bijdragen van Regio Groningen-Assen kunnen we dit uniek stukje Drenthe beleefbaar maken voor de regio.”

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen