Dit project onderzoekt de mogelijkheden om het bestaande gemengde rioolstelsel op bedrijventerreinen om te vormen tot een meer klimaatbestendig en duurzaam stelsel. Initiatiefnemers willen brongerichte maatregelen (infiltratie, gebruik regenwater als proceswater, etc.) en sensortechnologie testen (waar ligt de grens tussen droog en een heftige bui) én toepassen. Een bedrijventerrein kent een relatief groot oppervlak met weinig afvalwater en veel regenwater. Op bestaande terreinen liggen veel gemengde stelsels; hier is veel regenwater en weinig afvalwater. De problemen zijn wateroverlast en overbelasting van rioolwaterzuiveringsinstallaties. De voor de hand liggende oplossing is om er een extra riool bij aan te leggen. Dit is niet de bedoeling en met dit project wil men anticiperen op de toekomst en inspelen op klimaatverandering. Doel is inrichting van een proeftuin om oplossingen te testen en toe te passen.
Op alle bedrijventerreinen met een gemengd rioolstelsel wordt verhoudingsgewijs weinig afvalwater afgevoerd en juist zeer veel regenwater. Het zijn gebieden met veel verhard oppervlak terwijl er relatief weinig mensen werken. Verwachte grotere hoeveelheden neerslag als gevolg van de klimaatverandering, leidt in toenemende mate tot overbelasting van de rioolwateringzuiveringsinstallatie, tot wateroverlast op straat en tot ongewenste riooloverstorten in de binnenstad van Groningen. De problematiek voor Euvelgunne is urgent en vergt op korte termijn een oplossing. Andere bedrijventerreinen met een gemengd rioolstelsel zullen hier in de toekomst ook steeds vaker mee te maken krijgen.
Het project levert een bijdrage aan de speerpunten ‘Kwaliteit Stad en Land’ versterken en ‘Economisch Kerngebied’ verder ontwikkelen. Het thema klimaatverandering maakt dit project duurzaam en urgent. Het betreft een onderzoek op één bedrijventerrein in de regio Groningen-Assen. De resultaten zijn voor de hele regio beschikbaar en toepasbaar (regionale meerwaarde). Het is de bedoeling om een klankbordgroep in te richten voor de regiopartners. Innovatie zit in de toepassing van wadi’s, sensoren en opvang in gebied, waarbij de inzet onder andere is om nieuwe zuiveringstechnieken te testen op de schaal van een bedrijf. Innovatief is verder de sturing met afvalwater en het loslaten van normen in overleg met het waterschap (wat is maatschappelijk aanvaardbaar?). Tenslotte is de procesaanpak nieuw, waarbij integraal naar de wateroverlast gekeken wordt door gemeente, waterschap én bedrijven.
Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4 9726 AH Groningen
info@regiogroningenassen.nl
06-4619 5503
Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?
Onze directeur Harmke Vlieg heeft op de fiets de gemeente Midden-Groningen verkend.
Vandaag kennismaking met @havlieg als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en @ErikDrenth op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.
Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.
Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!
Als voorzitter @RegioGA tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met @hugodejonge Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.
Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal
4Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis
3
#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023
Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd
.
We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam
Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇
#regionalesamenwerking #RGA
Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen
#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA