In de eerste fase zijn onder andere ruimtelijke, planologische en juridische voorwaarden gerealiseerd om tot de uitvoering van de beoogde aanpak te komen: opstelling gestandaardiseerde gebruiksovereenkomsten, oprichting van de coöperatie Woldwijk, opstelling prestatieovereenkomst gemeente – coöperatie, businesscases, een ruimtelijke ontwikkelingsstrategie, samenwerkingsovereenkomsten, ontwerpsessie voor het ruimtelijk kader, ontwikkeling prestatievergunning, proeftuinsessies Omgevingswet etc. Tot 2020 worden nog ontwikkel- en aanloopkosten gemaakt door onder meer niet-kostendekkende huuropbrengsten en ontwikkelkosten (fase 2). De tweede fase bevat de doorontwikkeling op weg naar een financieel break-even point. Op grond van de initiatieven heeft de coöperatie vijf programmalijnen afgeleid: duurzame energie (1), duurzaam wonen, werken en leven (2), duurzame lokale voedselvoorziening (3), duurzaam beheer (4) en sociale participatie, leren en ontwikkelen (5). Alle projecten en activiteiten, voortkomend uit de initiatieven, hebben raakvlakken met één of meerdere van deze programmalijnen. De afzonderlijke initiatiefnemers zijn financieel zelfvoorzienend.
Woldwijk ligt aan de rand van Ten Boer en is grotendeels vrij van bebouwing en goed bereikbaar. De gemeente had aanvankelijk woningbouw gepland in dit gebied. Dit initiatief strandde door de crisis. De vraag ‘wat te doen met Woldwijk’ is in 2014 uitgebreid besproken. In het najaar van 2014 is besloten het gebied voor een periode van meerdere jaren beschikbaar te stellen voor duurzame initiatieven in plaats van door te gaan met het verlieslijdend te verpachten of het gebied te verkopen. Kern hierbij is dat de gemeente eind 2016 de gronden voor een periode van 20 jaren heeft overgedragen aan een coöperatie die duurzame initiatieven met maatschappelijke meerwaarde in brede zin ontwikkelt en faciliteert. Het snel flexibel kunnen inspelen op ontwikkelingen vormt de kracht van deze aanpak. Gemeente, de opgerichte coöperatie en Provincie hebben daarbij wel afspraken gemaakt. Zo moeten activiteiten zich voegen naar de bestaande landschappelijke kwaliteit, mogen ze niet tot overlast leiden, maatschappelijke integratie wordt gestimuleerd, het gebied moet openbaar toegankelijk blijven, en de coöperatie moet er met name voor zorgen dat initiatieven elkaar versterken.
Het project is een nieuwe manier van organische en duurzame gebiedsontwikkeling en draagt bij aan het versterken van ”Kwaliteit Stad en Land”. De bijdrage van Regio Groningen-Assen was nodig om de financiering rond te krijgen. Kort na de toekenning is het project gestart.
Annie Postma, voormalig wethouder gemeente Ten Boer: “De bijdrage van de RGA aan het project Woldwijk is van essentieel belang geweest. Daarmee komt de cooperatie stevig op eigen benenb te staan. Zo kan Woldwijk een voorbeeld zijn voor andere gebieden in de regio waar “anders” onwikkeld wordt.”
Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4 9726 AH Groningen
info@regiogroningenassen.nl
06-4619 5503
Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?
Onze directeur Harmke Vlieg heeft op de fiets de gemeente Midden-Groningen verkend.
Vandaag kennismaking met @havlieg als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en @ErikDrenth op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.
Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.
Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!
Als voorzitter @RegioGA tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met @hugodejonge Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.
Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal
4Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis
3
#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023
Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd
.
We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam
Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇
#regionalesamenwerking #RGA
Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen
#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA