Regeling Regionale Projecten (ReP)

Jonge Makers4

Naam project

Theatrale ontdekkingstocht naar Moluks- Nederlandse geschiedenis in Kamp Westerborg

Projecttrekker

Stichting Gedeelde Verhalen

Locatie

Groningen en Assen en de omliggende dorpen, zoals Bovensmilde en Hooghalen

Omvang projectkosten

Voor een periode van 3 jaar € 48.000. De bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 10.000

Betrokken partijen

Fonds voor Cultuurparticipatie, provincies Groningen en Drenthe, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Drents Archief en scholen: Nassau College, Vincent van Gogh, Harens Lyceum en Willem Lodewijk Gymnasium

Status/planning

Afgerond

Theatrale ontdekkingstocht naar Moluks- Nederlandse geschiedenis in Kamp Westerbork

Wat houdt het project in?

Gekoppeld aan de theatervoorstelling, die in 2022 is voorzien om opgevoerd te worden op Kamp Westerbork, is er een aanvullend jongeren- en educatieprogramma opgesteld op basis van verhalen van oud-bewoners van Kamp Schattenberg (1951-1971). Het project bestaat uit twee delen. Het verzamelen van voorwerpen en verhalen van Schattenberg (1) en jongeren in de leeftijd van 14-18 jaar hierover interview films laten maken (2).

  1. Voor op de parkeerplaats van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft kunstenares Karin van der Molen een kunstwerk ontworpen dat bestaat uit een groot op palen gebouwd nest van houten kastjes. Deze kastjes bevatten voorwerpen van oud-bewoners. Dit vormt het beginpunt van de voorstelling, waar bezoekers een brief van een oud-bewoner ontvangen waarin deze over zijn/haar voorwerp in het nestkastje schrijft. Na afloop van de voorstelling kunnen bezoekers thuis via de brief een door jongeren gemaakt filmpje terugzien en brieven en filmpjes van de andere voorwerpen en verhalen lezen en bekijken.
  2. Via scholen in Drenthe en Groningen wordt jongeren een 5-delig videolesprogramma aangeboden waarin ze kennis maken met ADAK en het project (1), de Moluks-Nederlandse geschiedenis en leren ze hoe ze een filmpje gaan maken bij een oud-bewoner over diens voorwerp dat een plek gaat krijgen in het kunstwerk.

Waarom dit project?

Het project speelt zich zowel in de steden (Groningen en Assen) als in de omliggende dorpen, zoals Bovensmilde en Hooghalen, af. Het verbindt jongeren en ouderen en Stad en Land. Het project heeft ook een duidelijke regionale verankering. Het geeft aandacht aan de geschiedenis van Schattenberg (Westerbork) en de verspreiding van haar oud-bewoners in de omliggende regio. Het project vergroot daarnaast de talenten van jongeren door het verspreiden en vertellen van verhalen/delen van een eigen regionale geschiedenis.

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Hoewel het project aansluit op het eerder toegekende project “Aan de Andere Kant”, is dit project een echte aanvulling en van grote meerwaarde voor de oral history van de Molukse gemeenschap in de hele regio. Het betrekken van de jeugd is van groot belang om deze regionale geschiedenis te borgen.

Vanuit het project

“Het project is ontzettend waardevol geweest binnen de klas. Dat studenten oud-bewoners 1 op 1 mochten interviewen, zorgde voor een hele persoonlijke overdracht en inkijkje in de geschiedenis, waar zij nauwelijks bekend mee waren. Er ontstond een mooie interactie tussen verschillende achtergronden en sterke uitwisseling van verhaal en beeld.”

Nona Metiarij van het Noorderpoort College in Groningen

Logo Regiomonitor@2x

De Groeningen Netwerkbijeenkomst op 6 februari 2025 belooft weer een inspirerende middag te worden. Hoe kan op basis van water en bodem sturend de NOVEX-opgave in Groeningen vormgegeven worden?
Programma en aanmelden via deze link:
https://groeningen.nu/groeningen-netwerkbijeenkomst-wintereditie-6-februari-2025/
@RegioGA
@gem_groningen

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen