Woningbouw

Aanmelden nieuwsbrief

Bouwproductie in de regio Groningen-Assen komt op gang

Delen

De bouwproductie in de regio Groningen-Assen komt nu merkbaar op gang. Vooral in de stad Groningen en in de gemeenten Assen, Haren, Zuidhorn, Bedum, Hoogezand-Sappemeer en Tynaarlo is dit het geval. Gemeenten en provincies in de regio werken er gezamenlijk hard aan om de komende jaren meer nieuwe woningen op te leveren. Voor 2018 zijn er ruim 2400 nieuwe woningen in de regio gepland, voor 2019 zelfs zo’n 3600. Een en ander blijkt uit de woningmarktmonitor van Regio Groningen-Assen.

Er is een groot tekort aan woningen in met name de stad Groningen en Assen. Hier is de doorlooptijd van koopwoningen erg kort, de verkoopresultaten zijn er uitzonderlijk hoog. De druk op de woningmarkt houdt in deze steden dan ook onverminderd aan.
Overige uitkomsten uit de monitor:

  • De regio telde eind 2017 bijna 223.000 woningen. In de gemeenten Assen, Bedum, Haren en Zuidhorn groeide de voorraad vorig jaar relatief het sterkst.
  • In heel 2017 werden in de regio voor 2.374 woningen bouwvergunningen verleend, 80% meer dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar.
  • Het afgelopen jaar werden in de regio ruim 1.860 nieuwe woningen opgeleverd, 42% meer dan gemiddeld in de afgelopen jaren.
  • Er werden 41% meer nieuwe huurwoningen en maar liefst 123% meer koopwoningen vergund dan gemiddeld in de voorgaande 5 jaar.
  • Het aantal woningen ‘in de pijplijn’ (vergunde woningen, nog niet opgeleverd) nam het afgelopen half jaar met 6% toe. De pijplijn bevatte eind 2017 bijna 3.900 woningen: 32% meer dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar.
  • Zowel binnen de bestaande markt als de nieuwbouwmarkt zijn regionale verschillen tussen de gemeenten. De aardbevingsgemeenten profiteren minder van de gespannen woningmarkt.
  • Meer dan de helft (53%) van de regionale woningproductie in 2017 kwam tot stand in de stad Groningen. De gemeenten Assen en Haren namen respectievelijk 17% en 10% van de regionale woningproductie voor hun rekening.
  • Zowel het consumentenvertrouwen als het vertrouwen in het economisch klimaat en de koopbereidheid waren het afgelopen jaar hoog en bleven redelijk stabiel.

De woningmarktmonitor is over de tweede helft van 2017 opgesteld. De regionale monitor is gebaseerd op kwartaalcijfers van het CBS, de NVM, verkoopinformatie nieuwbouw verzameld bij makelaars en informatie over de sociale huursector aangeleverd door de regionale woningcorporaties. De woningmarktmonitor is een initiatief van Regio Groningen-Assen, een samenwerkingsverband tussen twee provincies en 11 gemeenten. De monitor komt tot stand in een samenwerking tussen het regiobureau Regio Groningen-Assen en vertegenwoordigers van de regiogemeenten, de provincies en diverse woningcorporaties.

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen