Leercultuur

Aanmelden nieuwsbrief

Investeren in medewerkers van levensbelang voor bedrijven

Delen

De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds nijpender, ook in de regio Groningen-Assen. Het is de komende jaren van groot belang dat bedrijven fors gaan investeren in de ontwikkeling en scholing van hun medewerkers. De wil daartoe bij ondernemers is er, maar vaak stuiten zij op praktische bezwaren. Dit blijkt uit het onderzoek van het Centre of Expertise Ondernemen van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen naar de leercultuur in bedrijven in de regio, waarvan de resultaten vandaag gepresenteerd zijn. “Een leven lang ontwikkelen is helemaal met de huidige arbeidsmarkt pure noodzaak” aldus Ton Driessen, voorzitter van het Economisch Platform van Regio Groningen-Assen (RGA).

Het Economisch Platform van de RGA heeft begin 2021 besloten om zich twee jaar lang volledig te focussen op één onderwerp: de leer- en ontwikkelcultuur. Veel werkgevers worstelen daarmee omdat ze personeel moeilijk kunnen missen, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt. Vanuit het project Talent in de Regio is het thema leercultuur nu goed in beeld gebracht. Hiervoor hebben de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit 6.329 werkgevers met 5 of meer werknemers in Groningen en Drenthe – waarvan de contactgegevens bekend waren bij de onderzoekers – benaderd. In totaal hebben 671 werkgevers aan het onderzoek meegedaan.

Complex
Iets meer dan de helft van het aantal werknemers in de provincies Groningen en Drenthe heeft het afgelopen jaar een cursus of opleiding gevolgd. Gemiddeld volgen werknemers 83 uur scholing per jaar. Tweederde van de scholing vindt onder werktijd plaats. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat ondernemers vaak wel wíllen investeren in hun medewerkers, maar het om allerlei redenen niet altijd kúnnen. Ton Driessen van het Economisch Platform van de RGA kent vanuit zijn achtergrond in het bedrijfsleven die redenen: “Het is best complex voor een werkgever om de ontwikkeling van medewerkers te combineren met de dagelijkse praktijk op de werkvloer en de druk om de volgende dag te leveren.” Hij hamert echter op het belang om er toch tijd, ruimte en geld voor vrij te maken. Driessen: “Het scholingsaanbod heeft de afgelopen paar jaar een vlucht genomen en er zijn talloze financieringsopties. Toch valt het gebruik van het scholingsaanbod door ondernemers tegen. Terwijl een leven lang ontwikkelen pure noodzaak is, helemaal met de huidige arbeidsmarkt.”

Andere oplossing
Arjen Edzes, projectleider van Talent in de Regio en hoofdonderzoeker van het onderzoek naar Leercultuur vindt de resultaten waardevol omdat die onder andere laten zien hoe werkgevers (nog steeds) naar personeelsplanning kijken. “Bijna de helft van de werkgevers verwacht de komende jaren het personeels-bestand te gaan uitbreiden, ondanks de krappe arbeidsmarkt,” vertelt Edzes. “Bijna 7 van de 10 werkgevers verwacht echter problemen met het werven van personeel. De strategische oplossing die 80% van de werkgevers hierop wil inzetten is extra investeren in werving.” Het gevolg van die strategie is dat iedereen bij elkaar de vliegen afvangt, constateert Edzes. “Voor de regionale economie moeten we daarom op de lange termijn met andere oplossingen komen.”

Leidraad
Wat gaat het Economisch Platform met het de onderzoeksresultaten doen? Ton Driessen: “Samen met Talent in de Regio, VNO-NCW MKB Noord en stakeholders gaan we een plan van aanpak maken voor de hele regio, met deze onderzoeksresultaten als leidraad. Want echt: wie niet investeert in de ontwikkeling van zijn medewerkers, die mist op een dag de boot en heeft dan letterlijk het nakijken.”

Het rapport ‘Leercultuur, perspectief van ondernemers in Groningen en Drenthe’ vindt hier.

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen