Serge De Mul

Vijf vragen aan…Serge de Mul, lid kerngroep Economisch Platform

Delen

Serge de Mul is oprichter en eigenaar van IT bedrijf Ultraware uit Assen, van waaruit hij en zijn team IT-diensten verlenen aan allerlei opdrachtgevers uit heel Nederland. Daarnaast is Serge bevlogen en ambitieus in het terugdringen van het energieverbruik zowel privé, van Ultraware én de samenleving. Het binnen Ultraware ontwikkelde software- en hardwareplatform dat het kantoor van Ultraware energiepositief heeft gemaakt, brengt Serge nu op de markt via zijn nieuwe bedrijf Comforest.

1. Hoe zou je jouw rol voor het bedrijfsleven in de regio omschrijven?
Als ondernemer kijk ik graag naar het totaalplaatje. De dagelijkse praktijk van het bedrijf kan al je aandacht opslorpen, waarbij je de dingen die randzaken lijken al gauw vergeet. Energie is voor veel bedrijven een enorme kostenpost, terwijl je zelfs met simpele ingrepen heel veel kunt besparen. Net als het comfort dat de werkplek je mensen biedt of het blijven ontwikkelen en leren. Breder kijken, dat is wat ik andere ondernemers mee wil geven. Ik geef bijna dagelijks rondleidingen in ons pand, om te laten zien wat wij doen. Om te inspireren.

2. Wat zijn volgens jou sterke voorbeelden van energiebesparing door bedrijven in de regio?
Ik volg graag de mensen van Resato en Holthausen die aan het pionieren zijn in de wereld van waterstof. Zelf rijd ik al ruim drie jaar in een waterstofauto. Ook de zeer duurzame energieleverancier Energie Van Ons vind ik een mooi voorbeeld, vooral omdat veel mensen niet denken aan de keuze van een energieleverancier als duurzame keuze.

3. Wat is volgens jou de rol van de kerngroep van het Economisch Platform?
Uiteindelijk draait het om één ding: actie. In de samenwerking met overheden en onderwijs wordt er veel gepraat. Dat is niet gek, maar als ondernemer kun je daar niet zoveel mee. De kerngroep moet die verbinding leggen. Abstracte overheids- en onderwijsthema’s vertalen naar iets waar een ondernemer wat mee kan met een heldere kop en staart. Dus uitvoering, stappen maken, werken richting een duidelijk doel. Op die manier kun je ervoor zorgen dat ondernemers voor zichzelf ook de meerwaarde zien en kunnen bijdragen aan die grote thema’s.

4. Wat kunnen overheden in de regio richting het bedrijfsleven nog beter doen?
Bij Ultraware zijn wij begonnen met het ontwikkelen van een eigen softwaresysteem om energie- en klimaatsystemen aan elkaar te koppelen, want die systemen communiceerden totaal niet met elkaar. Het verwarmingssysteem wisselde geen informatie uit met het ventilatiesysteem. Overheden zijn te vaak net zo. IBDO (Ik Ben Drents Ondernemer) zou het centrale punt moeten zijn voor ondernemers, maar tegelijk met IBDO lopen er mensen rond van heel veel andere Overheids- organisaties. Die allemaal iets doen wat voor een ondernemer van belang kan zijn. Kortom: overzicht, heldere aanspreekpunten en communicatie!

5. Wat is volgens jou het meest prangende thema waar we in de regio mee aan de slag moeten?
Dat is niet zo ingewikkeld: de energietransitie. Dat is hét thema waar we veel harder mee aan de slag moeten dan nu gebeurt. Vooral in bedrijfsgebouwen en kantoorpanden. Daar valt zoveel winst te behalen. Zowel voor het klimaat als voor lastenvermindering.

 

Logo Regiomonitor@2x

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Werk jij graag mee aan slimme, duurzame mobiliteitsoplossingen? Meld je dan gratis aan het voor ons HIVE LIVE-event op 17 november! Tijdens HIVE LIVE staan inspiratie en netwerken centraal, met dit jaar als thema 'Connect the Future'. Bekijk het programma: https://bit.ly/3ytgM1A

RGA-directeur Betty de Boer kreeg tijdens Let's Regio!: "Ik ben verrast door de vele ideeën en inzichten die vanmiddag zijn gedeeld. Het heeft ons haakjes gegeven voor de invulling van ons thema #ruimtelijkekwaliteit." #regionalesamenwerking

Tim Willems-Kruize van Libau vertelt tijdens Let's Regio! over de kwaliteitsinstrumenten voor #ruimtelijkekwaliteit. "Bij de grote woningbouwopgave in de regio is extra denk- en ontwerpkracht nodig anders missen we kansen," is zijn stelling. #regionalesamenwerking

Tijdens Let's Regio! legt Joran Lammers van @StrootmanSL het publiek een dilemma voor: "Wat vindt ú belangrijk? Onbeperkt douchen, voorkomen dat de natte natuur verdroogt of uw internetsnelheid?" #ruimtelijkekwaliteit #natuur #landschap #water

Zef Hemel vertelt tijdens Let's Regio! boeiend over de ‘Geschiedenis van de Toekomst’. Vanaf het Kritische scenario voor Groningen en Drenthe uit 1987 kijkt hij met de bril van toen naar de #ruimtelijkekwaliteit van de regio in 2050.

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen