Home | Vijf vragen aan…Serge de Mul, lid kerngroep Economisch Platform

Vijf vragen aan…Serge de Mul, lid kerngroep Economisch Platform

Delen

Serge de Mul is oprichter en eigenaar van IT bedrijf Ultraware uit Assen, van waaruit hij en zijn team IT-diensten verlenen aan allerlei opdrachtgevers uit heel Nederland. Daarnaast is Serge bevlogen en ambitieus in het terugdringen van het energieverbruik zowel privé, van Ultraware én de samenleving. Het binnen Ultraware ontwikkelde software- en hardwareplatform dat het kantoor van Ultraware energiepositief heeft gemaakt, brengt Serge nu op de markt via zijn nieuwe bedrijf Comforest.

1. Hoe zou je jouw rol voor het bedrijfsleven in de regio omschrijven?
Als ondernemer kijk ik graag naar het totaalplaatje. De dagelijkse praktijk van het bedrijf kan al je aandacht opslorpen, waarbij je de dingen die randzaken lijken al gauw vergeet. Energie is voor veel bedrijven een enorme kostenpost, terwijl je zelfs met simpele ingrepen heel veel kunt besparen. Net als het comfort dat de werkplek je mensen biedt of het blijven ontwikkelen en leren. Breder kijken, dat is wat ik andere ondernemers mee wil geven. Ik geef bijna dagelijks rondleidingen in ons pand, om te laten zien wat wij doen. Om te inspireren.

2. Wat zijn volgens jou sterke voorbeelden van energiebesparing door bedrijven in de regio?
Ik volg graag de mensen van Resato en Holthausen die aan het pionieren zijn in de wereld van waterstof. Zelf rijd ik al ruim drie jaar in een waterstofauto. Ook de zeer duurzame energieleverancier Energie Van Ons vind ik een mooi voorbeeld, vooral omdat veel mensen niet denken aan de keuze van een energieleverancier als duurzame keuze.

3. Wat is volgens jou de rol van de kerngroep van het Economisch Platform?
Uiteindelijk draait het om één ding: actie. In de samenwerking met overheden en onderwijs wordt er veel gepraat. Dat is niet gek, maar als ondernemer kun je daar niet zoveel mee. De kerngroep moet die verbinding leggen. Abstracte overheids- en onderwijsthema’s vertalen naar iets waar een ondernemer wat mee kan met een heldere kop en staart. Dus uitvoering, stappen maken, werken richting een duidelijk doel. Op die manier kun je ervoor zorgen dat ondernemers voor zichzelf ook de meerwaarde zien en kunnen bijdragen aan die grote thema’s.

4. Wat kunnen overheden in de regio richting het bedrijfsleven nog beter doen?
Bij Ultraware zijn wij begonnen met het ontwikkelen van een eigen softwaresysteem om energie- en klimaatsystemen aan elkaar te koppelen, want die systemen communiceerden totaal niet met elkaar. Het verwarmingssysteem wisselde geen informatie uit met het ventilatiesysteem. Overheden zijn te vaak net zo. IBDO (Ik Ben Drents Ondernemer) zou het centrale punt moeten zijn voor ondernemers, maar tegelijk met IBDO lopen er mensen rond van heel veel andere Overheids- organisaties. Die allemaal iets doen wat voor een ondernemer van belang kan zijn. Kortom: overzicht, heldere aanspreekpunten en communicatie!

5. Wat is volgens jou het meest prangende thema waar we in de regio mee aan de slag moeten?
Dat is niet zo ingewikkeld: de energietransitie. Dat is hét thema waar we veel harder mee aan de slag moeten dan nu gebeurt. Vooral in bedrijfsgebouwen en kantoorpanden. Daar valt zoveel winst te behalen. Zowel voor het klimaat als voor lastenvermindering.

 

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen