Livestream Woningmarkt Zon 1

Aanmelden nieuwsbrief

Livestream ‘Kansen in de bestaande woningmarkt’ vrijdag 12 maart

Delen

De komende 10 jaar worden er 20.000 nieuwe woningen gebouwd in de regio Groningen-Assen. Dit jaar sluit Regio Groningen-Assen (RGA) daarover een Verstedelijkingsakkoord met het rijk. Maar er ligt ook een opgave in de bestaande bouw. Kun je regionaal sturen op de kwaliteit daarvan? Of móét dat zelfs? En wat ís die kwaliteit eigenlijk? Deze vragen staan centraal tijdens de livestream ‘Kansen in de bestaande woningmarkt’ op vrijdag 12 maart van 13.00 tot 14.25 uur.

99% van woningvoorraad is bestaande bouw
In de Verstedelijkingsstrategie wordt gekeken naar wat de geschikte locaties zijn voor de nieuw te bouwen woningen. Maar er ligt ook een opgave in de bestaande bouw – deze bevat immers 99% van de woonvoorraad. Zo vraagt de opwarming van de aarde om klimaatadaptieve oplossingen, wonen veel mensen niet meer in een ‘passend’ huis en lijkt de coronacrisis ervoor te zorgen dat woonwensen en eisen aan de directe woonomgeving veranderen. Naoorlogse wijken zijn ruim voorradig maar op steeds meer plekken toe aan herstructurering. Hoe zou je de bestaande bebouwde omgeving dusdanig aan kunnen passen, om dit weer aantrekkelijk te maken? Of om doorstroming op gang te brengen? Hoe voeg je kwaliteit toe aan een al bestaande wijk? Wat ís die kwaliteit dan? En hoe kan je hier regionaal effectief op samenwerken, en wat is daarvoor nodig?

Livestream
Tijdens de livestream zullen Peter Boelhouwer (TUDelft) Rosemarie van Ham (gemeente Rotterdam) en Pieter Bregman (Nijestee) hun licht schijnen op dit onderwerp en voorbeeldprojecten presenteren. Daniël Depenbrock (KAW) leidt de gesprekken. Het digitaal publiek wordt bij de discussie betrokken via polls en de chatfunctie. Een interessante bijeenkomst voor iedereen die beroepsmatig betrokken is bij kwaliteit van de bestaande woningmarkt. Werk jij bij de overheid of bij een woningbouwcorporatie? Ben je makelaar, projectontwikkelaar of stedenbouwkundige? Dan nodigen we je van harte uit om deze bijeenkomst bij te wonen! Aanmelden kan via RGAdigitaal.

Programma
13.00     Welkom door Daniël Depenbrock, opening door Mirjam Wulfse (voorzitter RGA)
13:10     Keynote door Peter Boelhouwer (TU Delft)
13:30     Presentatie door Rosemarie van Ham (gemeente Rotterdam)
13:50     Presentatie door Pieter Bregman (Nijestee)
14:10     Digitaal tafelgesprek met de drie sprekers
14.25    Einde sessie

Vragen?
Deze digitale inspiratiebijeenkomst is de springplank naar een grotere, fysieke sessie op een later moment in 2021, wanneer de maatregelen dit weer toelaten. Heb je vragen over de livestream? Neem dan contact op met Sandra Knoop (06-15529126 / knoop@regiogroningenassen.nl).

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen