Regeling Regionale Projecten (ReP)

E Ntelligence

Naam project

E-ntelligence

Projecttrekker

Gemeente Assen

Locatie

Assen

Omvang projectkosten

€ 365.000,-, de bijdrage vanuit Regio Groningen-Assen is € 182.500,- (in twee fasen).

Betrokken partijen

Provincie Drenthe, Gemeente Assen, EntranCe en Hanzehogeschool

Status/planning

Afgerond

Datum

30/01/2018

E-ntelligence Assen

Wat houdt het project in?

Assen is de Drentse hoofdstad met ongeveer 67.000 inwoners. Assen heeft de ambitie zichzelf te blijven ontwikkelen als een belangrijke regionale hub. De duurzame ontwikkeling van de stad is, en blijft, een belangrijke prioriteit. Daarom, en door de ontwikkeling van het E-ntelligence project, wil Assen energie-efficiëntie bevorderen en een model bieden voor steden van de toekomst. De unieke combinatie van faciliteiten, kennis en de kleinschaligheid van de stad maakt het de perfecte plek voor de ontwikkeling van een ambitieus E-ntelligence project. Dit project bestaat uit de gedragsmatige beïnvloeding. Hoewel er vele technieken en subsidies zijn om duurzaamheid te bevorderen, is er nog relatief weinig gedaan met integrale gedragsbeïnvloeding om een duurzame leefwijze te bevorderen. E-ntelligence richt zich op dit component waarbij een hele bestaande wijk onder de loep wordt genomen. Het project vindt plaats in de Assense wijk Lariks.

Waarom dit project?

Een integrale aanpak is vereist om een significante en langdurige impact te kunnen hebben op de energieconsumptie van huishoudens. E-ntelligence richt zich daarom op het veranderen van consumentengedrag op drie gebieden: gas, elektriciteit en mobiliteit. Het project richt zich op (het meten van) binnen- en buitenshuis energieverbruik. Deze data resulteren niet alleen in nieuwe inzichten in consumentengedrag op het gebied van energie, maar bieden ook mogelijkheden om dit gedrag te beïnvloeden. E-ntelligence bestaat uit drie cruciale onderdelen:

  •  het gebruik van sensortechnologie om gedrag te meten
  • het beïnvloeden van dit gedrag door het stimuleren van bewustzijn
  • het bouwen van lokale gemeenschappen en de transformatie van energieconsument naar prosumer

Waarom financiert Regio Groningen-Assen?

Het doel is om 10% reductie te bereiken bij een relatief kwetsbare doelgroep. Er wonen 5.000 mensen in deze wijk. Per jaar wordt er € 10 miljoen aan gas en elektra uitgegeven. Met deze reductie kan € 1 miljoen per jaar worden terugverdiend (10% van € 10 miljoen). Om het effect blijvend te laten zijn, is een gedragswijziging van groot belang. Het innovatieve hierbij is de schaal/ omvang van de hele wijk en de koppeling met mobiliteit. Speerpunten zijn het versterken van ”Kwaliteit Stad en Land” en van het economisch kerngebied. Energietransitie is duurzaam en urgent. De regionale meerwaarde zit in de omvang en vertaalbaarheid van de resultaten.

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen