6d600239 Ec1c 4fc9 B0ec Bd96a1420b61

Aanmelden nieuwsbrief

Vijf vragen aan…Wietske Degen, nieuw lid van de kerngroep van het Economisch Platform

Delen

Wietske Degen is onlangs begonnen als nieuw lid van de kerngroep van het Economisch Platform van de Regio Groningen-Assen. Ze volgt hiermee, namens de Rijksuniversiteit Groningen, Iris Vis op. Vijf vragen aan Wietske Degen die sinds oktober 2020 werkt als coördinator bij Industry Relations van de universiteit.

1. Wat doet Industry Relations ?
Ons team legt duurzame verbindingen tussen de RUG en andere partijen, zoals bedrijven, non-profitorganisaties, overheden en kennisinstellingen. Daarnaast richten we ons op de onderlinge samenwerking tussen onderzoekers van verschillende faculteiten die zich met dezelfde thema’s bezighouden. Industry Relations is voor al deze partijen een eerste aanspreekpunt, maar ook een aanjager door activiteiten te organiseren op basis van actuele thema’s.

2. Wat is volgens jou de rol van de kerngroep van het Economisch Platform?
De kerngroep van het Economisch Platform heeft als rol om regionale innovaties en projecten aan te jagen. Ook is het belangrijk om initiatieven en organisaties te verbinden binnen de quadruple helix van overheid, bedrijven, onderwijs en onderzoek, en maatschappelijke organisaties.

3. Waarin kunnen de RUG en het Economisch Platform elkaar versterken?
Allereerst door elkaar te informeren over ontwikkelingen in de regio. Vervolgens door duurzame bruggen te bouwen tussen bedrijfsleven en de universiteit (onderzoek en onderwijs) om zo initiatieven en projecten met elkaar te verbinden. En uiteraard ook door te inspireren tot het opzetten van nieuwe samenwerkingen voor maatschappelijke uitdagingen.

4. Wat is de belangrijkste stap die we moeten zetten om onderwijs en onderzoek beter met bedrijven te verbinden?
Het gaat niet om een belangrijke stap die we moeten zetten. Er gebeurt al ontzettend veel. Kijk bijvoorbeeld naar het Groningen Digital Business Centre of de Digital Literacy Coalition. Het is juist belangrijk om deze verbindingen te blijven onderhouden en uit te bouwen wanneer nieuwe maatschappelijke uitdagingen of kansen zich voordoen. Het is een proces dat nooit af is.

5. Wat is voor jou het meest prangende thema waar we in de regio mee aan de slag moeten?
Investeren in talent op alle niveaus en in alle leeftijdscategorieën ten behoeve van onze regionale arbeidsmarkt. Een leven lang ontwikkelen is hier een belangrijk onderdeel van. Door digitalisering worden functies anders ingevuld: de huidige banen veranderen. Hoe zorg je ervoor dat de skills van de medewerkers blijven aansluiten bij deze ontwikkelingen? Hoe kunnen we blijven innoveren als regio?

Wie is Wietske Degen? 
Wietske Degen is werkzaam als coördinator bij Industry Relations van de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste kiem voor het werken in Groningen werd gelegd tijdens haar traineeship bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Vervolgens is ze in 2017 aan de slag gegaan bij het Centrum voor Informatie Technologie van de RUG. In haar huidige baan zet ze zich in voor de verbinding tussen de universiteit en haar partners, zoals bedrijven, overheden en kennisinstellingen. “En wat een energie krijg ik daarvan!” zegt Wietske enthousiast. “Er is veel animo voor samenwerking; wij mogen dat aanwakkeren en begeleiden. Duurzame bruggen bouwen, daar gaat het om.” Het verbinden komt ook terug in het vrijwilligerswerk wat ze doet als algemeen bestuurslid bij TalentWeb Groningen. Samen met het bestuur richt ze zich daarbij op het aantrekken en behouden van talent in Groningen.

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen