4 Bijeenkomst EP 4 4 2019

Aanmelden nieuwsbrief

Drukbezochte bijeenkomst ‘Bedrijf zoekt Talent’

Delen

Donderdag 4 april 2019 bezochten bijna 100 ondernemers en bestuurders uit het onderwijs en de overheid de bijeenkomst ‘Bedrijf zoekt Talent’ van het Economisch Platform. De economie draait al een tijdje op volle toeren, maar hoe leiden we de komende jaren voldoende vakmensen op? Gastspreker Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland, had een dag eerder in het dagblad Trouw al de knuppel in het hoenderhok gegooid: ‘Industriële Revolutie IV vergt breed plan voor technisch onderwijs’. Wie gaat de oplossingen hiervoor bedenken? vroeg hij zich in het artikel af. Want ook de docenten die vakmensen op moeten leiden, zijn er nauwelijks meer. Terpstra: “Dit is geen tijd die vraagt om nuance. Dit is een tijd die vraagt om duidelijke taal. Het onderwijssysteem moet op de kop.” 

Ton Driessen, COO bij Resato, leidt het onderwerp van de bijeenkomst kort in. Hij is tevens lid van de kerngroep van het Economisch Platform: de groep ondernemers die het onderwerp van de bijeenkomsten bedenkt en medeverantwoordelijk is voor de organisatie, samen met de mensen van de Regio Groningen-Assen.  Als COO ervaart Driessen zelf hoe moeilijk het is om aan goed personeel te komen. Inmiddels is Resato ertoe overgegaan om studenten aan zich te binden door een deel van de studiekosten van de student op zich te nemen. Op de vraag van dagvoorzitter Anita Pepping wanneer de kerngroep tevreden is met de avond, antwoordt Driessen: “Wanneer ondernemers weggaan met minimaal één bruikbare tip om te komen tot een gedroomde match tussen talent en bedrijf!” 

Anders opleiden
De ontwikkelingen in de technische sector gaan zo snel, hoe integreert het Noorderpoort de kennis vanuit het innovatieve MKB in haar onderwijs? Met die vraag aan Wim van de Pol (lid College van Bestuur ROC Noorderpoort) draagt Ton Driessen het stokje over. Van de Pol: “Dat is de vraag van nu. Want met het huidige aanbod aan werkkrachten vullen we hooguit 25% van de vacatures in.” Toch moeten we het hoofd koel houden, betoogt Van de Pol. Zou het onderwijs de markt in het verleden direct gevolgd hebben, dan hadden we nu nóg minder bouwvakkers gehad. Want toen de markt op z’n spreekwoordelijke gat lag, zou het volgen van die markt er toe hebben geleid dat niemand nog bouwvakkers opleidde. Met de neerwaartse trend in de uitstroom van het onderwijs (die door demografische trends verder zal doorzetten) moeten we ook anders gaan opleiden. Omscholen. Gebruik maken van opgebouwde ervaring. Van de Pol vraagt zich af wat dan de rol van talent nog is, wanneer het vooral gaat om ervaring.

Talent heeft ruimte nodig
Marca Wolfensberger is als lector talentontwikkeling verbonden aan de Hanzehogeschool en sluit moeiteloos op de vorige spreker aan. Ze is gespecialiseerd in honours- en excellentieprogramma’s voor studenten aan mbo, hbo en wo die méér willen. “Wat we moeten doen is: stoppen met slaapwandelen. Word wakker en zet je talenten in. Te veel mensen maken in het dagelijkse werk onvoldoende gebruik van hun talent. Omscholen dus!” Wolfensberger zet zich vanaf het moment dat ze begon met haar promotieonderzoek al in voor honours- en excellentie trajecten. Studenten moeten de mogelijkheid krijgen zich verder te ontwikkelen. Talent heeft ruimte nodig. Alle talent, want waar we nog beter in kunnen worden, is het herkennen waar ieders talent ligt.

Onderwijssysteem moet op de kop
In elk geval benutten nu te weinig mensen hun technisch talent. Want daar hebben we een schreeuwend tekort aan, aan technisch personeel. Doekle Terpstra sluit het plenaire deel af door te reageren op de drie pleidooien voor hem. “Met respect!” geeft hij daarbij wel grappend aan. Hij herkent en erkent de waarheid van elke boodschap, maar hij mist de urgentie, hij hoort te veel nuance. Wat er feitelijk nodig is, schetst hij, is een volledige herziening van ons Algemeen Vormend Onderwijs-systeem. Dat moet op de kop. De piramide-vorm met op de top de WO-master zorgt voor een opwaartse druk die maakt dat we mensen opleiden voor de verkeerde beroepen. Waarom is er geen master in vakmanschap? Terpstra betoogt dat bedrijfsleven en onderwijs niet vanuit hun eigen parochie een bijdrage moeten leveren, maar sámen verantwoordelijk zijn voor onderwijs. Nee, dat is niet zo genuanceerd misschien, maar wél nodig.

Er zijn al oplossingen
We kunnen praten over oplossingen, maar we kunnen ze ook gewoon uitvoeren. Dat dit al gebeurt, is wat de kerngroep van het Economisch platform tijdens deze middag wilde laten zien. Na de pauze konden de deelnemers twee van de zeven pitches bijwonen. Zeven initiatieven die bezig zijn om talent en bedrijfsleven te verbinden, kregen het podium om de (deel)oplossing die zij uitvoeren over het voetlicht te brengen. Van omscholingstrajecten tot praktijkscholing voor langdurig werklozen. Doekle Terpstra heeft gelijk: de urgentie is groot. In de regio Groningen-Assen zijn we dus alvast aan de slag gegaan en de eerste resultaten zijn veelbelovend!

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen