Busstation Assen

Aanmelden nieuwsbrief

OV en fietsverkeer tussen Groningen en Assen groeit

Delen

De maatregelen die in 2018 zijn genomen om de verkeersdruk rond de stad Groningen te verlichten, zijn succesvol gebleken. Tussen Groningen en Assen is daardoor een groei te zien van het OV en het fietsverkeer. De buslijn 26 Assen-Zernike die vaker is gaan rijden en de nieuwe buslijn 27 Stadskanaal-Gieten-Zernike zorgen voor meer busreizigers. Ook van de vernieuwde fietsroutes tussen Haren en Groningen wordt goed gebruikgemaakt.

De maatregelen die zijn gefinancierd door het Ministerie van IenW, zijn met name ingezet om de groei van het autoverkeer, specifiek op de A28 tussen Assen en Groningen, tegen te gaan. Tijdens de spits doen zich daar op een paar plekken knelpunten voor: bij de op/afrit Tynaarlo, op de N34 en bij Haren. Om deze problemen aan te pakken, staken drie partijen de koppen bij elkaar: Regio Groningen-Assen, Groningen Bereikbaar en het OV-bureau. Dat resulteerde niet alleen in een verbeterde infrastructuur en gezamenlijke acties, maar ook in een goede onderlinge afstemming van verkeersmaatregelen. Met als resultaat: minder mensen die met de auto in de spits reizen.

Buslijnen
Sinds april 2018 is lijn 26 Assen-Zernike vaker gaan rijden. In 2018 waren er ruim 32.000 extra busreizigers op deze lijn. Dit is een groei van ruim 170%. In september 2018 was de groei het grootst. Met grotere en extra bussen konden alle reizigers vervoerd worden. Ook Qliner 309 Assen-Groningen laat een groei in gebruik zien. Daarnaast is de nieuwe lijn 27 Stadskanaal-Gieten-Zernike geïntroduceerd. Deze lijn heeft in 2018 ruim 15.000 passagiers gehad. Het gebruik nam met name in september, aan het begin van het nieuwe collegejaar, toe. Via het promoten van de OV-probeerkaart is het gebruik van deze lijnen gestimuleerd. Deze actie loopt nog steeds. Mensen die in Groningen werken en dagelijks met de auto naar hun werk rijden, kunnen op www.groningenbereikbaar.nl een probeerkaart aanvragen. Zij kunnen dan drie weken lang gratis gebruikmaken van de bus of de trein.

Fiets
Van de twee vernieuwde fietsroutes tussen Haren en Groningen wordt goed gebruikgemaakt. Op de fietssnelweg langs het Noord-Willemskanaal werden eind vorig jaar 35% meer fietsers geteld en langs de Kerklaan/Helperzoom nam de groei van het aantal fietsers toe met 7% Via verschillende campagnes is het gebruik van deze fietsroutes gepromoot.

Regio Groningen-Assen
Regio Groningen-Assen (RGA) is de organisatie waarin twee provincies en zeven gemeenten samenwerken aan een goed bereikbare regio. Groningen Bereikbaar (GB) is door overheden en bedrijfsleven opgericht om samen met partners de stad en regio bereikbaar te houden en reizigers te helpen slimmer te reizen. Fleur Gräper-van Koolwijk is gedeputeerde van de provincie Groningen en als bestuurder betrokken bij zowel de RGA als GB. Ze verwacht dat beide organisaties zich de komende jaren blijvend zullen moeten inspannen om de regio goed bereikbaar te houden. “De mobiliteit binnen de regio Groningen-Assen groeit, mensen leggen langere afstanden af voor werk of studie. Wij monitoren het verkeer in de regio permanent en kunnen bestuurlijk in de RGA en uitvoerend via Groningen Bereikbaar snel inspelen op knelpunten die zich voordoen.”

Logo Regiomonitor@2x

De raden en Staten waren goed vertegenwoordigd tijdens het Regiocongres van de RGA. Het Regiocongres stond in het teken van de evaluatie en actualisatie. @BramSchmaal Hoe meer input er wordt opgehaald hoe beter voor onze bijzondere Regio.
https://regiogroningenassen.nl/regiocongres-2024/

Het duurzame en elektrisch bedienbare Fietspontje Zuidlaardermeer is officieel geopend.
Bezoekers van het Zuidlaardermeergebied kunnen nu weer het populaire fietsrondje maken. Dit is mede mogelijk dankzij de Regeling Regionale Projecten Regeling (ReP) van de RGA.

De RGA was op bezoek bij Loket 9 voor 1 in Veldhoven en Brainport Industry Campus in Eindhoven. Een gemeentelijk samenwerkingsverband op gebied van bedrijventerreinen. Een een internationale campus voor hightech in het hart van de brainport in Eindhoven.

De komende periode worden delen van de zuidelijke ring afgesloten. Nieuwe knooppunten worden met elkaar verbonden. Wij mochten een kijkje nemen op de bouwplaats en waren onder de indruk van de operatie. We kijken uit naar september als we er overheen mogen rijden.

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Om te meten wat de stand van zaken is in Noord-Nederland er een LLO monitor ontwikkeld.
https://regiogroningenassen.nl/startpunt-onderzoek-onder-noordelijke-beroeps-bevolking/

Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?

Wat vindt u van deelauto's?
Maakt u gebruik van deelauto's?
Hendri Nijborg doet onderzoek naar deelauto’s in het landelijk gebied voor de provincie Drenthe.

De enquête kunt u hier invullen, dat kost <10 minuten.: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X4CQnobedBvn4W

Vandaag kennismaking met ⁦@havlieg⁩ als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en ⁦@ErikDrenth⁩ op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.

Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.

Regio Groningen-Assen heeft een nieuwe directeur! Met ingang van 1 juni 2023 gaat Harmke Vlieg (@havlieg) van start bij het Regiobureau van de RGA. Zij volgt hiermee Betty de Boer op die in april afscheid nam van de RGA.

Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!

Als voorzitter ⁦@RegioGA⁩ tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met ⁦@hugodejonge⁩ Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.

Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal

4

Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis

3

#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023

Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd

.

We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam

Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇


#regionalesamenwerking #RGA

Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen

#versnellingsafspraken #infrastructuur #bereikbaarheid #woningbouw #regionalesamenwerking #RGA

Meer laden

Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4
9726 AH Groningen