Terugblik op 2020, vooruitblik naar 2021
We zijn trots op de samenwerking binnen Regio Groningen-Assen (RGA) die in 2021 25 jaar bestaat. Al een kwart eeuw neemt de RGA in constructief onderling overleg besluiten op het gebied van economie, wonen, mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit die goed zijn voor de hele regio.
We zijn trots op de Toekomstagenda ‘Kwaliteitssprong voor de regio’ die in 2020 door alle raden en Staten is vastgesteld. In december tekenden we het bijbehorende Convenant en mochten hiervoor de felicitaties van minister-president Rutte in ontvangst nemen.
We zijn trots op onze netwerkfunctie die in het coronajaar 2020 volledig digitaal heeft plaatsgevonden. Voor digitale bijeenkomsten met meer dan 25 deelnemers (o.a. bijeenkomsten met raden en Staten en Economisch Platform) hebben we in 2020 het platform www.rgadigitaal.nl gerealiseerd.
We zijn trots op het netwerk van P+R-terreinen, het HOV-netwerk met bussen op de vluchtstrook en vrijliggende busbanen. Inmiddels zijn er op de P+R-locaties zo’n 5.000 autoparkeerplekken en 6000 fietsparkeerplekken beschikbaar.
We zijn trots op het fietspadennetwerk van Doorfietsroutes en de fietssnelweg de Groene As tussen Groningen en Assen die nu voor een groot deel is aangelegd. Steeds meer dorpen worden aangesloten op het fietspadennetwerk. Zo houden we de hele regio ook voor fietsers goed bereikbaar.
We zijn trots op het proces van de Verstedelijkingsstrategie voor de hele regio Groningen-Assen dat in het voorjaar van 2020 van start is gegaan en waar alle RGA-deelnemers over meedenken. Onder begeleiding van stedenbouwkundig adviesbureau De Zwarte Hond en Bureau PAU werken we gezamenlijk toe naar een integrale strategie voor wonen, werken, mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit.
We zijn trots op de regeling Regionale Projecten (ReP). Projecten die een aantoonbare meerwaarde hebben voor de regio Groningen-Assen, komen voor een bijdrage in aanmerking. Ze helpen om de regio nog mooier en krachtiger te maken.
We zijn trots op de thema- en projectgroepen waarmee we binnen het thema economie zijn gaan werken. Zo betrekken we een steeds groter deel van de 120 EZ-ambtenaren in de regio bij regionale economische vraagstukken.
We zijn trots op de Post-corona Toekomstscenario’s die we door Bureau Jester hebben laten opstellen. Ze dienen als handvatten bij het toekomstig economisch herstel en alle RGA-deelnemers kunnen er gebruik van maken.
Uitvoering Toekomstagenda, organiseren netwerkbijeenkomsten, uitvoering geven aan projecten met een bijdrage uit het Regiofonds, viering 25-jarig bestaan RGA en start met opstellen Regiovisie.
Opstellen en duiding integrale Regiomonitor, uitwerken aanbevelingen woningmarktanalyses, afstemmen woningbouwaantallen conform regionaal instemmingsmodel, faciliteren Verstedelijkingsstrategie.
Uitvoering geven aan het programma Bereikbaarheid, het programma Slimme en duurzame Mobiliteit, Fiets, Smart Mobility, opstellen uitvoeringsagenda Netwerkanalyse en bijdrage aan duiding Regiomonitor.
Coördineren van themagroepen & projecten, faciliteren en uitbouwen van het Economisch Platform, regionaal verhaal en acquisitie-DNA ontwikkelen, monitoren uitgifte bedrijventerreinen (instemmingsmodel).
Uitvoering regeling Regionale Projecten en opstellen en faciliteren programma Groeningen.
In 2019 is er een grootschalig onderzoek naar de woningbehoefte in de regio Groningen-Assen gestart. De regio wil weten of de suburbanisatie in de regio Groningen-Assen het gevolg is van de overdruk op de stedelijke woningmarkt, of dat mensen er bewust voor kiezen naar de regio te verhuizen. De resultaten van het onderzoek werden in 2020 gepresenteerd. Het onderzoek vindt u hier.
Waar worden de komende 10 jaar de 20.000 woningen gebouwd die nodig zijn om het woningtekort in de regio Groningen-Assen op te lossen? En welke gevolgen heeft dat voor bereikbaarheid en de kwaliteit van het landschap? Een verstedelijkingsstrategie voor de hele regio moet deze vragen in goede banen leiden. In 2020 hebben de deelnemers van de RGA samen toegewerkt naar deze integrale langetermijnstrategie voor wonen, werken, bereikbaarheid en leefomgeving. Voor de financiering ervan zal medio 2021 een akkoord met het Rijk worden gesloten. Voor meer informatie: Verstedelijkingsstrategie.
In 2018 is het proces opgestart om de netwerkanalyse uit 2013 te actualiseren. Deze actualisatie bestaat uit drie stappen:
In 2020 is fase 2, de mobiliteitsstrategie afgerond. Omdat in 2020 diverse gemeenten en provincies ook bezig zijn met het opstellen van mobiliteitsplannen/ – visies, is afgesproken om met stap 3 – het uitvoeringsprogramma – een pas op de plaats te maken. In 2021 verwachten we het bijbehorende uitvoeringsprogramma op te stellen.
In verband met de corona-pandemie hebben we in 2020 geen invulling kunnen geven aan de geplande bredere regionale samenwerking op het gebied van de fiets. Dit naar aanleiding van het regionale fietscongres in 2019. Medio 2020 zijn de landelijke eisen rondom de bewegwijzering van de doorfietsroutes bekend geworden en heeft in 2020 een vertaling plaatsgevonden van de landelijke eisen én de herkenbaarheid van de regionale doorfietsroutes. Voor 2021 staat de uitvoering hiervan op de agenda.
In 2020 is het programma Beter Benutten financieel geheel afgerond. Van het programma ‘Vervolg Beter Benutten’, dat in 2018 is afgerond, heeft in 2020 de afrekening plaatsgevonden met het Plan van Aanpak Groningen Bereikbaar. In 2021 volgt dan nog de afrekening van het programma goederenvervoer en het ITS-programma. Dit laatste deelprogramma liep door tot en met 2020.
Vanuit het Beter Benutten-programma wordt 10% geïnvesteerd in ITS-maatregelen (intelligente transport systemen). Het ITS-onderdeel loopt door tot en met 2020. In dit kader is onder meer in onze regio geïnvesteerd in 16 ‘slimme’ stoplichten (intelligente verkeersregelinstallaties – iVRI’s, onderdeel van het programma Talking Traffic). In 2020 heeft de RGA op het vlak van ‘smart’ een coördinerende rol vervuld voor Noord-Nederland. Dit is nodig omdat landelijk diverse thema’s spelen, de aandacht en mogelijkheden van smart mobility toenemen en diverse deelnemers op onderdelen taken en projecten hebben. De beschikbaarheid van (publieke) data is hierbij randvoorwaarde.
Naast coördineren wordt vanuit de RGA het project ‘de digitale weg op orde’ voor Noord-Nederland uitgevoerd. Eind 2020 is het implementatieplan opgeleverd, zodat met ingang van 2021 het Regionaal Data Team Noord-Nederland van start kan gaan. RGA trekt het RDT Noord-Nederland en vertegenwoordigt het landsdeel in de landelijke overleggen met het Ministerie van IenW.
Als ‘opvolger’ van het Beter Benutten-programma zijn met het Rijk afspraken gemaakt voor een volgende periode. Dit resulteert enerzijds in concrete cofinanciering voor een aantal maatregelen in het kader van de zogeheten ‘Korte Termijn Aanpak’. In 2020 zijn hiertoe o.a. middelen aan Groningen Bereikbaar toegekend voor het voortzetten van de werkgeversaanpak en een vervolg op de reeds ingezette onderwijsaanpak. Anderzijds is uitvoering gegeven aan afspraken die er met het Rijk zijn gemaakt over meerjarige samenwerking op het vlak van slimme en duurzame mobiliteit. Doel hiervan is Noord-Nederland emissievrij richting 2035; dit is in 2019 uitgewerkt langs een 13-tal actielijnen. Op verzoek van de 7 BO MIRT overheden heeft medio 2020 de RGA de coördinatie overgenomen van het noordelijke programma Slim en Groen Onderweg. RGA is aanspreekpunt voor het Ministerie van IenW op dit terrein. Tevens verzorgt RGA de afstemming met de BO MIRT partners in Noord-Nederland en is de RGA trekker van een aantal actielijnen (digitalisering en logistiek).
Met het Klimaatakkoord wordt ook ingezet op ‘zero emissie-binnensteden’ (ZE). Het Rijk heeft het voornemen dat alle binnensteden van de G40 in 2025 ZE worden. Binnen de RGA geldt dit voor de binnensteden van Assen en Groningen. In het kader van ‘slim en groen onderweg’ coördineert de RGA de werkgroep logistiek, waar beide steden in participeren. In 2020 is het uitvoeringsprogramma Logistiek Noord opgesteld. Door de drie noordelijke provincies wordt in dit samenwerkingsverband meegedraaid, samen met de vier grote noordelijke gemeenten. Het uitvoeringsplan vormde de basis voor het Rijk om voor 2021 een aantal projecten te cofinancieren. De website www.logistieknoord.nl is in 2020 verder uitgebouwd. De bedoeling is om op deze site aanwezige kennis en projecten te bundelen.
In 2020 is de tweejaarlijkse bereikbaarheidsmonitor opgesteld. Hierin wordt de ontwikkeling binnen de mobiliteit geschetst, met name voor de jaren 2018 en 2019. Overall was de constatering dat in 2019 de mobiliteit in de RGA was gestegen.
De belangrijkste conclusies:
In 2020 is vanuit de kerngroep van het Economisch Platform één bijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomst van het platform in de eerste helft van het jaar zou in april plaats hebben gevonden. Na de uitbraak van Covid-19 besloot de kerngroep om de bijeenkomst uit te stellen. De bijeenkomst is in het najaar digitaal georganiseerd.
Onder de titel “Samen voor de Regio” heeft de kerngroep op 26 november voor het eerst een bijeenkomst in het kader van het Economisch Platform speciaal voor medewerkers van de overheden (medewerkers van de EZ afdelingen) georganiseerd. Het doel van de bijeenkomst was tweeledig: Doel 1: De belangrijkste EP-onderwerpen laten landen bij medewerkers van de RGA-overheden, om aanpak aan te zwengelen. Doel 2: Ambtenaren EZ zijn zich wel bewust van het belang van gemeente- en provinciegrensoverschrijdend beleid voor bedrijven, nu er nog naar handelen. Kortom, urgentie en meerwaarde daarvan duidelijk maken. Platform voorzitter Peter Schey ging in gesprek met Trudy Huisman (voorzitter Economic Board Regio Zwolle) en Paul de Rook (voorzitter Portefeuillehouders overleg economie RGA) over de meerwaarde van regionale economische samenwerking voor de 3 O’s. Gevolgd door een quiz met borrelpakket voor de deelnemers. De reacties achteraf waren zonder uitzondering positief. De kerngroep kijkt terug op een geslaagde digitale editie van het Economisch Platform.
De kerngroep bestaat uit vijf ondernemers en een hoogleraar van de RUG: Peter Scheij (Rabobank, voorzitter), Ton Driessen (Resato), Ralph Steenbergen (NESK), Harrie Bulthuis (Cimmaron Marketing), Marja Doedens (Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe) en Iris Vis (RUG).
De kerngroep heeft in 2020 een nieuwe missie, visie en doelstellingen gedefinieerd. Bij het opstellen hiervan heeft de kerngroep ook de regionale overheidsbestuurders, verantwoordelijk voor EZ, geraadpleegd. Ook de mate en methode van verantwoording en samenwerking is met de bestuurders besproken. Afgesproken is bijvoorbeeld dat de kerngroep in de persoon van haar voorzitter tweemaal per jaar aanschuift bij het overleg van de bestuurders om economische thema’s te bespreken en te agenderen.
Aan het eind van het jaar is de kerngroep een procedure gestart om een aanjager voor de kerngroep en Economisch Platform te zoeken die, tegen vergoeding in 2021, de nieuwe missie, visie en doelstellingen in de praktijk gaat brengen. Deze aanjager zal ook de rol van voorzitter van kerngroep en platform op zich nemen. Peter Schey blijft wel lid van de kerngroep. Marja Doedens en Iris Vis hebben aangegeven in 2021 te stoppen als kerngroep leden.
In 2019 is gestart met thema- groepen om een groter aantal, van het geschatte aantal van 120 regionale EZ-ambtenaren, te betrekken bij de regionale samenwerking. Dit is in 2020 doorgezet. Een ander doel is het vergroten van de productiviteit; meer gerealiseerde projecten. Als laatste doel moet de verhoogde betrokkenheid ertoe leiden dat de uitvoering van projecten (deels) verschuift van het regiobureau naar de partners.
Los van de thema-groepen zijn in 2020 de volgende projecten en onderzoeken uitgevoerd of gestart.
Het instemmingsmodel en het monitoren van de uitgifte van bedrijventerreinen zijn binnen het programma economie twee kerntaken van het regiobureau. In 2020 zijn er geen verzoeken geweest. Mogelijk als gevolg van Covid-19.
Digitale Top 2020
Het economisch programma Regio Groningen-Assen heeft in 2020 een subsidiebijdrage geleverd aan 2 projecten. Een daarvan is uitgesteld, de Digitale Top 2020. Deze zou 16 tot en met 19 maart plaatsvinden in Martiniplaza. In 2021 zal het evenement in digitale vorm alsnog doorgang vinden.
Business Voice Drenthe
Een tweede project dat is gesubsidieerd in 2020 is Business Voice Drenthe. Een evenement gericht op het verhogen van de zichtbaarheid van regionale innovatieve bedrijven. Het evenement moest wel enkele aanpassingen ondergaan vanwege Covid-19. Zo konden er minder gasten zijn. Desondanks is het evenement succesvol georganiseerd.
In 2020 is gestart met het maken van een uitvoeringsprogramma voor Groeningen: het gebied op de laagveengordel die van oost naar west door de regio Groningen-Assen loopt. Voor Groeningen zijn ‘groene doelen’ gesteld. Deelnemers in het Groeningen-netwerk (overheden, onderwijsinstellingen, ondernemers en natuurorganisaties) willen gezamenlijk bereiken dat Groeningen hét voorbeeld wordt van een klimaatpositieve regio waarin ecologie en economie elkaar aanvullen en versterken.
Groeningen is bestuurlijk ondergebracht bij Regio Groningen-Assen. Bureau PAU stelt het uitvoeringsprogramma op, dat in het voorjaar van 2021 wordt vastgesteld. Kijk voor meer informatie op Groeningen.nu
Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4 9726 AH Groningen
info@regiogroningenassen.nl
06-4619 5503
De Groeningen Netwerkbijeenkomst op 6 februari 2025 belooft weer een inspirerende middag te worden. Hoe kan op basis van water en bodem sturend de NOVEX-opgave in Groeningen vormgegeven worden?
Programma en aanmelden via deze link:
https://groeningen.nu/groeningen-netwerkbijeenkomst-wintereditie-6-februari-2025/
@RegioGA
@gem_groningen
Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?
Onze directeur Harmke Vlieg heeft op de fiets de gemeente Midden-Groningen verkend.
Vandaag kennismaking met @havlieg als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en @ErikDrenth op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.
Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.
Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!
Als voorzitter @RegioGA tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met @hugodejonge Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.
Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal
4Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis
3
#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023
Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd
.
We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam
Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇
#regionalesamenwerking #RGA