Dit is een terugblik op 2019 en een doorkijk naar 2020!
We zijn trots op de samenwerking binnen Regio Groningen-Assen (RGA). Al meer dan 22 jaar en in constructief onderling overleg neemt de RGA besluiten op het gebied van economie, wonen en mobiliteit die goed zijn voor de hele regio.
We zijn trots op de Toekomstagenda ‘Kwaliteitssprong voor de regio’ die we na een proces van evaluatie en actualisatie in samenspraak met onze deelnemers en samenwerkingspartners hebben opgesteld. De Toekomstagenda wordt na de zomer van 2020 gepresenteerd, als raden en Staten hun goedkeuring eraan hebben gegeven.
We zijn trots op onze netwerkfunctie. In 2019 organiseerden we – naast de reguliere overlegvormen – een RGA-congres voor onze samenwerkingspartners en twee bijeenkomsten voor raads- en Statenleden over de Toekomstagenda, een Fietscongres om de fiets op nr. 1 te krijgen in onze regio, een bustour voor bestuurders en ambtenaren langs woningbouwlocaties en twee themabijeenkomsten voor de drie o’s (ondernemers, onderwijs en overheid) binnen het thema economie.
We zijn trots op het netwerk van P+R-terreinen, het HOV-netwerk met bussen op de vluchtstrook en vrijliggende busbanen. Inmiddels zijn er op de P+R-locaties zo’n 5.000 autoparkeerplekken en 6000 fietsparkeerplekken beschikbaar. In de periode 2014-2018 is het aantal buspassagiers op de belangrijkste lijnen van het HOV-netwerk explosief gestegen van circa 9 miljoen naar 12 miljoen per jaar.
We zijn trots op het fietspadennetwerk van Doorfietsroutes. In september werd de naam van de Doorfietsroute tussen de steden Groningen en Assen onthuld: de Groene As. Er is inmiddels een kwart van de route aangelegd. Steeds meer dorpen worden aangesloten op het fietspadennetwerk. Zo houden we de hele regio ook voor fietsers goed bereikbaar.
We zijn trots op het grootschalige Woningbehoefteonderzoek dat we in april 2019 in de regio Groningen-Assen hebben uitgevoerd. De enorme hoeveelheid gegevens die het onderzoek heeft opgeleverd, geeft inzicht in de woonwensen van inwoners van de regio. De uitkomsten van het onderzoek kunnen de deelnemers gebruiken bij hun toekomstige woningbouwplannen.
We zijn trots op de regeling Regionale En Innovatieve Projecten (REIP). Projecten die een aantoonbare meerwaarde hebben voor de regio Groningen-Assen, komen voor een bijdrage in aanmerking. Hierdoor wordt onze regio nog mooier en sterker. Inmiddels hebben 44 projecten een bijdrage gekregen.
We zijn trots op de thema- en projectgroepen waarmee we binnen het thema economie zijn gaan werken. Zo betrekken we de 120 EZ-ambtenaren in de regio meer bij regionale economische vraagstukken.
We zijn trots op het RGA-projectenboek dat we hebben samengesteld. Alle projecten die meegefinancierd zijn door de RGA staan hierin gerubriceerd, met een overzicht van de totale kosten en de bijdrage uit het Regiofonds. Onder de streep blijken alle deelnemers minstens netto-ontvanger, een prachtig resultaat van regionale samenwerking.
Tot slot zijn we trots op onze jaarrekening, waarin we dit jaar andermaal zwarte cijfers schrijven. De projecten zijn op orde, de financiën zijn correct afgehandeld. De begroting voor 2021 geeft een solide basis voor een succesvol vervolg van onze regionale samenwerking.
De Verstedelijkingsstrategie is een uitwerking van de Woondeal (zie kader) die de gemeente Groningen heeft gesloten met het Rijk. Deze uitwerking vindt bij voorkeur plaats op regionale schaal en heeft betrekking op een integrale langetermijnstrategie voor wonen, werken, mobiliteit en leefbaarheid. De RGA heeft bij het opstellen van de Verstedelijkingsstrategie een faciliterende rol.
Uitvoering geven aan het programma Bereikbaarheid, het programma Slimme en duurzame Mobiliteit, Fiets, Smart Mobility, Goederenlogistiek, actualisatie Netwerkanalyse en Monitoring.
Uitvoering geven aan de Regionale en Innovatieve Projecten, coördineren van themagroepen & projecten, het organiseren van bijeenkomsten voor het Economisch Platform, monitoren uitgifte bedrijventerreinen (instemmingsmodel).
Groningen en de minister ontwikkelen gezamenlijk met relevante partners, waaronder de provincie Groningen en Drenthe, een integrale langetermijnstrategie voor wonen, werken, bereikbaarheid en leefbaarheid.
Deze strategie wordt uitgewerkt tot een verstedelijkingsakkoord en biedt tevens input voor de Omgevingsagenda, waarmee in 2019 als uitvoering van de NOVI een start wordt gemaakt.
Genoemd verstedelijkingsakkoord bevat in ieder geval:
Jaarlijks worden twee monitorrapportages over de woningmarkt, met daarin de belangrijkste woningbouw- en woningmarktgegevens, opgesteld. In de woningmarktmonitor van het eerste halfjaar, wordt ook de actuele stand van de woningbouwafspraken meegenomen.
Er zitten belangrijke verschillen in de woningmarkt in de regio Groningen-Assen. Er is een groot tekort aan bestaande woningen in de steden Groningen en Assen. De doorlooptijd van koopwoningen in deze steden is erg kort, de verkoopresultaten zijn uitzonderlijk hoog. Buurgemeenten liften in verschillende mate mee op de gespannen woningmarkt. Ook de druk op de huurmarkt is groot, zowel in de sociale huur als in de particuliere huur. Om een actueel beeld van de ontwikkelingen te houden wordt de regionale woningmarktmonitor elk half jaar geactualiseerd.
In 2019 is daarnaast gestart met het uitvoeren van een grootschalig onderzoek naar de woningbehoefte in de regio Groningen-Assen. De regio wil weten of de suburbanisatie in de regio Groningen-Assen het gevolg is van de overdruk op de stedelijke woningmarkt, of dat mensen er bewust voor kiezen naar de regio te verhuizen. De resultaten worden in 2020 verwacht.
In navolging van zijn eerdere opdrachten heeft Peter Veenstra (LOLA Architecten) een voorstel geschreven voor een aanpak van de ruimtelijke kwaliteit in de regio Groningen-Assen. De projecten focussen zich op 4 thema’s: Werken aan het groen-blauwe hart van de regio, voortbouwen aan de webstructuur, versterken van de kernen en stimuleren van transitie. Eén van de genoemde projecten betreft Groeningen. In 2019 is besloten dat de regie over dit programma bij de Regio Groningen-Assen komt te liggen. Er is een plan van aanpak voor vastgesteld wat wordt gevolgd door een uitvoeringsprogramma. Meer informatie over Groeningen staat op www.groeningen.nu.
De regeling Regiopark wordt sinds 2014 afgebouwd. Bestaande afspraken worden nagekomen, maar er worden geen nieuwe projecten meer toegevoegd. Deze koerswijziging is gelijktijdig met de Actualisatie van de Regiovisie in 2014 vastgesteld.
In 2019 is € 4.934 aan termijnbetalingen uitgekeerd. Er zijn twee projecten afgerond, waarvan één afgerekend. In totaal zijn twee projecten nog in uitvoering. Deze lopende projecten hebben vertraging opgelopen en uitstel verkregen.
In 2018 is het proces opgestart om de netwerkanalyse uit 2013 te actualiseren. Deze actualisatie bestaat uit drie stappen:
In 2019 is fase 1, de analyse afgerond. En is opdracht gegeven voor fase 2 en 3. Oplevering van deze beide fasen in de Mobiliteitsstrategie is voorzien in 2020.
In het kader van de regionale fietsstrategie hebben we in september een regionaal fietscongres georganiseerd in de Health Hub in Roden. Deze bijeenkomst vormt een basis voor een bredere regionale samenwerking op dit thema waar in 2020 verder vorm aan wordt gegeven. Voorts hebben we een gezamenlijk regionaal concept voor de doorfietsroutes ontwikkeld en vastgesteld. In 2020 willen we hier uitvoering aan geven. Tevens hebben we in Noord-Nederlands verband het Actieplan Fiets Noord-Nederland opgesteld.
In 2018 is het programma Vervolg Beter Benutten afgerond. Op basis van vijf verschillende plannen van aanpak (Assen Slim bereikbaar, Groningen Bereikbaar, Goederenvervoer, Fiets en Openbaar Vervoer) hebben Rijk en regionale partners in de afgelopen periode voor ruim €22 miljoen geïnvesteerd in onder meer extra OV, uitbreiding/ opwaardering van de fietsinfrastructuur, slimme oplossingen voor logistieke vraagstukken (o.a. logistieke hub Eelde, digitale handhaving venstertijden binnenstad Groningen) en gedragsmaatregelen. Dit heeft geleid tot bijna 5.000 spitsmijdingen. De RGA was trekker van het onderdeel ‘goederenvervoer’. Door de stad Groningen, beide provincies en Groningen Bereikbaar is afgelopen jaren gewerkt aan de uitwerking hiervan in (deel)projecten.
Vanuit het Beter Benutten-programma wordt 10% geïnvesteerd in ITS-maatregelen (intelligente transport systemen). Het ITS-onderdeel loopt door tot en met 2020. In dit kader wordt onder meer in onze regio geïnvesteerd in 16 ‘slimme’ stoplichten (intelligente verkeersregelinstallaties – iVRI’s, onderdeel van het programma Talking Traffic). In 2019 heeft de RGA op het vlak van ‘smart’ een coördinerende rol vervuld. Dit is nodig omdat landelijk diverse thema’s spelen, de aandacht en mogelijkheden van smart mobility toenemen en diverse deelnemers op onderdelen taken en projecten hebben. De beschikbaarheid van (publieke) data is hierbij randvoorwaarde. Naast coördineren wordt vanuit de RGA het project ‘de digitale weg op orde’ voor Noord-Nederland uitgevoerd.
Als ‘opvolger’ van het Beter Benutten-programma zijn met het Rijk afspraken gemaakt voor een volgende periode. Dit resulteert enerzijds in concrete cofinanciering voor een aantal maatregelen in het kader van de zogeheten ‘Korte Termijn Aanpak’. In 2019 zijn hiertoe middelen aan Groningen Bereikbaar toegekend voor het voortzetten van de werkgeversaanpak en een vervolg op de reeds ingezette onderwijsaanpak. Anderzijds is uitvoering gegeven aan afspraken die er met het Rijk zijn gemaakt over meerjarige samenwerking op het vlak van slimme en duurzame mobiliteit. Doel hiervan is Noord-Nederland emissievrij richting 2035; dit is in 2019 uitgewerkt langs een 13-tal actielijnen. Vanuit de RGA wordt met name in 3 actielijnen geacteerd – fiets, logistiek en smart mobility.
Met het Klimaatakkoord wordt ook ingezet op ‘zero emissie-binnensteden’ (ZE). Het Rijk heeft het voornemen dat alle binnensteden van de G40 in 2025 ZE worden. Binnen de RGA geldt dit voor de binnensteden van Assen en Groningen. In het kader van ‘slim en groen onderweg’ coördineert de RGA de werkgroep logistiek, waar beide steden in participeren. Samen met Leeuwarden wordt gewerkt aan de nadere invulling en implementatie hiervan. In 2019 is een plan van aanpak ‘logistiek Noord’ opgesteld. Deze vormt de basis voor een bijdrage van het Rijk voor 2020 en een werkplan voor dit jaar. In 2019 is tevens op initiatief van de RGA de website www.logistieknoord.nl opgezet. De bedoeling is hier om aanwezige kennis en projecten te bundelen.
In 2019 heeft de RGA onderzoek in de hele regio uitgevoerd naar de werking en het gebruik van de P+R-terreinen. Waarbij aangetekend wordt dat er wel grote verschillen zijn in omvang en locatie van de terreinen (variërend van enkele parkeerplekken tot 1.000 parkeerplaatsen). In zijn algemeenheid was de conclusie van het onderzoek dat de P+R-terreinen goed gebruikt worden. Op 4 van de 18 plaatsen was de bezettingsgraad ten tijde van de tellingen minder dan 50%. In veel gevallen bleek de fietsbezettingsgraad groter te zijn dan het maximaal aantal stallingsplekken. Verder laten de OV-cijfers zien dat het aantal ov-reizigers van en naar P+R-terreinen is toegenomen. De trend laat zien dat vanaf 2014 een stijgende lijn te zien is het gebruik van het openbaar vervoer van en naar P+R-terreinen. Deze trend is zichtbaar op alle onderzochte P+R-terreinen.
In 2019 zijn vanuit de kerngroep van het economisch platform weer twee bijeenkomsten georganiseerd van het platform. Waar we in 2018 nog het economisch platform van november hebben moeten verplaatsen naar april 2019, konden we in 2019 (inclusief de uitgestelde bijeenkomst) wel twee succesvolle bijeenkomsten organiseren. In april en november met respectievelijk de titels “Bedrijf zoekt Talent” en de Masterclass “Gastvrijheid Loont!”
Met “Bedrijf zoekt Talent” organiseerden we een bijeenkomst voor bedrijven over hoe je nieuwe medewerkers vindt, waarbij we diverse initiatieven die daarin ondersteunend zijn een podium gaven. De locatie sloot aan op het onderwerp: Het Digitale Kasteel van het Noorderpoort College, die ook bijdroeg aan de organisatie. De focus lag vooral op de sector techniek. De reacties waren vrijwel onverdeeld positief, waarbij de kerngroep wel constateerde dat het bedrijfsleven in de presentielijst te weinig vertegenwoordigd was. Een duidelijk verbeterpunt, aangezien dat juist de doelgroep is. Desondanks was de opkomst met in totaal circa 80 mensen goed. Als meest positief werd de programmering genoemd en de mate waarin het programma een geheel vormde. De hoofdspreker was Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.
Voor de bijeenkomst getiteld Masterclass “Gastvrijheid Loont!” kozen we met de lessen van de eerste bijeenkomst in het achterhoofd voor een nieuwe aanpak. Door de bijeenkomst te organiseren samen met een partij die de gekozen doelgroep vertegenwoordigd, was het bereiken van die doelgroep veel eenvoudiger. Bovendien hebben we de communicatie zowel in verwoording als in targeting nadrukkelijker gericht op het bedrijfsleven. De specifieke doelgroep betrof bedrijven actief in recreatie & toerisme. De partij waarmee we de bijeenkomst samen hebben georganiseerd was de Groningen Retail Academy, vanuit de daartoe behorende Leisure Academy. Om meer informatie te hebben voor de evaluatie, hebben we de bezoekers een enquête in laten vullen. De bijeenkomst werd beoordeeld met een 9! Onder andere de locatie (Paviljoen van de Dame) en de spreker (gastvrijheidstrainer Milo Berlijn) werden beoordeeld met hoge cijfers. Met 115 bezoekers was het tevens de best bezochte editie van het economisch platform ooit. De kerngroep heeft deze groei ook als duidelijke ambitie genoemd.
De kerngroep bestaat uit vijf ondernemers en een hoogleraar van de RUG: Peter Scheij (Rabobank, voorzitter), Ton Driessen (Resato), Ralph Steenbergen (NESK), Harrie Bulthuis (Cimmaron Marketing), Marja Doedens (Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe) en Iris Vis (RUG).
Onder voorzitterschap van Peter Scheij heeft de kerngroep uitgesproken het economisch platform flink te willen laten groeien. Waar de opkomst voorheen varieerde van 40 tot 80, wil de kerngroep structureel naar minimaal 100. De kerngroep heeft zich ook nadrukkelijker geprofileerd als organisator. Tijdens de eerste bijeenkomst in april heeft Ton Driessen de opening verzorgd vanuit Resato en kerngroeplid en sloot Peter Scheij als voorzitter af. De tweede bijeenkomst, in november, werd geopend door Marja Doedens.
Begin 2020 wil de kerngroep haar eigen functioneren in 2019 en doelstellingen voor de toekomst evalueren.
Om van het geschatte aantal van 120 regionale EZ-ambtenaren een groter aantal te betrekken bij de regionale samenwerking zijn we in 2019 gestart met de thema-groepen. Een tweede doel is het vergroten van de productiviteit; meer gerealiseerde projecten. Als derde doel moet de verhoogde betrokkenheid ertoe leiden dat de uitvoering van projecten (deels) verschuift van het regiobureau naar de partners.
Los van de thema-groepen zijn er in 2019 twee andere projecten in gang gezet, te weten:
Het instemmingsmodel en het monitoren van de uitgifte van bedrijventerreinen zijn binnen het programma economie twee kerntaken van het regiobureau. In 2019 zijn er instemmingsverzoeken geweest vanuit de gemeente Groningen (Westpoort, 12 ha) en gemeente Midden-Groningen (Rengers III, 10 ha). Beide terreinen waren geoormerkt als “te ontwikkelen onder voorwaarden”. Het POE heeft ingestemd met beide verzoeken, waardoor deze zijn toegevoegd aan de actieve voorraad.
Begin 2019 is ook de bedrijventerreinenmonitor over 2018 opgeleverd. In 2018 werd voor 11,5 hectare aan bedrijventerrein uitgegeven.
Het economisch programma Regio Groningen-Assen heeft in 2019 een bijdrage geleverd aan twee regionale activiteiten en een reservering opgenomen voor een activiteit in 2020. Het evenement “Meet the Northern Industry 2019” (MNi2019). Een evenement waar bedrijven uit Noord-Nederland die (willen) exporteren landenvertegenwoordigders en het buitenlandnetwerk kunnen ontmoeten. Dit ter bevordering van de export vanuit Noord-Nederland. Het jaarlijkse evenement vond ditmaal plaats in regio, namelijk in de Health Hub Roden (gemeente Noordenveld).
En het evenement “Be Smart Be International” (BSBI), georganiseerd door het International Welcome Center North in samenwerking met een aantal andere regionale partijen. Een evenement met een doelstelling in lijn met MNi2019, bevordering van de export. BSBI was gericht op onze directe buurlanden en bood ondernemers een aantal workshops met praktische tips en tools. Het evenement vond plaats in Veenhuizen (gemeente Noordenveld).
In 2019 is een subsidieaanvraag voor de Digitale Top 2020 binnen gekomen. Hiervoor is tevens mondelinge toezegging verleend in 2019. De Digitale Top, ofwel Conferentie Nederland Digitaal vind plaats van 16 tot en met 19 maart 2020 in de Martiniplaza. Deze conferentie wordt georganiseerd door het rijk. In het kader van de conferentie organiseren Economic Board Noord-Nederland, Samenwerking Noord, Connect.frl en de Noordelijke Online Ondernemers een regionaal programma Noorden Digitaal. Het doel daarvan is het verbinden van landelijke conferentie-bezoekers met het ecosysteem in Noord-Nederland, het profileren van hetzelfde ecosysteem en het betrekken van regionale partijen en inwoners zoals studenten, ondernemers, scholen en kennisinstellingen.
De regeling Substantiële Projecten wordt sinds 2014 afgebouwd. Bestaande afspraken worden nagekomen, maar er worden geen nieuwe projecten meer toegevoegd. Deze koerswijziging is gelijktijdig met de Actualisatie van de Regiovisie in 2014 vastgesteld. Totaal was € 11 miljoen beschikbaar voor majeure projecten in niet-stedelijke gemeenten. Al deze middelen waren gekoppeld aan negen specifieke projecten, opgedeeld in 12 deelprojecten. In 2019 waren er nog drie deelprojecten in uitvoering. Twee projecten zijn in 2019 afgerond.
Regio Groningen-Assen (RGA)
Emmasingel 4 9726 AH Groningen
info@regiogroningenassen.nl
06-4619 5503
De Groeningen Netwerkbijeenkomst op 6 februari 2025 belooft weer een inspirerende middag te worden. Hoe kan op basis van water en bodem sturend de NOVEX-opgave in Groeningen vormgegeven worden?
Programma en aanmelden via deze link:
https://groeningen.nu/groeningen-netwerkbijeenkomst-wintereditie-6-februari-2025/
@RegioGA
@gem_groningen
Kees Klomp stelt tijdens deze workshop de vraag “In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal”. Praat u mee?
Onze directeur Harmke Vlieg heeft op de fiets de gemeente Midden-Groningen verkend.
Vandaag kennismaking met @havlieg als nieuwe directeur van RGA. Samen met wethouders Annemiek Hoessen en @ErikDrenth op de fiets een rondgang door #Hoogezand; Gorecht-West, Martenshoek, historisch lint, Noorderpark. Grote #opgaven in #woonmilieus; fysiek/ sociaal.
Kijktip: nieuwsgierig naar de oude loop van de Hunze? Groeten uit Groeningen gaat morgen langs bij Hunzedal, Tusschenwater en de stad Groningen.
Namens de @GemWkwartier de Regionale Woondeal ondertekend met de bestuurders van @RegioGA, gedeputeerden @TjeerdVD en Hans Kuipers. Dit onder toeziend oog van @hugodejonge wiens handtekening uiteraard niet mocht ontbreken✒️ 🏘!
Als voorzitter @RegioGA tekende ik vandaag voor meer dan 21000 te bouwen huizen vóór 2030 met @hugodejonge Dat is mogelijk omdat we met 7 gemeentes en 2 provincies samenwerken.Dit is het moment voor het Groningse deel.Dank wethouders en medewerkers en ministerie.
Ondertekening van de woondeal Regio Groningen Assen door minister Hugo de Jonge @MirjamWulfse @TjeerdVD @HansHaze1 @JosDarwinkel @StaalC @ErikDrenth @henkjanschmaal
4Minister Hugo de Jonge tekent vandaag de woondeals van oa onze Regio Groningen Assen waarin we afspraken maken over de woningbouwopgave @MirjamWulfse @avine_fokkens @TjeerdVD Rik van Niejenhuis
3
#WorldWetlandsDay!🎉
Vandaag komt de werkgroep Groeningen bijeen om het belang van de laagveengordel voor het #klimaat de #biodiversiteit en de #leefkwaliteit onder de aandacht te brengen & te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen! #WetlandsDay2023
Vanmiddag hebben wethouder Erik Drenth, Sandra Knoop van Regio Groningen-Assen, Martin Courtz van provincie Drenthe en Marlies Rijkeboer van Century Autogroep de eerste volledig elektrische deelauto in Midden-Groningen onthuld. https://bit.ly/3uYUByd
.
We waren gevraagd om op het Koninklijk Nederlands Waternetwerk iets te vertellen over ons project http://www.Groeningen.nu over oa klimaatadaptatie. @bgdeboer was in Rotterdam
Onze nieuwsbrief van november is uit, met o.a: Kwart miljard rijksbijdrage voor bereikbaarheid nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen en een terugblik op Let’s Regio over ruimtelijke kwaliteit.
Lees ‘m hier👇
#regionalesamenwerking #RGA