Regio Groningen-Assen in woord en beeld | 2024
Terugblik op 2023, vooruitblik naar 2025
Toelichting op de jaarrekening
Klik op onderstaande knoppen om de desbetreffende bestanden te downloaden.
Waar zijn we trots op?
We zijn trots op de samenwerking binnen Regio Groningen-Assen (RGA) die in 2023 27 jaar bestond. Al meer dan een kwart eeuw neemt de RGA in constructief onderling overleg besluiten op het gebied van economie, wonen, mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit die goed zijn voor de hele regio.
We zijn trots op onze netwerkfunctie door de organisatie van diverse bijeenkomsten.
We zijn trots op ons Projectenboek, waarin we in vogelvlucht de geschiedenis van de RGA vertellen en alle projecten waar de RGA aan heeft meebetaald per deelnemer op een rijtje zijn gezet. In meer dan 25 jaar tijd zijn er vele miljoenen euro’s méér in de regio geïnvesteerd dan de deelnemers gezamenlijk hebben ingelegd.
We zijn trots op het proces van de NOVEX-aanpak voor de hele regio Groningen-Assen waar alle RGA-deelnemers in 2023 hebben meegewerkt aan het Ontwikkelperspectief. Deze werken wij nu verder uit in een Uitvoeringsagenda met daarin de noodzakelijk maatregelen
We zijn trots op de regeling Regionale Projecten (ReP) waarvanuit in 2023 vier aanvragers een subsidie hebben gekregen voor hun project.
We zijn trots op Netwerk Groeningen, een gebied, platform en netwerk. Netwerk Groeningen heeft in 2023 gewerkt aan haar bekendheid door de organisatie van diverse bijeenkomsten die goed werden bezocht.
Tot slot zijn we trots op onze jaarrekening, waarin we ook dit jaar weer zwarte cijfers schrijven. De projecten zijn op orde, de financiën zijn correct afgehandeld. De begroting voor 2025 geeft een solide basis voor een succesvol vervolg van onze regionale samenwerking.
Klik hier voor de factsheet Regio Groningen-Assen in 2023
Wat doen we in 2024?
Algemeen
Uitvoering Toekomstagenda, organiseren netwerkbijeenkomsten, uitvoering geven aan projecten met een bijdrage uit het Regiofonds, Uitwerken NOVEX-aanpak Rijk-Regio, evaluatie en actualisatie Regiovisie.
Wonen
Opstellen en duiding integrale Regiomonitor, uitvoeren Woningbehoefteonderzoek, afstemmen woningbouwaantallen conform regionaal instemmingsmodel.
Mobiliteit
Uitvoering geven aan het programma Bereikbaarheid, uitvoering geven aan het plan van aanpak Minder Hinder Noord NL, Noordelijke coördinatie programma Slim en Groen Onderweg & Smart Mobility, Fiets, Logistiek, opstellen mobiliteitsstrategie en bijdrage aan duiding Regiomonitor.
Economie
Coördineren van themagroepen & projecten, faciliteren en uitbouwen van het Economisch Platform, marktonderzoek kantoren en regionaal XL-ruimtevraag, monitoren uitgifte bedrijventerreinen conform regionaal instemmingsmodel.
Ruimtelijke kwaliteit
Uitvoering regeling Regionale Projecten en faciliteren programma Groeningen.
Wonen
Belangrijkste resultaten in 2023
In 2023 is de regionale woondeal in de Regio Groningen-Assen getekend met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Hierin hebben de Drentse en Groningse gemeenten afgesproken hoeveel woningen de regio bijdraagt aan de nationale woningbouwopgaven van 100.000 woningen per jaar. Voor onderwerpen als onder andere flexwonen en het huisvesten van aandachtsgroepen zijn corporaties een belangrijke samenwerkingspartij voor gemeenten. Het is daarom van belang dat er een gezamenlijke onderlegger en vertrekpunt voor de opgave ontstaat in de vorm van dit woningbehoefteonderzoek. Om een actueel beeld te krijgen van de behoefte start is de regio Groningen-Assen een woningbehoefteonderzoek gestart in 2023.
Waar worden tot 2040 de 36.000 woningen gebouwd die nodig zijn om het woningtekort in de regio Groningen-Assen op te lossen? En welke gevolgen heeft dat voor bereikbaarheid en de kwaliteit van het landschap? Een verstedelijkingsstrategie voor de hele regio moet deze vragen in goede banen leiden. In 2022 is deze strategie geïntegreerd in de NOVEX-aanpak.
Vanuit deze aanpak werken hebben we in 2023 het Ontwikkelperspectief vastgesteld. Deze wordt nu verder uitgewerkt in een Uitvoeringsagenda met daarin de noodzakelijke maatregelen om het perspectief te realiseren. Klik hier voor meer informatie over de NOVEX-aanpak.
Mobiliteit
Belangrijkste resultaten in 2023
Na het vaststellen van de mobiliteitsstrategie is afgesproken om een samenwerkingsagenda mobiliteit RGA op te stellen. Verschillende RGA-partners hebben inmiddels de eigen mobiliteitsvisies vastgesteld. In de verstedelijkingsstrategie is de integrale ontwikkeling van de regio samengevat. Mobiliteit wordt daarin in samenhang met de thema’s Wonen, Werken, Groen en Energie uitgewerkt. Dit alles vormt de basis voor het uitwerken van de samenwerkingsagenda mobiliteit. Dit voorjaar is met ondersteuning van een bureau een concept samenwerkingsagenda opgesteld.
Verdere realisatie van het netwerk en herkenbaarheid van doorfietsroutes in de regio worden verder uitgerold.
Met het ministerie van I&W is afgesproken dat de RGA het programma Slim en Groen Onderweg Noord-NL (met de ambitie om in 2035 zoveel mogelijk emissievrij te zijn in het mobiliteitsdomein) coördineert. Dit programma is in 2022 geëvalueerd en geactualiseerd, waarbij vanuit de regionale ambitie en samenwerking aansluiting werd gezocht bij het landelijke VSD-programma (Veilig, Slim en Duurzaam). In 2023 wordt binnen dit programma vanuit het ministerie geld beschikbaar gesteld om duurzame mobiliteit te bevorderen. Thema’s binnen dit regionale en landelijke programma zijn smart mobility, keten- en deelmobiliteit, logistiek, stakeholdersaanpak, fietsstimulering, en de hinderaanpak.
Regio Groningen-Assen voerde tot voor kort de coördinatie op de digitaliseringsopgave Noord-Nederland, en het voorzitterschap van het Noord-Nederlandse Regionale Data-Team (RDT). Deze heeft als opdracht invulling en uitvoering te geven aan de landelijke ambitie om eind 2023 90% van de mobiliteitsdata op orde te hebben. Via de provincies en hun VVB’s / Mobiliteitsberaden worden inliggende gemeenten aangehaakt bij deze opgave.
De actielijn logistiek uit het programma Slim & Groen onderweg werd in 2023 gecoördineerd door de RGA. De uitvoeringsagenda logistiek zet in Noord-Nederland in op een drietal hooflijnen, te weten schonere logistiek, slimmere logistiek en regelgeving. Onder dit laatste onderwerp vallen de zero-emissie zones van de binnensteden van Assen en Groningen, waar de afspraak ligt deze in 2025 ZE te laten zijn.
De provincie Drenthe en RGA hebben in 2021 de handen ineengeslagen om een deelautopilot op te starten in de regio buiten het stedelijk gebied, om in de praktijk te onderzoeken hoe je dit ook in meer landelijk gelegen gebied van de grond kan krijgen en wat hier, vanuit de overheid voor nodig is. Century voert deze pilot uit. RGA en de provincie Drenthe dragen hier samen met het Rijk ook financieel aan bij. De realisatie is in 2022 gestart en liep ook in 2023 door. Er zijn inmiddels deelauto’s geplaatst in o.a. Gieten, Eelde en Hoogezand.
Economie
Belangrijkste resultaten in 2023
Het onderzoek naar de leercultuur bij Groninger en Drentse bedrijven, dat in opdracht van de gemeente Groningen en de RGA is uitgevoerd, is eind 2022 afgerond. Op basis van de resultaten van dit onderzoek is een vervolgproject opgezet, waarin samen met bedrijvenclusters (geografisch en sectoraal) en werknemersverenigingen concrete plannen en experimenten worden ontwikkeld en uitgevoerd voor de versterking van het leren en ontwikkelen. Het project wordt getrokken door de Hanzehogeschool; vanuit de RGA is een bijdrage toegezegd.
Aan Ton Driessen, voorzitter van de kerngroep en het Economisch Platform, is de opdracht verstrekt voor het ‘aanjagen’ van projecten. Dat betekent dat hij naast voorzitter ook een actieve en stuwende rol heeft om projecten als gevolg van bijeenkomsten van het economisch platform te organiseren.
Het Portefeuillehoudersoverleg Economie (POE) heeft gevraagd om een nader advies over hoe de ruimtevraag van bedrijven de komende jaren binnen de regio kan worden gefaciliteerd. In dat kader is door adviesbureau Stec de Marktanalyse werklocaties RGA uitgevoerd, die op 24 april 2023 door het POE is vastgesteld. Daarbij is tevens besloten om de marktvraag naar bedrijfskavels tot 2040 ruimtelijk te faciliteren en daartoe:
- Een integrale aanpak op te stellen, waarlangs de komende periode samen kan worden gewerkt aan de kwalitatieve opgaven op de bestaande bedrijventerreinen;
- De herstructureringsopgave in de regio nader in beeld te brengen en te verkennen, of er gezamenlijk instrumentarium ontwikkeld kan worden (bijvoorbeeld in de vorm van een regionale herstructureringsmaatschappij);
- Een regionaal vestigingskader te ontwikkelen.
Uiteindelijk moet dit leiden tot het maken van bestuurlijke afspraken in een soort regionale ‘bedrijventerreinenvisie’.
Het instemmingsmodel en het monitoren van de uitgifte van bedrijventerreinen zijn binnen het programma economie twee kerntaken van het regiobureau.
Ruimtelijke kwaliteit
Belangrijkste resultaten in 2023
In 2020 is gestart met het maken van een uitvoeringsprogramma voor Groeningen: het gebied op de laagveengordel die van oost naar west door de regio Groningen-Assen loopt. Voor Groeningen zijn ‘groene doelen’ gesteld. Deelnemers in het Groeningen-netwerk (overheden, onderwijsinstellingen, ondernemers en natuurorganisaties) willen gezamenlijk bereiken dat Groeningen hét voorbeeld wordt van een klimaatpositieve regio waarin ecologie en economie elkaar aanvullen en versterken.
In 2021 is het uitvoeringsprogramma en in 2022 hebben wij de organisatiestructuur voor Groeningen opgezet. Deze bestaat uit de werkgroep Groeningen, een kerngroep en het Platform Groeningen. In 2023 zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd om o.a. de bekendheid van Groeningen te vergroten. De RGA heeft een faciliterende en coördinerende rol bij het ondersteunen van deze structuur.
Kijk voor meer informatie op Groeningen.nu
NOVEX
Belangrijkste resultaten in 2023
De RGA faciliteert vanaf 2020 het proces om te komen tot een Verstedelijkingsstrategie voor de Regio Groningen-Assen (VRGA). Na diverse fases (het dashboard, de ontwikkelprincipes en het voorkeursmodel) is deze strategie geïmplementeerd in de NOVEX-Aanpak Rijk-Regio. Met deze aanpak geeft het Rijk invulling aan de nationale regio op de ruimtelijke ordening. In de NOVEX is het gebied Groningen – Assen aangewezen als NOVEX-gebied. In dit gebied werken rijk en regio samen aan een ontwikkelingsperspectief en een uitvoeringsagenda. In de uitvoeringsagenda worden de maatregelen benoemd die noodzakelijk zijn om het perspectief te realiseren.
Monitoren en verkennen
Belangrijkste resultaten in 2023
De RGA en het CBS Urban Data Center (UDC) hebben in 2020 een intentieverklaring getekend om samen te werken aan een Regiomonitor. Hiermee kunnen de RGA en de deelnemende provincies en gemeenten beter beleid maken. De Regiomonitor komt voort uit de Toekomstagenda van de RGA. Daarin is afgesproken om zoveel mogelijk ‘datagedreven’ te gaan werken. Voorjaar 2022 is het eerste deel van de regiomonitor gepresenteerd: het dashboard wonen. Vervolgens is begonnen met het dashboard Economie, dat al voor een flink deel gereed is. In 2023 ronden we het af met de laatste indicatoren. Vervolgens start de opbouw van het dashboard Mobiliteit. Ondertussen werken we aan het actueel houden van het geheel en zoeken we naar dwarsverbanden tussen de thema’s, zoals inzichten in de stromen woonwerkverkeer.
Overzicht Regeling Regionale Projecten (ReP)
Hieronder ziet u alle projecten waaraan Regio Groningen-Assen (RGA) heeft bijgedragen.